Yani bize en yakın olan insanlar ağabey ve abla ile kardeşlerimiz, anne ve babalarımızdır. Kan bağımız olan diğer insanlar ise akrabalarımız olur. Aynı zamanda akrabalarımız birbirleri ile kardeş olabilirler.
Sözlükte geçen ve bir kimsenin ikinci derece kan hısımları sayılabilecek isimler Ģunlardır: Kardeş (Kız Kardeş, Şvester, Hemşire, Abla, Abi, Ağa, Ağabey, Efe, Ahi, Bacı, Birader, Ede, Dadaş), Dede (Büyükbaba, Büyükpeder), Torun (Ahfat, Döl Döş), Anneanne (Ebe), Büyükanne (Kadınnine, Nine), Babaanne.
Akrabalık, bireyleri, kan bağları, evlilik ya da evlat edinme yoluyla birbirine bağlayan bir ilişkidir. Akrabalık ilişkilerinde, tanım gereği evlilik ve aile söz konusu olsa da, bu kurumlardan çok daha geniş kapsamlıdır.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Uzaktaki akrabalarımızı ziyaret etmek zorunda değiliz. Akrabalık ilişkilerimiz sevgi ve saygıya dayanır. Akrabalarımızın yanında kendimizi güvende hissetmeyiz. Sadece dinî gün ve bayramlarda akrabalarımızı aramalıyız.
İlgili 36 soru bulundu
Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler. Akrabalık bağlarını yaşatmayı, akrabaların birbirini ziyaret etmesini ve iyi ilişkiler kurmasını ifade eden ahlâk terimi. Akrabalık ilişkisiyle birbirlerine bağlanan fertlerin bir araya getirdiği topluluk.
T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ya da diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarını kullanarak https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama” hizmeti üzerinden alt-üst soy belgenizi oluşturabilirsiniz.
Hısımlık ve akrabalık Türk Hukukunda; kan hısımlığı, kayın hısımlığı ve yapay hısımlık(evlatlık ilişkisi) olarak üç şekilde kurulur. Kan hısımlığı; TMK madde 17 uyarınca kan hısımlığının derecesi, hısımları birbirine bağlayan doğum sayısı ile belli olur.
Hem kan hem de evlilik yoluyla çeşitli şekillerde insanların birbirine yakın olması durumuna genel olarak akrabalık denir.
Aile; “Evlilik ve kan bağına dayanan, karı, koca, çocuklar, kardeşler arasındaki ilişkilerin oluşturduğu toplum içindeki en küçük birlik, aynı soydan gelen veya aralarında akrabalık ilişkileri bulunan kimselerin tümü. Birlikte oturan hısım ve yakınların tümü.
Enişte, bir kişinin halasının, teyzesinin veya kız kardeşinin eşi. Bir kişi ile eniştesi arasında, yakın akraba kabul edilmekle birlikte, herhangi bir kan bağı yoktur.
Akraba kelimesi birbirleri arasında nesep, evlilik ve sütten kaynaklanan yakınlık durumunu anlatan bir kelime olmaktadır. Birbirlerinin soyundan gelme ve evlilik gibi durumlardan dolayı kurulan yakınlığa akraba adı verilmektedir.
Bir başka deyişle birbiriyle soydanlık ilişkisi bulunmayan kadın ile erkek, evlendiklerinde "akraba" olurlar; Yanı sıra, akraba grupları arasında da bir "hısımlık" ilişkisi kurulur. Soyu belirleyen etmenler; Patrilineal Soy: Burada kişiler sadece erkek soyundan gelenlerin oluşturdukları akraba grubu içinde sayılır.
3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 4. derece akraba: 3. derece akrabalarımızın çocukları 4. derece akrabamız olur.
Grubun temel amacını bireylerin kendi amaçları belirler. Aile, akraba, çocukluk ve arkadaş grupları örnek olarak gösterilebilir (Özkalp: 1998; 296).
Akrabalık adı olup lakap veya ünvan olarak kullanılan kelimeler büyük harfle başlar: Baba Gündüz, Dayı Kemal, Hala Sultan, Nene Hatun; Gül Baba, Susuz Dede, Telli Baba vb. UYARI: Akrabalık bildiren kelimeler küçük harfle başlar: Tülay ablama gittim.
Geniş manasıyla kuzen bir kimsenin geniş ailesindeki akrabalarından biridir. Bir kimsenin herhangi bir dereceden kuzenleri ile en az bir ortak atası olması gerekir. Biyolojide zaman zaman canlıların ortak atalardan olan uzak akrabaları için de kuzen tanımlaması kullanılır.
Bütün akrabalar anlamına gelen bu ikileme bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle hısımakraba şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hısım akraba şeklinde olmalıdır.
Akrabalık, aile bağları olan bireyler arasında kültürel olarak tanımlanmış ilişkileri ifade eder. Kültürel olarak kabul edilmiş evlilik kuralları (tek eşli, çok karılı, çok kocalı), soy sistemi (baba soyu, ana soyu, vb.), yerleşme kuralları (ana yanı yerleşme; baba yanı yerleşme, ayrı yerleşme, vb.)
İnsan, yani Homo sapiens türünün en yakın akrabaları şempanzeler ve bonobolardır. Bilimsel olarak Pan cins ismiyle bilinen şempanzeler ve bonobolar, akrabalık bakımından bize olduklarından çok, birbirlerine yakındırlar. Yani onları kardeş türler, bizi ise onların kuzeni olarak düşünebilirsiniz.
5. Derece Akrabalar. Önceki Nesilden Çifte Kuzen: %12.5 - Ebeveyninizin çifte kuzenleridir. Önceki Nesilden Bir Buçuk Kuzen: %9.375 - Ebeveyninizin bir buçuk kuzenleridir.
“Geleneksel” aile kan bağı itibariyle yakın akrabalar, ebeveyn ve çocuklardan oluşurken, “intikal” tipi aile, anne, baba, evlenmemiş çocuklar ile üst ebeveynlerden oluşan aile grubudur. “Çekirdek” aile ise, anne, baba ve ev-lenmemiş çocukların oluşturduğu bir aile tipidir” (O.
E-Devlet soyağacı sorgulama için https://www.turkiye.gov.tr adresinden, T.C. kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Ağacı Oluşturma” hizmetini seçerek soyağacına ait elektronik belge alınabilecek.
Vukuatlı aile nüfus kayıt örneğini il / ilçe nüfus müdürlüklerinden / kaymakamlıklardan alınabilir. Aile nüfus kayıt örneği e-devlet sisteminin nüfus kayıt örneği sorgulama hizmeti ile internet üzerinden de temin edebilirsiniz.
Soyağacını öğrenmek isteyenlerin, www.turkiye.gov.tr sitesindeki Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü bölümü altında yer alan 'Alt-Üst Soy Bilgisi Sorgulama' ekranını açması gerekiyor. Bu ekrana tıkladığınızda talebiniz alınıyor ve size mesaj gönderiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri