Özellikle akraba kelimesi daha yaygın kullanılırken, alternatif olarak genelde hısım sözcüğü de destekleyici biçimde değerlendirmektedir. Özellikle iki farklı cümle arka arkaya yazarken, aynı anlam eşliğinde akraba ile beraber hısım kelimesi cümleleri bozmayacak içinde değerlendirilir.
Yazılışı farklı şekilde ancak akrabanın eş anlamlısı olan kelime "hısım"dır. Hısım kelimesi de akraba kelimesi gibi yakınları ifade eder. Hısım kelimesi dışında "yakın" kelimesi de akrabanın eş anlamlısıdır.
Akraba kelimesinin eş anlamı olarak “yakın” veya “hısım” sözcükleri kullanılabilir. Hısım sözcüğünün kullanımı genellikle Doğu illerinde daha yaygın olarak görülmektedir. Her iki kelime akraba sözcüğünü temsil etmekle birlikte yalnızca yazılışları farklılık göstermektedir.
Türk Dil Kurumu'na göre hısım eş anlamlısı olarak akraba sözcüğü kullanılabilmektedir. Yani hısımın eş anlamlısı akrabadır. Halk arasında hısım sözcüğü yerine dost kelimesi de kullanılmaktadır.
Öykü kelimesinin eş anlamlısı hikaye olarak tanımlanmıştır. Öykü ve hikaye aynı anlama gelen sözcüklerdir.
İlgili 45 soru bulundu
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Konut kelimesinin eş anlamlıları olarak ikametgah, mesken ve ev sözcüklerini kullanabilirsiniz.
Akraba kelimesi Arapça olup karip (yakın) kelimesiyle aynı kökten türemiştir. 'Yakınlar' demektir.
Türkçe Sözlük'te akraba, kan bağıyla birbirine bağlı olan kimselere; hısım ise evlilik yoluyla aralarında bir ilişki, bir yakınlık doğan kimselere denir.
Hasım ve hısım kelimeleri toplumumuz tarafından sık sık kullanılmaktadır. Bu kapsamda hasım ve hısım zıt anlamlı iki kelimedir. Birisi dost diğeri ise düşmanları nitelemek için kullanılmaktadır.
1. derece akrabalar çocuklar, anne ve babadan oluşmaktadır. 2. derece akrabalar dede, nine, torun ve kardeşten oluşmaktadır. 3. derece akrabalar yeğen, amca, dayı, hala ve teyzeden oluşmaktadır. 4. derece akrabalar kuzenlerden oluşmaktadır.
Akraba: Kan yoluyla ya da evlilik yoluyla birbirine bağlı olan insanlara akraba denir. Bizim birçok yakın akrabamız vardır. Bu akrabalarımız anne tarafından ya da baba tarafından olabilmektedir.
Geniş manasıyla kuzen bir kimsenin geniş ailesindeki akrabalarından biridir. Bir kimsenin herhangi bir dereceden kuzenleri ile en az bir ortak atası olması gerekir. Biyolojide zaman zaman canlıların ortak atalardan olan uzak akrabaları için de kuzen tanımlaması kullanılır.
Sonuç kelimesinin TDK'ya göre eş anlamlısı 'netice' olarak biliniyor.
Delil, eş anlamlısı emare, kanıt ya da rehber olan bir kelimedir. Delil kelimesi yerine eş anlamlısı olan kanıt, rehber ya da emare kelimelerinin kullanılması doğru kabul edilir.
EŞEK EŞ ANLAMLISI
Eşek kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı, 'merkep' olarak bilinmektedir. Eşek ve merkep kelimeleri aynı anlama gelmektedirler. Okunuş ve yazılışları farklı olmasına rağmen cümle içerisinde kullanılabilir.
Yani damat aslında benim 1. derece sıhri akrabam oluyor. Damadın veya gelinin kayınvalide ya da kayınpederle akrabalık ilişkisi nasılsa, onların damatla ya da gelinle akrabalık ilişkisi öyle olur. Yani "Birinci derece sıhri hısım"..
2. derece akraba: Kardeşlerimiz, torunlarımız, dedemiz ve ninemiz (babaanne, anneanne) ikinci derece kan bağı olan akrabalarımızdır. 3. derece akraba: Kardeşlerimizin çocukları yani yeğenler, amca, hala, dayı, teyze üçüncü derece kan bağı olan akrabalarımızdır.
Maddenin ikinci fıkrasına göre kan hısımlığı üstsoy-altsoy ve yansoy hısımlığı olarak ikiye ayrılmıştır. Eğer hısımlar birbirinden gelmekte ise(büyükbaba, baba, çocuk, çocuğun çocuğu) üstsoy-altsoy, hısımlar ortak bir kökten gelmekte ise(kardeşler, dayı- yeğen) yansoy hısımlığı mevcuttur.
Bütün akrabalar anlamına gelen bu ikileme bitişik yazılarak hata yapılır ancak bu ikileme ayrı yazılmalıdır. Bu kelime genellikle hısımakraba şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hısım akraba şeklinde olmalıdır.
Akrabalık, aile bağları olan bireyler arasında kültürel olarak tanımlanmış ilişkileri ifade eder. Kültürel olarak kabul edilmiş evlilik kuralları (tek eşli, çok karılı, çok kocalı), soy sistemi (baba soyu, ana soyu, vb.), yerleşme kuralları (ana yanı yerleşme; baba yanı yerleşme, ayrı yerleşme, vb.)
Arapça ḳrb kökünden gelen aḳribāˀ أقْرِباء “yakınlar” sözcüğünden alıntıdır.
Rüzgar kelimesinin eş anlamlı kelimesi yeldir.
Doktor kelimesinin eş anlamlısı olarak 'hekim' ve 'tabip' karşımıza çıkmaktadır.
Millet kelimesinin yakın anlamı veya anlamdaşı da ulus, kavim ve herkes kelimeleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri