Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Binalarda ısı yalıtımı yapılması gereken yerler genelde duvar, tavan ve zemin alanlarıdır. Bunun yanı sıra pencere ve kapı eşikleri, kanallar, sıcak su deposu veya buhar tesisatı gibi ekstra yerler de yalıtım yapılması gerekebilir.
Isı yalıtımı, farklı dış cephe kaplama malzemeleri kullanılarak yapılabilir. En yaygın kullanılan ısı yalıtım malzemeleri arasında cam yünü, taş yünü, poliüretan köpüğü, EPS (genleştirilmiş polistren), XPS (ekstrüde polistren) ve çevre dostu malzemeler yer alır.
İlgili 39 soru bulundu
Bina ısı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın binanın içerisine girişini ve çıkışını önlemek amacıyla yapılan işlemlere denir. Kışın ısınmak, yazın ise serinlemek amacıyla harcanan enerji azaltılarak yaşam alanının konforu arttırılır.
Yapılarda ve tesisatlarda ısı kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması için yapılan isleme “ısı yalıtımı” olarak tanımlayabiliriz. Teknik olarak, ısı yalıtımı, farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçisini azaltmak için uygulanır.
Örneğin, fırınlarda, soğutucularda, dondurucularda ve su ısıtıcılarında. Çoğu halde, yalıtım çevreye olan ısı kaybını engellemeye yarar. Diğer hallerde ise, çevreden gelen ısıya karşı koruma sağlar. Kullanılan malzemelerin ısı iletkenlik sayıları birbirlerinden farklıdır.
Isı yalıtımı ısı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar. 2. Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır. Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.
Isı yalıtımı, ısı hareketlerini ve buhar yoğuşmasını azaltır. Bu da, yapıda oluşabilecek nem, küflenme, donma, bozulma, demir aksamının çürümesi gibi korozyonların önüne geçerek yapının korunmasına yardımcı olur.
Isı yalıtım sıvaları doğal minerallerden oluşan yapılarından dolayı sağlığa zararlı hiçbir madde barındırmazlar. Böyle olduğu için de binaların iç cephelerinde de rahatlıkla uygulanabilmektedirler.
Soğu ve sıcak havanın ısı köprüleri sayesinde binalara giriş çıkışını önlemek için yapılan işleme ısı yalıtımı denmektedir. Özellikle ev bütçesinin kış ve yaz aylarında korumak için önemli bir uygulamadır. Soğuk havanın içerisi girişi engellenerek doğalgazdan tasarruf edilebilmektedir.
Binayı ve içerisindeki varlıkları ses, su, nem, sıcak ve soğuğa karşı korumak için alınan önlemlere yalıtım, tecrit, başka bir ifade ile de izolasyon denilmektedir. Yapıların iç ve dış etkilerden korunabilmesi ancak yalıtımla mümkün olabilmektedir.
Isı yalıtım, özellikle binalarda çok tercih edilen bir yalıtım türüdür. Tesisatlarda, camlarda, bina dış duvarlarında, çatılarda, döşemelerde ve doğramalarda ısı yalıtımı tercih edilir.
Sıcaklıkları değişik iki bölge arasındaki ısı akışının engellenmesi ya da en aza indirilmesine ısı yalıtımı denir. mantolama sağlamak amacıyla ısı yalıtkanı maddelerden yararlanılır. Isı yalıtımı yardımıyla, sıcak kalması dilenen bölge sıcak; soğuk kalması dilenen bölge soğuk kalabilir.
Rutubet ve küf oluşumunu engelleyerek yapının dayanıklılığını artırır. Binanın eskimiş, yıpranmış ve solgun yüzünü yenileyerek estetik katar. Dış cepheleri yağmur, kar, dolu gibi dış etkenlerden koruyarak binanın ömrünü uzatır. Binanın daha yüksek sınıfta Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmasını sağlar.
Temellerin ısı yalıtım levhaları ile yalıtılması
Özellikle neme maruz kalan odalarda temel duvarlarının ve zeminlerin yalıtımında kullanılabilirler.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
BİNALARDA ISI KAYIPLARI EN ÇOK NEREDE GÖRÜLÜR? Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur. Bunlara ek olarak tesisat ve havalandırma boşluklarından da ısı kayıpları olmaktadır. Yapılarda kat sayısı arttıkça, duvar gibi yapı elemanlarının ve pencere gibi bileşenlerin alanları artmaktadır.
Isı yalıtım malzemelerinin ısı iletim katsayılarının küçük olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri hafif olmalıdır. - Isı yalıtım malzemeleri kokusuz olmalıdır. - Su ve nem absorbe etme özelliği olmalıdır. - Bakteri ve haşerelerin yuva yapmasına elverişli olmamalıdır. - Çürümeye karşı dayanıklı olmalıdır. - İlk özelliğini ...
Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
Isı yalıtımı enerji ihtiyacını azaltır. Kullanılan enerjinin azalması çevre kirliliğini engeller. İnsanları ani hava değişimlerinden korur, hastalanmalarını önler. Enerji kaynaklarının tüketiminde yaşanan artışı yavaşlatır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri