Akrilik kumaş, sentetik malzeme şeklinde kabul edilmekte olup nefes alma özelliği çok düşüktür. Bu yüzden de ısı tutma yeteneği başka kumaşlara nazaran çok yüksektir.
Akrilik kumaşlar sıcak tutan yapılarıyla öne çıkmaktadır. Bu özellikleri de kışlık kıyafetlerde tercih edilmesine neden olur. Yün görünümüne sahip ancak akrilik kumaştan üretilen çok fazla giyim ürünüyle karşılaşılabilir.
Akrilik Kumaş Sıcak Tutar Mı? Kumaş türlerinde en çok sıcak tutan kumaş yün olarak biliniyor. Akrilik kumaşın yapısı itibari ile yün kadar olmasada yüne yakın bir koruma ve sıcaklık sağlıyor. Akrilik kumaş diğer kumaş modellerine göre giyimde daha sıcak tutan bir yapıya sahiptir.
Akrilik Kumaşın Özellikleri
Kolay yıkanır ve yoğun yıkamalarda deforme olmaz. Kimyasallara, güneş ışığına yüksek dayanıklılık gösterir. Yüne benzeyen yapısıyla sıcaklık ve doğallık hissi verir. Hafif, sıcak tutan ama terletmeyen bir kumaş türüdür.
Akrilik kumaş oldukça dayanıklıdır. Ancak sıcak suda yıkanırsa çekme riski vardır.
İlgili 45 soru bulundu
Yünün doğal özelliklerini bir muadil şeklinde en iyi ortaya koyan halılar çoğu zaman akriliktir. Başka türden bir ipliğin kullanılmadığı, tek tür malzeme ile oluşturulan halılar %100 akrilik olarak tanımlanır, bu tür ibarelere mutlaka denk gelmişsinizdir.
Bununla birlikte, akrilik büyük oranda akrilonitril kullanır. Kimyasal bileşimi, polyesterden daha az dayanıklı olmasını sağlar. Daha kolay küçülebilir ve zamanla boncuklanma eğilimi gösterir. Polyester çok daha fazla çok yönlülüğe sahiptir, ancak akrilik daha fazla sıcaklık sunar.
Akrilik Kumaş: Ham maddesi olan sentetik polimerler kanserojendir. Teri emmediği için vücudun ısı dengesini bozarak gribal enfeksiyonlara sebep olur. Yapısında bulunan dimetilformamid (CDC), deri ile doğrudan temas sonucunda karaciğer hasarına sebep olabilir.
Yün elyaf ile görünüm bakımından çok benzer olan akrilik kumaş; yanan yapıda olduğundan çok rahat alev alır. Bu kumaş çeşidi, elyaf ve yünde olduğu üzere esneme özelliğine sahip olup, oldukça rahat bir yapıdadır. Akrilik kumaş, sentetik malzeme şeklinde kabul edilmekte olup nefes alma özelliği çok düşüktür.
Akrilik elyaf pamuğa göre daha pahalı olduğu için pamuklu denimden daha ucuz olmayacaktır. Ancak giyim konforu ve performans özellikleri ile çok büyük katkı sağlayacağı muhakkaktır.
Akrilik yüne benzeyen özellikleri nedeniyle özellikle kış aylarında kullanılan; kaban, pardösü, mont, kazaklar, fular, botlar, çizme astarı, atkı, bere ve eldivenlerin içeriğinde ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.
Akrilik kumaşlar sentetik polimerler olan akrilik liflerinden yapılır. Akrilik ipliklerle dokunmuş kumaşlar, çocuklarda teri iyi çekmediği için vücudun ısı dengesini bozar ve gribal enfeksiyonlara sebep olabilir. Daha da ötesi, polimerler plastiğin ana maddesidir ve kanserojendir.
Akrilik elyaf , yapay elyaflar arasında yüne en çok benzeyen elyaf türüdür. ISO (Uluslararası Standartlar Organizasyonu ) ve BISFA ( Uluslararası Sentetik Elyaf Standardizasyon Bürosu ) tanımlarına göre kimyasal yapısında en az % 85 oranında akrilonitril içeren elyaflar Akrilik elyaf olarak adlandırılırlar.
Yün Kumaşlar
Kışlık giysiler için kumaş söz konusu olduğunda, yün kesinlikle en başta gelmektedir. Yün, koyunlardan elde edilen doğal bir elyaftır ve oldukça şaşırtıcı özelliklere sahiptir. Birincisi, yün harika bir yalıtkandır, bu da sizi soğuk havalarda sıcak tutması anlamına gelir.
Akrlik kumaşlar %100 sentetik iplik ile dokunmaktadır. Güneş ışınlarına ve su geçirmezliğe çok daha dayanıklıdır.
50 pamuk 50 akrilik iplik Sütlü pamuk "saf pamuk" değil, pamuk karışımlı bir üründür. 50 pamuk 50 akrilik iplik Süt pamuğu, "pamuk nitril" olarak da adlandırılan ana bileşenler olarak pamuk ve akrilik elyafla harmanlanmıştır. Akrilik elyaf "suni yün" olarak adlandırılır.
Akrilik Kumaş Çeşitleri
Ayrıca alevlenmeye karşı daha dirençlidir. Lastril akrilik ise yüksek esnekliğin olduğu bir kumaştır. Likra oranı bu kumaşlarda yüksektir.
Akrilik giysileri, ters çevirerek, kuru halde ve düşük sıcaklıkta ütüleyin. Asla buhar kullanmayın ama gerekirse su spreyini kullanabilirsiniz.
Akrilik kumaş kendine ait farklı özellikler taşımaktadır. Yün elyaf ile görüntü açısından oldukça benzer olan bu kumaş türü; yanan bir yapıda olup, oldukça kolay alev almaktadır. Bu kumaş türü tıpkı elyaf ve yünde olduğu gibi esneme özelliğine sahip, rahat bir yapıdadır.
- Akrilik uzun ömürlüdür ve yüne göre daha ekonomiktir. - Yün veya pamuklu tuşesi ve görünümü verilebilme kolaylığına sahiptir. - Kolayca yıkanabilme ve şeklini koruma. - Güveye, yağa ve kimyasallara dayanıklılık.
Dayanıklı olmasının yanı sıra, hijyenik ortamlar yaratması sebebiyle akrilik kullanım alanları arasında mutfak ve banyolar, otel ve restoranlar, hastaneler ve sağlık merkezleri ile kamusal alanlar yer alır. Kolay tasarım ve montaj özellikleriyle tercih edilen akrilik kaliteli yüzeyler için ideal bir malzemedir.
Kumaş çeşitleri içinde ipek kumaşlar, dünyanın en pahalı kumaşları arasındadır. Bu lüks kumaş ipekböceğinin kozasındaki liflerin dokunmasıyla elde edilir.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Rahatsız edici bir kokusu olmayan ve kolay kullanımı ile bilinen akrilik boyalar, çabuk kuruma özelliği ile öne çıkar. Kurumadan önce uygulandığı yüzeyden su ve sabun ile temizlenmesi mümkündür. Kuruduktan sonra ise suya dayanıklı bir forma sahip olur.
Genel olarak akrilik amacına uygun kullanıldığında sağlığa zararlı değildir. İnşaat, otomotiv ve sağlık hizmetleri dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanım için güvenli bir malzeme olarak kabul edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri