Aksaray'da birbirinden güzel gezilecek yerler arasında muhteşem doğal güzelliği ile Ihlara Vadisi, Selçuklu mimarisinin mirası Eğri Minare, bölgenin tarihi zenginliklerini yansıtan Acemhöyük, Sümbüllü Kilise, Güzelyurt Evleri, Aksaray Zinciriye Medresesi, Aksaray Müzesi ve Nora Antik Kenti bulunur.
MÖ 3000-2000 yıllarında Anadolu'da Hattiler yaşarken bu dönemde Asurlu tacirler bölgede ticaret yapmışlardır. Aksaray'daki Acemhöyük yerleşmesi önemli bir ticaret merkezi konumuna gelmiştir. Aksaray, Hattilerin ardından Hitit, Pers, Helenistik Dönem (Büyük İskender), Roma ve Bizans egemenliklerinde kalmıştır.
Aksaray denmesinin sebebi
Kılıç Arslan'ın taht merkezi olması dolayısı ile ona büyük bir saray yaparlar.
Doğuda Nevşehir, Güneydoğuda Niğde, Batısında Konya ve Kuzeyde Ankara ile Kuzeydoğuda Kırşehir ile çevrilidir. Yüzölçümü 7626 km?2;'dir. Aksaray'ın Merkez, Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sultanhanı, Sarıyahşi olmak üzere 8 ilçesi, 192 köy ve kasabası bulunmaktadır. En önemli akarsuyu Uluırmaktır.
İlgili 37 soru bulundu
Aksaray denilince ilk akla gelen ürün, geleneksel Türk halı dokumacılığın en güzel örneklerinden biri olan Taşpınar halıları. Karaman koyunundan elde edilen yünlerle el yapımı hazırlanan bu halılar, yerli ve yabancı turistlerin şehirde en çok aldığı hediyelik eşyalar arasında.
Sekiz ilçesi ve yüzü aşkın köyü ile Aksaray, 4.589 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. İlde Alevi-Bektaşi inanç sistemine mensup, içerisinde Gaziemir ve Bozcayurt köylerinin de bulunduğu (birisi kasaba) sekiz yerleşim yeri vardır.
AKSARAYLI KELİMESİNİN ANLAMI
Aksaray ilinden olan kimse anlamına gelir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Aksaray'lı, aksaraylı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kütahyalılık şeklinde olmalıdır.
1. bin yılda Kral Kiakki döneminde Şinakhatum - Şinukhtu olarak anılan Aksaray, Hellenistik dönemde Kapadokya Krallığına bağlanmış ve Garsaura olan ismi Arkhelais olmuştur. Selçuklular döneminde de II. Kılıçarslan tarafından Arkhelais olan adı Aksaray olarak değiştirilmiş ve ikinci başkent durumuna gelmiştir.
Taşpınar Halısı, Güzelyurt Çömleği, Gülağaç Sele Sepeti, Aksaray Saray Helvası, Aksaray Köpük Helvası, Çiniler, Küçük Objeler ve Biblolar kendiniz için veya sevdiklerinize alabileceğiniz bu hediyelerden bazılarıdır.
Aksaray deyince akla ilk gelen yerlerden biri Melendiz Irmağı boyunca uzanan Ihlara Vadisi oluyor. Muhteşem görüntüsüyle dikkat çeken bu eşsiz doğa harikası, birçok açıdan sıra dışı özelliklere sahip. Ihlara Vadisi civarında yer alan Zigana Kaplıcaları, 50 derecelik sıcak suları ile görülmeye değer…
Aksaray'ın Hasan Dağı eteklerinde yetiştirilen ve faydası saymakla bitmeyen 2017 Oscar kalite ödüllü goji berry, Aksaray'dan tüm dünyaya ihraç ediliyor. Ana vatanı Tibet olan ve Türkiye'de "kurt üzümü" olarak bilinen goji berry'nin çiçeğinden dallarına kadar her şeyi çeşitli gıda maddesi olarak tüketiliyor.
Aksaray'ın meşhur lezzeti “ince elek tatlısı” nasıl.
Şehrin farklı noktalarında yer alan doğal alanlar, adeta Aksaray'ın kimliğini oluşturmaktadır. Tuz Gölü, Ihlara Vadisi, Peribacaları, Ziga Kaplıcaları, Narlı göl ve Hasan Dağı, en önemli doğal alanlardandır.
Kamil Koç ile Nevşehir - Aksaray yolculukları ekonomik ve konforludur. İki şehir arasındaki mesafe 73 km km'dir ve seyahat etmek yaklaşık 25 dakika saat kadar sürer.
Sultan II. Kılıç Arslan tarafından 1170 yılında şehir yeniden imar edilmiş ve yaptırdığı saray nedeniyle de yerleşim "Aksaray" adını almıştır. Sultanın çoğunlukla şehirde yaşaması ve Sultan tarafından kente askeri tesisler inşa edilmesi nedeniyle de Dârüzzafer, Dârürribât ve Dârülcihâd unvanları da verildi.
Yedi binden fazla evliyanın yattığı bu şehir için Evliya Çelebi Seyahatname'sinde şöyle bahsetmiştir; “Dârü'l-Ervah denilen bu yere nice defalar nur inmiştir. Üzüntülü olan bir kimse burayı ziyaret etse üzüntüsü gider.”
Bu bağlamda Aksaray Ankara arası otobüsle yolculuk yaklaşık olarak 3 saat ile 3 saat 15 dakika arasında değişmektedir.
Selçuklu şehri olan Aksaray'ın 13 Ekim 1920 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk'ün başkanlığını yaptığı Türkiye Büyük Millet Mecliisi tarafından müstakil bir vilayet olarak ilan edildiğini ancak 1933 yılında tekrar zilyetliğinin lağvedildiğini ifade eden Vali Ataklı; '1933'ten 1989 yılına kadar geçen 56 yıllık ilçelik ...
Fatih Sultan Mehmet döneminde Karamanoğlu Beyliği'nin ortadan kaldırılmasıyla beylik halkının büyük kısmı İstanbul'a zorunlu göçe tabi tutulmuştur. Karamanoğulları'nın bir şehri olan Aksaray'ın halkı da günümüzdeki Yenikapı-Unkapanı arasındaki düzlüğe yerleştirilmiş ve bu semt de Aksaray olarak anılmaya başlanmıştır.
1933 yılına kadar 13 yıl vilayetlik yaptıktan sonra Vilayetliği lağvedilmiştir. 20.03.1933 tarihinde 2197 sayılı kanunun 3.maddesi ile Niğde'ye İlçe olarak bağlanmıştır. 1989 yılının 15 Haziran gününe kadar 56 Yıl kaza olarak kalmış olan Aksaray 15.06.1989 tarih ve 3578 sayılı kanunla yeniden il olmuştur.
Alevî nüfusu, Türkiye'de üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevîler'in daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal şehirleriyle, Orta ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Malatya, Tunceli illeri gelmektedir.
Üçte biri İstanbul bölgesinde yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları yöreler arasında Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan şehirleriyle, İç ve Doğu Anadolu'da yer alan Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş'ın ilçelerinde gelmektedir.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri