İNCELTME / KARIŞIM ORANI : İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır.
Akrilik boya su kullanılarak inceltilmektedir. Beyaz renk içine farklı renk ekleyerek ve su ilave ederek istenen renge ulaşılır. Akrilik boya dekorasyon amaçlı veya boya çalışmaları için kullanılmaktadır.
Tinerin genel olarak kullanım amacının boyayı inceltmek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle uygun boya türleri ile aynı bazda tiner çeşidinin kullanımına ihtiyaç vardır. Tiner çeşitlerinin birbirinin yerine kullanılması söz konusu değildir. Yani sentetik boya ile selülozik tiner kullanılmaz.
Su ile inceltme işlemi, uygulama yapılacak yüzeye bağlı olarak boyanın daha sıvı olmasını sağlar. Akrilik boyaya ne kadar su katılır sorusunun cevabı uygulama yapılacak yüzeye ve istenilen kıvama göre değişiklik gösterir. Kademeli olarak boyanın içerisine su katılır.
Akrilik boyalar ve cilâlar, plastik bazlı karışımlardan oluşan renklendiricilerdir. Bu renklendiriciler, genellikle su ile seyreltilebilir ve su geçirmez bir tabaka oluşturmak için de kullanılabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Su bazlı olan akrilik boya, ıslandığında suda çözülür. Boyanın kalitesi, uygulandığı alan ve ne tür değişkenler kullanıldığına bağlı olarak ne kadar inceltilebileceği belirlenir. Genelde öneriler, akrilik boyanın %50'sinden fazla suyla karıştırtılmaması yönündedir.
İnceltici olarak da su kullanılır. Su bazlı boya inceltme ya da akrilik boya inceltme bilgisi ambalaj üzerinde yer alır.Solvent bazlı olarak adlandırılan boyalar ise yağlı boya grubudur. Yapısındaki çözücünün buharlaşması ile kururlar. Solvent bazlı boyalarda inceltici olarak genellikle tiner kullanılır.
Kurumuş akrilik boya lekesini çıkarmak için alkol veya ince tiner kullanabilirsiniz. Pamuklu bir bez veya pamuklu tülbent üzerine az miktarda alkol veya tiner damlatın. Lekenin üzerini nazikçe silin, yüzeyi çizmemeye dikkat edin. Beyaz sirke, doğal bir temizleyici olarak işe yarayabilir.
Kullanacağınız boya su bazlı bir boya ise su ile, sentetik bir boya ise tiner ile inceltilmelidir. Bazı boyalarda ise inceltme önerilmemektedir. Eğer inceltilmeden direkt uygulama talimatı var ise, bu talimata da mutlaka uyunuz. Boyanızın ne oranda inceltileceği, aldığınız ürünün ambalajının üzerinde belirtilir.
Tiner ya da terebentin ile inceltilir. Diğer yağlarla da inceltilebilir ama kuruma süresi uzar.
Söz konusu tiner, etkili bir ürün olduğu için hassas yüzeylerde kullanılması tavsiye edilmez. Bu nedenle oto temizlik tineri olarak söz konusu tinerin kullanılması uygun değildir. Selüloz bazlı tiner, plastik, araç boyası, kumaş, lastik, pvc gibi yüzeylerde erime, büzüşme, solma ya da boya kalkması ortaya çıkarır.
Boya çeşitlerinde tiner kullanımının nedeni boyanın inceltilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda 1 lt yağlı boya için de tiner kullanmak gerekir. Tiner uygulamasını müteakip derhal boya incelir ve kullanım için uygun hale gelir. Tinerin az ya da çok kullanımı durumunda boyadan istenen etki elde edilemez.
Sentetik Tiner: Sentetik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanılır. Selülozik Tiner: Selülozik bazlı boya ve vernikleri inceltmek için kullanınır. Selülozik tineri plastik kapta muhafaza etmeyin.
Uygulama yapılacak yüzeye önce bir toz şeklinde boya uygulaması yapılmalı, daha sonra uygun kalınlıkta uygulama yapılmalıdır. İNCELTME / KARIŞIM ORANI : Ağırlıkça 3 birim Akrilik Boyası, ağırlıkça 1 birim Akrilik Boya Sertleştiricisi ile karıştırılır. İnceltmek gerektiğinde % 10-15 Akrilik Tiner kullanmalıdır.
Bazı spreyler, akrilik boya kapatıcılar üzerinde harika bir etkiye sahiptir. Bu spreyler, dökülmeye ve hatta boyanın rengini bozan UV ışınlarına karşı korurlar. Dökülmeyi önlemenin bir başka yolu da şeffaf bir telefon kılıfının içini boyayarak boyayı korumaktır.
(Ahşap, cam, seramik, porselen, kumaş, plastik, duvar, metal, kağıt, tuval vb.) -Hızlı kuruması sebebiyle çocuklar için de uygun bir boya türüdür. -Sulandırılarak kullandığında sulu boya etkisi verme özelliği vardır. -Sulandırılmadan kullanıldığında yağlı boya etkisi de sağlayabilir.
Peki, akrilik boya ne kadar sürede kurur?” Uygulama yoğunluğuna göre değişmekle birlikte akrilik boya, yüzeye uygulandıktan ortalama on dakika sonra kurumaya başlar. Tam kuruma için 1-2 saat beklemek gerekebilir.
Genel olarak terebentin yağı, tinerden daha büyük bir çözücü kapasitesine sahiptir.
Tıpkı akrilik boya gibi. Akrilik boya sıklıkla yağlı boya ile karıştırılır.
Akrilik boya deri üzerine bulaşmışsa, kişiler tuz ve sirke yardımıyla akrilik boyayı deriden çıkarabilir. İnsan vücudunda bulaşan akrilik boya için, amonyak ve tuz oldukça etkilidir. Kişiler giysilere de özel deterjanlar uygulayarak akrilik boyayı çıkarabilir.
Akrilik boyayla çalışmanın diğer boyalara kıyasla birçok avantajı bulunur. Hızlı kuruyan akrilik boyalar dökülme veya yanlış boyanma durumlarında kolayca temizlenebilir. Ağır bir kokusu yoktur ve yoğun pigmentlidirler. Pigmentlerinin fazla olması renklerin çok daha canlı gözükmesini sağlar.
Plastik boyamak için astarlama işlemini bitirdikten sonra su bazlı akrilik boyalar ile yüzeylerinizi kolayca boyayabilirsiniz. Plastik boya renkleri arasından istediğiniz rengi seçerek hemen satın alabilirsiniz. Su bazlı akrilik boya veya Handy lake boyaları tercih edebilirsiniz.
Evet, sentetik boya genellikle benzinle veya benzin bazlı çözücülerle inceltilebilir. Sentetik ve Endüstriyel boyalar, genellikle solvent bazlıdır ve bu tür boyaların incelticileri de çözücü bazlıdır.
Sıcak su, fırçanın tüylerini yumuşatarak sertleşmeyi gidermeye yardımcı olacaktır. Fırçayı suya batırdıktan sonra birkaç dakika bekletin ve tüylerin yumuşamasını sağlayın. Ardından, fırçayı yumuşak bir sabun veya fırça temizleyici ile temizleyin. Bu, sertleşmiş boyanın kalıntılarını temizlemenize yardımcı olacaktır.
"Tiner ne için kullanılır?” ifadesinin altında birden çok yanıt bulunmaktadır. Tiner ev içi, dış cephe, mobilya, otomotiv dış yüzeyi, yağlı boya tablo boyalarının inceltilmesinde kullanılmaktadır. Tinerin leke çıkarma etkisi sayesinde boya ve vernik lekelerinin temizlenmesi için de tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri