Akşam namazı sonrası Aşr-ı Şerif (Haşr Suresi) okuyan.
Hüvallahüllezi | Haşr Suresi Son 3 Ayeti
Akşam namazından sonra okunan sure olarak Haşr Suresi son 3 ayeti Hüvallahüllezi Arapçası, okunuşu, anlamını buradan öğrenin.
Akşam ve sabah namazlarından sonra kişinin İhlas, Felak ve Nas surelerini üçer defa okuması gerekmektedir. Bu üç surenin her birini üçer defa okumak her şeye karşı yeter. Namazlar da okuyabileceğiniz gibi namazlardan sonra da bu üç sureyi okumayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Akşam Namazında Hangi Sureler Okunur? Akşam namazında farz ve sünnet olmak üzere Sübhaneke, Fatiha, Kur'an'dan bir sure, Ettahhiyyatu, Allahumme Salli, Allahumme Barik ve Rabbena sureleri okunur.
Selâmdan Sonra okunacak Dua
okunuşu: “Allahümme ente's-selâmü ve minke'sselâmü tebârekte yâ ze'l-celâli ve'l-ikrâm.” Farzın sonunda bu duadan sonra Peygamberimize salât ve selâm getirilir (Allâhümme salli alâ Muhammed denilir).
İlgili 15 soru bulundu
Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Sabah ve akşam namazlarının ardından yapılan tesbihatlarda okunur. Müslümanlar için oldukça ayrı öneme sahip olan Hüvallahüllezi suresinde Allah'ın 15 ismi zikredilir. Medine'de inen Haşr suresi toplamda 24 ayetten oluşur. Kur'an-ı Kerim'in 59. suresidir ve 'toplayıp sürme' anlamına gelir.
Farz namazların, üçüncü veya dördüncü rek'atında Fâtiha sûresinden sonra, bir sûre veya âyet okunması sünnete aykırıdır.
Akşam namaz vakti güneşin batışı ile başlamakta ve şafağın kaybolması ile sona ermektedir. - Akşam namazının farzının 1. rekatında ilk olarak niyet edilir. Okunacak dualar ise Sübhaneke ve Fatiha sureleridir.
3.REKAT KILINIŞI
Fatiha Suresini okuruz. Rüku'ya gideriz.
Akşam ezanı okununca Akşam namazını kıldırır, daha sonra olan iki rekat nafile namaz (sünnet) kılardı. Hz. Peygamber (sav) akşam namazından sonra zikir ve nafile ibadetle (Evvabin Namazı) meşgul olur, böylece yatsı namazının vaktinin girmesini beklerdi.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Ayet-el kürsi okuduktan sonra diğer namazlarda olduğu gibi 33 kere Subhanallahi, 33 kere Vel hamdulillahi 33 kere Allah-u Ekber zikirleri okunur. Zikir yapıldıktan sonra ' lailahe illallahu vahdehule şerikeleh lühül mülkü ve hüve ala külli şey'in kadir' denilir ve dua edilir.
"Namazda okunan âyet ve sûrelerin, gerek bir rekât içinde gerekse ikinci rekâtla birlikte düşünüldüğünde, Mushaf'taki sıraya göre okunması sünnete uygundur. Bir sûreyi veya âyeti okuduktan sonra, ardından önceki bir sûreyi veya âyeti okumak mekruhtur.
Özellikle namazdan sonra Ayetel Kürsi okumak ve zikir çekmek gerekmektedir. Yatsı namazını eda ettikten sonra abdestli olarak uykudan evvel 33 subhanallah, 33 elhamdülillah ve 34 kez Allahu Ekber demek kişinin dünya ve ahirette huzur ve mutluluk içinde yaşaması için faziletli bir zikirdir.
Peygamberimiz aleyhisselam Yatsı Namazı sonrasında 'Amenerrasulü' ayetlerini okurdu.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Okunduğu yerler
Her namazın ilk rek'atinde iftitah tekbirinden sonra, İkindi namazının sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Yatsı namazının ilk sünnetinde üçüncü rek'ate kalkınca fatihadan önce, Teravih namazı dört rek'atte bir selâm verilerek kılınıyorsa üçüncü rek'ate kalkıldığı zaman fatihadan önce.
Şükür namazı Allah'a şükrederek başlanmalıdır. Niyet etmek için kişilerin "Niyet ettim Allah rızası için Şükür namazı kılmaya" demesi yeterlidir. Ardından Allahu ekber denilerek tekbir alınır ve namaza başlanır. Namazda sırasıyla Sübhaneke okunur, Euzu besmele çekilir ve Fatiha Suresi okunur.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Yalnız kılan, her rekatte aynı miktarda okuyabilir. Her namazda, ikinci rekatte, birinciden üç âyet uzun okumak mekruhtur. İmamın aynı namazların aynı rekatlerinde, aynı âyetleri okumayı adet edinmesi mekruhtur. Yalnız kılanlar için de her namaz için böyledir denildi.
Yani ibadetler, nasıl emredilmişse o şekilde yapmak ile sorumluyuz. Farz namazların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunmamasını da bu çerçevede değerlendirmek gerekir. Bununla birlikte farzların son iki rek'atında Fâtiha'dan sonra sûre okunursa bu, namaza bir zarar vermez.
Namaz tesbihatı olarak okunan Hüvallahüllezi duası, Haşr Suresi'nin son 4 ayetinde yer alır. Duaların kabul edilmesi ve günahların affedilmesi için özellikle sabah ve akşam namazlarının ardından okunması tavsiye edilir.
Her kim sabahladığında üç kere: "Eûzu billahis semiyyil aliymi mineşşeytanirracim (Kovulmuş şeytanın şerrinden hakkıyla işiten ve her şeyi bilen Allaha sığınırım).; Dedikten sonra Haşr suresinin sonundan üç ayet okursa, Allahü Teâlâ o kişiye akşama kadar duâ etmek üzere yetmiş bin melek görevlendirir.
Hadis şerhlerinde bu âyetin “Lev enzelnâ” ile başlayan Haşr Sûresinin sonunda yer alan âyet olduğu izah edilmektedir. İşte sabah ve akşam namazlarından sonra bu âyetleri okuduğumuz zaman, inşâallah bu mükâfata nâil oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri