Göz altı morluklarının oluşumuna yaygın olarak, genetik, anemi, yorgunluk, yetersiz beslenme, çok uyumak, vücudun susuz kalması, vitamin eksiklikleri, hipotiroidizm ve bazı metabolik sendromlar gibi faktörler neden olur.
Araştırmalar A ve C vitamini gibi vitaminlerin eksikliği durumunda göz altı torbaları görülme riskinin daha yüksek olduğunu göstermektedir. A vitamini sağlıklı bir yaşam için elzem olan vitaminlerden bir tanesidir. A vitamininin en önemli özelliklerinden birisi normal cildin korunmasına katkıda bulunmasıdır.
Uykusuzluk, yorgunluk ise halkaların oluşumunda en sık gösterilen sebepler arasında. Bunun haricinde depresyon, sinüzit, göz etrafında oluşan enfeksiyonlar, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları, tiroid hastalıkları, göz alerjileri, göz kuruluğu, demir eksikliği göz altı torbalarının oluşumunu tetikler.”
Göz Altı Torbaları Neden Olur? Yatar pozisyonda kan dolaşımının değişmesi ve yer çekiminin etkisiyle göz çevresinde sıvı birikir ve sabahları göz altı torbaları bu nedenle daha belirgin hale gelir. Uzun süre ekrana bakmak, yorgunluk, stres, uykusuzluk gibi nedenler göz altı torbalarının oluşmasına neden olur.
İlgili 45 soru bulundu
Soğuk Buz Uygulaması : Göz çevrenizde oluşan şişliğe bir bezin içine buz koyarak şişen bölgeye 10-15 dakika uygulayabilirsiniz. Çay Poşetleri : Çay, göz altı bölgenizden ödemi attırmaya ve şişliği azaltmaya yardımcı olabilecek kafein içerir.
Göz kapağının şişmesi çok yaygın bir semptomdur ve genellikle alerji, iltihaplanma, enfeksiyon veya yaralanmaya bağlıdır. Göz kapağının derisi 1 mm'den daha incedir ve aynı zamanda gevşek ve esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle göz kapağınız oldukça kolay bir şekilde dış etkenlere bağlı olarak şişebilir.
B12, C, K, E vitamini eksiklikleri bazı durumlarda göz altı morluklarına neden olabilir. Gözaltı Morluğu Hangi Hastalığın Belirtisi Olabilir? Eğer göz altlarınızda morluk varsa bu genellikle genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu durum fiziksel sağlığınızı etkilemeyen kozmetik bir problemdir.
D vitamini eksikliği göz altı morluğu yapar mı? Evet, D vitamini eksikliği göz altı morluğu yapabilir. Göz altı morluğu, ciltteki kan damarları ile ilgili sorundur ve birçok faktörden kaynaklanabilir.
C vitamini, kolajen üretimini artırabilir. Göz altındaki kolajen üretiminin artması damarlarda biriken kanı azaltabilir ve bu da renk değişikliğine neden olabilir. Göz çevresini yenileyen K vitamini ise kılcal damar duvarına destek sağlayarak göz altı morluklarını azaltabilir.
Göz altı torbası yaş alınmasına bağlı olarak genellikle 40'lı yaşlardan itibaren; genetik faktörlere bağlı olarak da genellikle 30'lu yaşlarda gerçekleşir.
Ksantelezma olarak adlandırılan sarı renkli ve daha büyük kitleler genellikle her iki gözün çevresinde görülen ve yüksek kolesterol düzeylerine bağlı olarak oluşan yağ bezeleri şeklindedir.
Derinin altındaki kan damarları, az miktarda kanın dışarı sızacağı şekilde zarar gördüğünde morarma meydana gelir. Demir eksikliğiniz varsa, bu durumla daha sık karşılaşıyor olabilirsiniz. Kolayca ortaya çıkan morluklar, demir eksikliğinin belirtilerinden biridir.
Yetersiz ve düzensiz beslenmenin gözaltı morluklarını artırabileceğini kaydeden Eminza, kansızlık ve demir eksikliği durumunda, dokulara yeterli oksijen ulaşamadığı için göz altı derisinin mor görünebileceğini dile getirdi.
Soğuk Kompres Yapın: Soğuk uygulama, kan damarlarını daraltıp göz altı morlukların azalmasına yardımcı olabilir. Gözlerinizi Çay Poşeti ile Dinlendirin: Çay demlerken kullandığınız çay poşetleri göz çevresinde koyu halkaların renginde açılma sağlarken şişkinliğin inmesinde etkili olabilir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
Gerçekleştirilen inceleme neticesinde hangi teknik yöntemin kullanılacağına plastik cerrahi uzmanı karar verir. Mutlaka göz altı torbası ameliyatı öncesi hem kronik göz hastalıkları hem de genel hastalık sorunları açısından doktor bilgilendirilmelidir.
Yaşlanma karşıtı bakım yapmak istiyorsanız C vitamini serumlarını cilt bakım rutininize eklemelisiniz. Göz altınızdaki morluklara karşı bakım yapmak isterseniz C vitamini serumunu deneyebilirsiniz. C vitamini içeren ürünler göz altındaki mor görünümün bakımına karşı destekleyicidir.
Göz altı torbalarına evde de çözüm üretebilirsiniz. Özellikle soğuk kompres bu anlamda en fazla kullanılan tekniktir. Temiz bir bezi soğuk su ile ıslatarak göz altı torbanıza hafif bası uygulamalısınız. Birkaç dakikalık uygulama sonunda işlemi sonlandırın.
Göz kapağı kaslarındaki sinirlerin herhangi bir nedenle doğuştan hasarlı olması ya da hasar görmesi, göz kapaklarında ki şişkinlik, yaşlılık ile birlikte deri ve kas zayıflaması, katarakt gibi göz için geçirilen ameliyatlar ya da tümör göz kapağı düşüklüğünün en önemli nedenleridir.
Göz kapağı sarkması yaşayan bir kişi ameliyat olmaktan çekiniyor olabilir. Ancak bu durum yalnızca ameliyatla düzeltilebilir. Öncelikle doktorunuzla görüşmeli ve ameliyat konusunda derin bilgi almalısınız. Böylece var olan ameliyat korkunuzun önüne geçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri