3 günden fazla bekletildiğinde patateslerin kurumaya yüz tutmasından ve içinde domates sosu mevcutsa sosun oksitlenmeye başlamasından dolayı tadı buruklaşan kızartmadır. her şeyi az az yapın, 3 gün yemeyin efendim. kanserojendir. karışık kızartmanın dolapta bekleyeceğini düşünmek boş bir beklentidir.
Kızartmanızın yağını iyice süzdükten ve bir kağıt havlu ile fazla yağını aldıktan sonra uygun porsiyonlara bölüp derin dondurucuya yerleştirin. Buzdolabı poşetlerini kapatmadan önce içindeki fazla havayı almayı da unutmamalısınız.
Bu durum ilerleyen zamanlarda kanser ve kalp damar hastalıklarının gelişmesine neden olabilir. Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Pişmiş olarak saklamak için: Biberleri kızartıp soğutun, poşetleyin ve dondurucuya kaldırın. Kızartılmış biberin saklama süresi 12 aydır.Çözüldükten sonra tekrar dondurulmaz ve kısa süre içinde tüketilmesi gerekir.
Kızgın yağda kızartılır. Soğuyunca buzdolabı poşetine bölünür. Buzlukta saklanır. Çıkarıp erimesini bekleyince servis edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Suyu süzülen ve yeterince soğuyan patateslerimizi fermuarlı poşetimize alalım. Bu aşamada patatesleriniz sıcak ve ıslak olursa donunca buzlanma yapabilir. Eğer vaktiniz varsa patateslerinizi buharı çıkana kadar bekletmeniz daha iyi olacaktır. Poşetlerimizin fermuarlarını kapatalım ve dondurucuya kaldıralım.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır.
Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Pişmiş et ve balığın buzdolabındaki dayanma süresi 3 ila 4 gün arasındadır, ancak balık veya deniz ürünleri çorbası genel olarak buzdolabında 1 gün saklanmalıdır. Tavuk ve hindi gibi kümes hayvanları ise yaklaşık 2 gün saklanabilir. Ancak, ürünler pişirilmediğinde saklanma süreleri değişir.
İyice soğuyunca buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuya kaldıralım. Kışın dolaptan çıkardığımız kızartmalarımızı ister üzerine sarımsaklı yoğurt dökerek tüketelim. İster fırın yemeklerinde kullanalım. Çok amaçlı kızartmalarımız hazır deneyecekler afiyet olsun.
Fırını 230 derecede ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıt sererek patatesleri üzerlerine dizin. Isınmış fırında 5 dakika kadar arada karıştırarak bekleyin. Patatesleriniz eski dokusuna kavuştuğunda fırından çıkartarak tüketebilirsiniz.
Kızartmalarda genellikle trans yağ asitleri içeren bitkisel yağlar kullanılıyor. Trans yağ asitleri kolesterol düzeylerini artırarak kalp-damar hastalıklarına neden oluyor. Ayrıca bu yağ asitleri tip 2 diyabet riskini artırıyor.
Sıvıyağ tenceremizde kızınca içerisine biberleri atıp üzerine tuzunu ekleyip kızartıyoruz. Kızaran biberleri saklama poşetine veya bir plastik kaba yerleştiriyoruz. (Cam ürünler kesinlikle olmaz çünkü cam dondurucuda patlar. ) Kızartma işlemi bittikten sonra soğuması için biraz bekletip dondurucuya atıyoruz.
Kızarmış patlıcanları kilitli poşete veya buzdolabı poşetine 1 pişirimlik olacak şekilde yerleştirin. Poşeti hava almayacak şekilde düğümledikten sonra üzerine tarihin yazılı olduğu etiket yapıştırın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa veya derin dondurucuya atın.
Kızartma, yiyeceklerin kızgın yağ içinde pişirilmesi işlemidir. Kızartma için kullanılan yağlar bitkisel veya hayvansal kaynaklı olabilir.
Pişmiş yemekler, buzdolabında bekleseler dahi, uzun süre tüketilmezlerse bozulabilirler. Yemeğin bozulduğunu kokusundan ve tadından kolaylıkla anlayabilirsiniz. Bozulan yemeğin tadı ekşi olur.
Yemeklerin en fazla 1 kere ısıtılması gerekir.
İkinci kere ısıtılacak yemekte bakteri oranı üretim oranı artacaktır. Yemekler nerede ısıtılırsa ısıtılsın fark etmez, kesinlikle kaynama derecesine gelene kadar ısıtılması gerekmektedir. Yemeğin ısıtıldığı, kokusunun gelmesi ile anlaşılacaktır.
Uzmanlar pişmiş yemeklerin oda sıcaklığında en fazla 2 saat, hatta yaz mevsiminde en fazla 1 saat bekletilebileceğini belirtiyorlar. Bu süre aşıldığında gıda zehirlenmesine yol açabilecek bakterilerin sayısı hızla çoğalıyor.
Solanine zehirlenmesi
Mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğaz yanması, baş ağrısı ve baş dönmesi gibi belirtileri vardır. Çok ciddi durumlarda ise halisünasyon, şuurunu kaybetme, felç olma, ateşlenme, sarılık, gözbebeklerinin büyümesi gibi belirtiler gözlemlenmiştir.
- Patates kızartmalarının yeniden taze bir biçimde tüketilebilmesi için bu sefer normal sıvı yağ kullanımı yerine Hindistan cevizi yağı kullanımı yapılmalıdır. Bu şekilde kızartacağınız patatesler ilk günkü kadar taze ve çıtır çıtır olacaktır. - Ekmeğin içerisine patatesleri koyarak sandviç hazırlayabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir.
Patateslerinizi kızartmadan önce içine tuz eklediğiniz maden suyunda yarım saat kadar bekletirseniz çıtır çıtır patateslere kolayca kavuşabilirsiniz. Soda ve tuz yerine içine bir kaşık sirke damlatılmış soğuk sudan da faydalanabilirsiniz.
3 günden fazla bekletildiğinde patateslerin kurumaya yüz tutmasından ve içinde domates sosu mevcutsa sosun oksitlenmeye başlamasından dolayı tadı buruklaşan kızartmadır. her şeyi az az yapın, 3 gün yemeyin efendim. kanserojendir. karışık kızartmanın dolapta bekleyeceğini düşünmek boş bir beklentidir.
Kızarma işlemi için 170 derecenin üzerindeki yağda 1 dakika bulunması yeterlidir. Toplam kızartma süresi 4-5 dakikayı geçmemelidir. Süre uzadığında patatesler öz suyunu kaybederek kurur, hatta yanar ve içleri boşalarak bir kabuk halini alır. Ayrıca daha fazla yağ çekerek ihtiva ettiği yağ oranı artmış olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri