Altının gerçekliğini test etmek için en kesin yöntemlerden biri altını bir seramik üzerine sürtmektir. Seramiğin sırlanmamış olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun için bir tabağın arkasını kullanabilirsiniz. Altını hafifçe sürttüğünüzde eğer gerçek değilse siyah bir iz bırakır.
Altın alındığı zaman ilk olarak altın üzerinde yer alan damgalara bakılması gerekiyor. Altının üzerinde bir damga bulunmuyorsa, altının sahte olduğunu anlaşılır. Günümüze kadar gelen yöntemlerden biri de, altını ısırmaktır. Altın ısırıldığı zaman altın üzerinde herhangi bir iz oluşuyorsa, altın gerçektir.
Mıknatıs Testi
Bir mıknatısı elinizdeki altının tüm yüzeylerinde gezdirin ve bir çekim olup olmadığını kontrol edin. Sahte altının içerdiği demir, nikel gibi metaller mıknatıstaki çekim kuvvetinden etkilenir. Gerçek altın ise mıknatısa karşı herhangi bir reaksiyon göstermez.
Altın aksesuarların kararmaması ve uzun ömürlü kullanılması adına çamaşır suyu ve deterjan gibi ev kimyasallarından uzak tutmanız tavsiye edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Ürün parçasını küçük bir paslanmaz çelik kaba koyunuz. Ürünün üstüne bir damla nitrik asit damlatıp asitte bir tepkime gerçekleşip gerçekleşmediğine bakınız. Asit yeşile döndüyse bu nesne ya bir baz metaldir ya da altın kaplamadır. Altın rengine dönerse nesne altınla kaplanmış pirinç alaşımıdır.
Gümüş ve altını bir arada kullanırken, dengeli bir dağılım hedeflemelisiniz. Örneğin, gümüş bir kolye kullanıyorsanız, altın bir bilezik veya yüzükle bu kombini tamamlayabilirsiniz. Ancak her iki metali de aynı takı türünde (örn. iki kolye veya iki bilezik) kullanmaktan kaçının.
Mıknatıs Testi
Altın, manyetik bir madde değildir. Bundan dolayı da altın takı veya külçeler, bir mıknatıs kullanarak test edilir. Eğer altın manyetik ise, o zaman altın sahte çıkar.
Mıknatıs altını çekmez, çünkü altın soy metaldir. Yeryüzünde az bulunan soy metaller aşınmaya dirençlidir. Mıknatıs; Manyetik alan üretebilme özelliği bulunan bir metaldir. Dolayısıyla altını çekmemektedir.
Magnet Market Mıknatıs nikel, kobalt, demir gibi metalleri çeker iken, altın, gümüş, alüminyum, bakır gibi metalleri çekmez çünkü altın soy metaldir. içerisinde mıknatısın altını çekebileceği metal özelliği yoktur bu yüzden mıknatıs altını çekmez.
Altın, parlak sarı rengi ve ışıltısıyla göz alan çok ağır bir metaldir. Üstelik kolay kolay tepkimeye girmeyen çok kararlı bir element olduğu için havadan ve sudan etkilenmez. Bu yüzden hiçbir zaman paslanmaz, kararmaz ve donuklaşmaz.
Altın ayarının bulunmama nedeni üretim hataları nedeniyle de ortaya çıkmış olabilir. Bu nedenle altında ayar damgası olmadığında kuyumcunuzla görüşerek durumun neden kaynaklandığını ifade etmek gerekir. Son ve önemli ihtimal de altının sahte olabileceği durumudur.
Altın, yüzyıllardır mücevher dünyasının en özel materyali olmuştur. İhtişamı, saflığı, zarafeti yansıtan; bu nedenle mücevher yapımında sıklıkla kullanılan altının saf hali parlak sarı bir renktir. Farklı alaşımlar ile karıştırıldığında rengi değişebilir.
Uzun süre kullanımlar sonucu altın takılarınız kirlenerek kararabilir. Kullandığınız kozmetik ürünler, cildinizdeki yağ oranı, ter ya da vücut parfümleri gibi dış etkenler altınların kararmasını hızlandıran unsurlardan sadece birkaçıdır. Kararan takılar eski parlaklığını kaybettiği için kullanılmak istenmez.
Dolayısıyla altın çeşitleri içerisinde en değerli olanının 24 ayar altın olduğunu söylemek mümkündür. Her bir ayar altının bütününün 24'te birini ifade eder. Örneğin bir küpenin 24'te 22'si altın, kalanı gümüşten meydana geliyorsa bu küpenin 22 ayar olduğu anlamına gelir.
Sembol Gold Ürün Özellikleri: 14 Ayar (585) Altın İsimli Kolye 3,15 Gr Ağırlığında. Üretimden kaynaklanan %01 degişiklik olabilir.
Peki mıknatıs altını neden çekmez işte yanıtı. Potasyum, magnezyum, radyum, hidrojen, gümüş, altın, bakır diamanyetik metaller grubuna girer ve mıknatısla çekilmezler. Alüminyum, silisyum ve hava bu gruba aittir. Bunlar da mıknatıslar tarafından çekilmezler.
Diğer elementlere güçlükle tepki verir. Fakat yine de 118 farklı seçeneğin bulunduğu periyodik tabloda, insanın, para birimi olarak seçtiği tek element.
Altının ana rengi soluk sarıdır, gümüş ise beyaz veya gümüş olarak mevcuttur, elbette zevklerin çeşitliliğine göre, altın da beyaz yapmak için nikel metali ile karıştırılır ve beyaz takıların da birçok hayranı vardır, ancak içinde Genel olarak, altın ve gümüşün rengi farklıdır.
Bakır katılırsa kırmızı renkli altın, gümüş, nikel, çinko, paladyum katılırsa beyaz renkli altın olur.
Damga Yöntemi: Temin edilen altının üzerinde ayar damgası, marka patent damgası ve sertifika numarasının bulunması gerekir. Altının üzeri dikkatle incelenmeli ve damga olup olmadığına bakılmalıdır. Herhangi bir damga yoksa sahte altındır.
Normalde gerçek altın kararmaz. Doğru bakım ve temizlik uygulandığında, 14 ayar alyanslar uzun yıllar boyunca ışıltısını korur. Basit bir temizlik işlemiyle, alyansınızın ilk günkü gibi parlak ve güzel görünmesini sağlayabilirsiniz. 14 ayar alyansların kullanım sıklığı da kararma riskini etkileyebilir.
Özellikle eski veya atıl durumdaki bilgisayar parçaları, cep telefonları ve diğer elektronik cihazlar içerdikleri altın içeriği nedeniyle altını bozan maddeler arasında yer alır. Diş Protezleri ve Takılar: Eski diş protezleri veya artık kullanılmayan altın takılar da altını bozan maddeler arasında sayılabilir.
Eğer damgası yok ise bu ürün gümüş değildir. Ancak bazı durumlarda cilalanmak bu damgayı da silebilmektedir. Bu durumda gümüş yüzük nasıl anlaşılır diye düşünüyorsanız yapmanız gereken gümüş takınızın kenarını tırnak törpünüz ile hafifçe törpülemektir. Eğer törpü sonrasında halen parlak ise gümüştür.
Tercihen havuz ve denize girerken takılarınızı çıkartmak önerilir. Fakat altın ve çelik içeren takılar suyla temasta tepkimeye girmezler. Tarzınızı tamamlayacak takıları tercih ederek su sporlarında ya da tatilinizde çekici bir görünüm elde edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri