HANGİ SURELER OKUNUR? Akşam namazını kılmak için; "Niyet ettim Allah rızası için Akşam namazının Üç rekat farzını kılmaya" diye niyet ederiz. "Allahu Ekber" diyerek İftitah Tekbiri alır ve namaza başlarız. Sübhaneke'yi okuruz.
Okunduğu yerler
Her namazın ilk rek'atinde iftitah tekbirinden sonra, İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Teravih namazı dört rek'atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek'ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
- Akşam namazının farzının 3. rekatında tekrar niyet edilir ve Fatiha, Ettahiyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik, Rabbena Atina ve Rabbena duaları okunmaktadır. - Akşam namazının sünnetinin 1. rekatında niyet edilir ve namazda Sübhaneke, Fatiha duaları okunur.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Akşam Namazında Hangi Sureler Okunur? Akşam namazında farz ve sünnet olmak üzere Sübhaneke, Fatiha, Kur'an'dan bir sure, Ettahhiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena sureleri okunur.
İlgili 25 soru bulundu
Sübhaneke duası da her namazın ilk rekatında iftitah tekbirinden sonra okunan ilk duadır. Namaz kılarken okunan dua ve sureler arasında bulunduğundan dolayı Subhaneke duası okunuşu bilinmesi gereklidir.
– Salli ve Barik duaları okunur. Daha sonra "Allah'u Ekber" denir ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır. Sübhaneke okunur.
Namaz kılmak İslam'ın 5 şartından biridir. Din İşleri Yüksek Kurulu'nun "Farz namazların 3. ve 4. rekâtında sure veya ayet okuyana sehiv secdesi gerekir mi?" sorusuna yanıtı şu şekilde: "Farz namazların, üçüncü ve/veya dördüncü rekâtında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
– Salli ve Barik duaları okunur. Daha sonra"Allah'u Ekber" denir ve üçüncü rekat için ayağa kalkılır. Sübhaneke okunur. Besmele çekilir:"Bismillahir rahmanir rahim" – Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet) okunur.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
"Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak üçüncü rekata başlanır. "Euzubillahimineşşeytanirracim Bismillahir rahmanir rahim" denilerek Euzü Besmele çekilir. Fatiha suresi okunur. Zamm-ı sure okunur.
AKŞAM NAMAZI NASIL KILINIR? Akşam namazı; 3 rekat farz, 2 rekat sünnet olmak üzere toplam 5 rekat olarak kılınır.
Akşam namazı sonrası Aşr-ı Şerif (Haşr Suresi) okuyan.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Elbânî, Resûl-i Ekrem'in bu duayı farz namazlarda okuduğunu belirtmektedir.
100 REKAT NAMAZ KILINIŞI
2 rekatta bir selam verilerek kılnmaktadır. Her rekatta Fatiha Suresi'nden sonra 10 tane İhlas Suresi okunması gerekiyor. Şurada Paylaş! İlk rekatlarda Fatiha'dan önce Sübhaneke okunur.
Peygamber'in (s.a.s.) sürekli kıldığı fakat bağlayıcı olmadığını göstermek amacıyla bazen terk ettiği; gayrimüekked sünnet ise bazen kıldığı, bazen de terk ettiği sünnet demektir. Gayrimüekked sünnetlere müstehap da denilmektedir. Müekked sünnetleri mazeret olmadan terk etmek doğru değildir.
Vitir Vacip Namazının 1.
– Sübhaneke okunur. – Fatiha okunur: – Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur. – "Allah'u Ekber" denir ve Rükü'a eğilinir: "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere denir.
İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetleri iki rekat olarak da kılınabilmektedir. Peygamberimiz (asm) bazan iki rekatta bir selam vererek de kılmıştır. Bu sebepten ikindi namazının ve yatsı namazının ilk sünnetlerinin ilk oturuşlarında Salli ve Barik duaları da okunmaktadır.
Üçüncü rekat kılınışı; Ayağa kalktıktan sonra besmele çekilir ve fatiha suresi okunmaktadır. Ardından zammı sure okunur. Zammı sureden hemen sonra tekbir getirilir Allahu Ekber deyip eller tekrar bağlanır.
Bu sebeple, farz namazların ilk iki rekâtında, sünnet namazların tüm rekâtlarında Fâtiha'dan sonra sûre ya da birkaç âyet okumayan kişi vacibi terk etmiş olur. Unutarak terk edilmesi sehiv secdesini gerektirir.
Yani ibadetler, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak ile sorumluyuz. Farz namazların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunursa bu, namaza bir zarar vermez.
Bunun için ikindi ile yatsı namazlarının farzlarının öncesinde kılınan nâfile namazların ilk oturuşlarında “Salli” ve “Bârik” duaları okunur. Aynı gerekçe ile ilk oturuştan kalktıktan sonra başlanacak rek'atta da “Sübhâneke” okunur (Bilmen, İlmihal, 141-142).
Farz namazların üçüncü ve dördüncü rekatlerinde, Fatiha'dan sonra zammı sure okunur mu? Değerli kardeşimiz, İmama tabi olan kimse; Hanefilere göre, Sübhaneke'den başka bir şey okumaz.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez. Halbuki, öğle namazının ilk sünnetinin ilk iki rekatında selam verilse, yeniden kılınması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri