Aks değişimi fiyatı ortalama olarak 250 – 750 TL arasındadır. Ancak bu fiyat aksın değişmesini gerektiren duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Aksın değişimi başka aksamlarda oluşan sorunlardan kaynaklı ise sadece aksı değiştirmek yeterli olmaz, ön takım parçaların da kontrolünün yapılması gerekir.
Aksa değişim fiyatı aracınızın aks değişim işleminin zorluğuna göre değişiklik gösterecektir. Önden çekişli bir araçta tek taraflı bir aks değişimi gerçekleştirecekseniz ortalama fiyat 150 tl – 500 tl arası değişecektir.
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Ortalama bir aks körüğü değişimi 50 tl ile 150 tl arasında değişiklik gösterecektir.
Otomobillerde aks arızası olması durumunda aks değişimi yapılmaktadır. Gerekli değişimin yapılmaması durumunda aracın yolda kalması mümkündür. AKS arızasının belirtileri, arızanın ciddiyetine göre değişiklik gösterebilir. Aks arızalanırsa, direksiyon simidinin dönmesini zorlaştırabilir.
İlgili 27 soru bulundu
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir.
Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda da aks milini komple değiştirmek kaçınılmazdır.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır. Her aracın yük taşıma kapasitesi bellidir. Bilgiler ruhsatlarda da yer alır.
Aşınmış veya bozulmuş bir aks lalesi sürüş sırasında titreme yapar. Aks lalesi boş konumdayken titreme yapmaz, araç hızlanma ivmesine girdiğinde titreşimi hissedersiniz.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
Fakat özellikle viraj dönüşleri sırasında ortaya çıkan tıkırtı sesleri aks kırılması problemine işaret edecektir. Araçlarda yolculuk esnasında istenmeyen şekilde titremeler yaşanıyorsa ve bu titremeler her an daha fazla kendini hissettiriyorsa, bir aks kesmesi arızası ile karşılaşmış olabilirsiniz.
Aks kafası bozulursa ne olur? Aks kafası aracınızın hareket sistemi içerisinde önemli bir göreve sahiptir. Bozulmasının ileri seviyesi olarak kırılma veya kopma gibi eylemlere dönüşmesi aracınızın hareketsiz kalmasına sebep olacaktır.
Aks ve aks parçaları herhangi bir arıza durumunda orjinal parçası tamir edilebilir.
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir.
Eğer inatla yağ kaçıran bir aks keçesini kullanırsanız vites kutusuna zarar vermenin dışında akan yağ fren balatalarına kadar uzanabilir. Kaçak yağ, balatalara gidip disk ve balatanın arasına girerek teması ortadan kaldıracaktır.
Her aracın yük taşıma kapasitesi farklıdır, fazla yük sebebiyle aks baskılanır ve bozulabilir. Aks kafasının kopması durumunda aracınız vitese geçer ancak gaz vermenize rağmen hareket sağlanamaz. Ak kopması frenlerin işlevini yerine getirememesine neden olabilir.
Yüksek hızlar, su ,çamur aşındırması, darbeler ve aşırı yük gibi sebeplerle aks körükleri zamanla deforme olacaktır.
Sol aks körüğümün patlak olduğunu görünce aks körüğü aldım (yağıyla beraber). Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Motorlu taşıtların önemli parçalarından biri olan aks, diğer ismi ile dingil, otomotiv sektöründe diferansiyel sistemin ortaya çıkardığı dönme hareketini tekerleklere ileten çelik millere verilen isimdir.
Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
evet araç boştayken şanuzman döner yanlız eğer sanzumandan olsa buses bence dreksiyonla alakası olmaz dreksiyonu sol yapınca şanzumanda ne değişiklik olabilirki ses kesilir bence aks da bir sıkıntı olabilir senin problemin ya aks yada şanzumanın içindeki ıstavruzlarında anlatımına göre ..
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri