Aksın belirli bir ömrü yoktur.
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Aksa değişim fiyatı aracınızın aks değişim işleminin zorluğuna göre değişiklik gösterecektir. Önden çekişli bir araçta tek taraflı bir aks değişimi gerçekleştirecekseniz ortalama fiyat 150 tl – 500 tl arası değişecektir.
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir.
Aks kafası arızası da bu şekilde çok önemlidir ve kopması, kırılması durumunda araç yolda kalır. Bir alternatifi olmadığı için aracın yürüme şansı yoktur. Aynı şekilde aksın diğer herhangi bir eklem parçaları kırılırsa da araç yine yolda kalacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Aks lalesi uzun süre kullanılmasından dolayı yıpranmış olabilir. Bu gibi durumlar vuruntu sesine neden olur. Vuruntu sesi aks lalesinden geleceği gibi aks kafasından ve diferansiyel dişlilerinden de gelebilir. Sesin tam olarak nereden geldiğinin tespitini servise giderek sağlıklı bir şekilde yapabilirsiniz.
Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Aks Arızası Nasıl Oluşur? Aks arızaları arasında en sık görülen problemlerden biridir. Genellikle dışarıdan alınan darbeler sonucunda oluşur. Bunun dışında rulmanların üzerinde zamanla oluşabilecek aşınmalar veya rulmanın olması gerekenden fazla sıcak olması da bozulmaya sebep olabilir.
Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Ortalama bir aks körüğü değişimi 50 tl ile 150 tl arasında değişiklik gösterecektir.
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Aks kafası bozulursa ne olur? Aks kafası aracınızın hareket sistemi içerisinde önemli bir göreve sahiptir. Bozulmasının ileri seviyesi olarak kırılma veya kopma gibi eylemlere dönüşmesi aracınızın hareketsiz kalmasına sebep olacaktır.
Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır. Bu gibi durumlarda da aks milini komple değiştirmek kaçınılmazdır.
Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
AKS KOPMASI NEDEN OLUR? Aracın tüm yükünü taşıyan ve güvenliği sağlayan en önemli parçalardan biri olan aksın arızası tehlikeli bir durumdur. Aracı sürerken tekerleklerin döndüğü bölgenin taş ve odun gibi sert cisimlere denk gelmesi aksa zarar verebilir. Bu tür darbeler aksların kırılmasına kopmasına neden olabilir.
Aracın ilerlemesi esnasındaki titremeler de aks arızasına işaret eden bir başka örnektir. Direksiyonda sarsıntılar veya tam tersi şekilde sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı ve hafif direksiyon da aks arızasının göstergesi olabilir.
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
Aks arızaları ayrıca aks kesmesi şeklinde de olabilir. Bu durumdaki arızalarda aks şaftının aks kafasına giren dişlileri üzerinde meydana gelen aşınma sonucu dişliler boşa dönmekte ve aks tamiri gerektirmektedir.
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir.
Yüksek hızlarda Direksiyonda Titreme Oluşabilir. Araç Esnediğinde ses gelecektir. Kısacası; En bilindik belirtisi titreme ve ses sorunlarıdır.
Somunun altında aks porya bilyası var, bilyan muhtemelen bozulmuştur somun gevşediği için.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri