TRAMPA, bir taşınmazın başkaca bir taşınmazla değiştirilmesi işlemidir. istenmesi durumunda butonuna basılır “Zemin Tespiti” ekranından ilgili taşınmaz sorgulanıp seçilir, (Kaydet) ve (Uygula) butonlarına basılarak başvuru kayıt altına alınır. (Çıkış) butonuna basılarak ilgili ekrandan çıkılır.
Kelime anlamı “değişim” olan trampa, bir mülkün diğeri ile takas edilmesi anlamına gelir. Gayrimenkullerin para karşılığı değil birbirleri ile değişimi için tapuda trampa işlemi yapılır. Trampa işlemini gerçekleştirmek için gayrimenkullerin değerlerinin birbirine eş olması gerekmez.
Takas veya trampa, herhangi bir değişim aracı kullanılmaksızın, mal ve hizmetlerin diğer mal ve hizmetlerle değiş tokuş edildiği bir ticaret tipidir.
Trampa sözleşmesi belli veya belli edilebilir bir eşya veya hakkın mülkiyetini bir başka belli veya belli edilebilir bir eşya veya hakkın mülkiyeti ile değiştirme borcu doğuran bir sözleşmedir. Trampa sözleşmesi rızai bir sözleşmedir.
İlgili 24 soru bulundu
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda mal değişim sözleşmesi, taraflardan birinin diğer tarafa bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini, diğer tarafın da karşı edim olarak başka bir veya birden çok şeyin zilyetlik ve mülkiyetini devretmeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanmıştır.
Herhangi bir mal başka bir mal ile değiş tokuş yapılabiliyor. Bu işleme ise trampa adı veriliyor. Ancak bu aşamada yapılan değiş tokuş işleminde mallardan birinin değeri diğerinin değerinden daha yüksek ise aradaki fark karşı tarafa ödenerek eşitlik sağlanmalıdır.
Trampa sözleşmesi 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 282, 283 ve 284. maddeleri ile düzenlenmiştir.
Trampa işlemi hukuk alanında Borçlar Kanunu gereklerine göre yapılır. Tapuda trampa masrafı adı altında ödenecek olan bedel, karşılıklı şekilde tapu harcı ödemekle yapılır. Gerekirse satıcı ve alıcı arasında Trampa Sözleşmesi düzenlenerek bu işlemler yazıl hale getirilebilir.
Trampa ya da takas; bir malın nakdi karşılığı olmaksızın başka bir mal ile değiştirilmesine denir. Trampa yaparken söz konusu olan mal, gayrimenkul ya da menkul olabilir.
Takas tek taraflı hukuki bir işlemdir. Trampa ise iki taraflı hukuki bir işlemdir. Takasta daha çok para borcunda karşılıklı alacakların, karşılıklı bir anlaşmayla sona erdirilmesi amaçlanmaktadır. Trampada ise tarafların elindeki mallar değiştirilmektedir.
Ferden muayyen hale getirilmiş iki malın birbiriyle değişimini konu edinen akid. Mülkiyeti nakleden akidlerin en yaygın olanı, satım akdi. Başta satım olmak üzere bazı sözleşmelerin fiilî mübadele ile gerçekleşmesi veya bozulması anlamında fıkıh terimi.
Trampa sözleşmesi iki farklı malın takas edilmesi ile beraber malın, tapu üzerinden yasal olarak kişinin üzerine geçmesi için imzalanan bir sözleşmedir. Takas yapılacak mallara sahip olan kişiler, trampa sözleşmesini tapu müdürlüğünde imzalayarak tasdik etmektedir.
Tarafların belirttiği gayrimenkul değerinin rayiç bedelden fazla olması durumunda da beyan edilen bu değer esas alınıyor. Trampa işlemi sırasında her iki taraftan da belirtilen değerin binde 20 oranında tapu harcı tahsil ediliyor.
Bakıldığında trampa ile gerçekleşen bir işlemin ön alım hakkını doğurmayacağı açıktır.
Trampa yoluyla kamulaştırma; Taşınmazın maliklerinin rıza göstermesi koşuluyla, kamulaştırılacak olan taşınmazın kamulaştırmayı yapan yetkili idareye ait başka bir taşınmaz ile takas edilmesi suretiyle yapılan kamulaştırılma işlemidir.
Eğer 65 yaş üstü olduğunuz halde mülkünüzü satmaya mecbur iseniz tek çareniz tanıdığınız birine noter aracılığı ile vekâlet vermeniz ve bu vekâlet verdiğiniz kişi üzerinden satışı gerçekleştirmeniz.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
Kamu idarelerine devredilen bu taşınmazlar, hizmetin devamı süresince kullanılabilir. Ancak bu taşınmazların devir amacının ortadan kalkması veya amacına uygun kullanılmaması halinde, maliki kamu idaresince geri alınabilir.
Satım konusu malın mülkiyeti alıcıya zilyetliğin devri ile geçer. Satış sözleşmesinin kurulması, mülkiyetin geçmesi için yeterli değildir. Satış sözleşmesi sadece, satıma konu malın parayla değiştirilmesi konusunda borç doğurur. Mülkiyet, satıma konu malın zilyetliğin devri ile geçer.
Takas, karşılıklı, birbirine benzer ve istenebilir iki borcu, ayrı ayrı ödenmeksizin, bir beyanla, (borçların eşit olması durumunda tamamen, eşit olmamaları durumunda küçük olanı oranında) hesaben tahsil eden ve borcu sona erdiren bir yol olarak tanımlanabilir.
MADDE 29 – (1) Ayrı müdürlüklerin yetki alanlarında bulunan taşınmaz mallarla ilgili müşterek rehin, taksim ve trampa işlemlerinde, resmî senet istemin yapıldığı müdürlük tarafından düzenlenir.
Özüne zarar vermeksizin, bir yerden bir yere götürülmesi mümkün olmayan, bir değere sahip eşyaya, taşınmaz mal ya da gayrimenkul adı verilir.
Barter mal veya hizmetin takası (trampa edilmesi) anlamına gelmektedir. Başka bir ifade ile bir firmanın satın aldığı mal veya hizmetin bedelini, kendi ürettiği mal veya hizmetle ödemesi olarak tanımlanabilir1.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri