Cilt hastalıklarının çoğu küçük olsa da bazıları ciddi problemlere neden olabilir. Bu sebeple akne ve sivilce problemi yaşayan kişilerin hastanelerde Dermatoloji ve Cildiye doktorlarına görünmesi gerekmektedir.
Kalçada sivilce genellikle çok fazla hareket eden ve terleyen insanlarda kendini gösterebilmektedir. Terleme sonucunda kıl köklerinin nemli kalması ve tıkanması sonucunda kalçada sivilce sorunu meydana gelebilmektedir.
Makatta sivilce benzeri şişlik oluşumu genellikle basur yani hemoroid hastalığı sonucu görülmektedir. Proktoloji ve genel cerrahi uzmanları tarafından gerçekleştirilen basur tedavisi sayesinde hem bu şişliklerden hem de şişliklere eşlik eden diğer şikayetlerden kurtulmak mümkündür.
Sedef hastalığı, akne problemi, egzama, mantar, yanık, sivilce, saçlı deride kepeklenme gibi problemler ile karşı karşıya kalındığında mutlaka cildiyeye gidilmelidir. Bu rahatsızlıklar dışındaki cilt hastalıklarına karşı da dermatolojik muayene olunabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Sivilcelere ve Aknelere Hangi Bölüm Bakar? Akne belirtileri gösteren kişilerin hastanelerin Dermatoloji yani cildiye bölümüne gitmeleri gerekir. Ayrıca özel dermatoloji klinikleri de akne ve sivilce tedavileri yapmaktadır.
Dermatolog, cilt, saç ve tırnak durumlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir tıp doktorudur. Akne teşhis ve tedavisinde en nitelikli profesyonellerdir.
Kistik sivilce, akne türleri içerisinde belki de en tehlikeli olan türdür. Bu nedenle son derece ağrılı ve sancılı olan sivilceler için mutlaka bir cilt doktoruna gidilmelidir.
Özellikle sıcak tampon ile kör sivilceler giderilebilir. Pamuk ve ya sargı bezi sıcak suya batırılıp iyice sıkılmalıdır. Bu şekilde kör sivilcenin üzerine sıcak tampon uygulanır. Antiseptik özelliği olan elma sirkesi tonik gibi kullanıldığında sivilceli bölgedeki enfeksiyonu ortadan kaldırır.
Eğer vücut çok miktarda sebum üretiyorsa (cildimizi nemli tutan yağ), ölü deri hücreleri gözeneklerin içine sıkışabilir ve beyaz ya da siyah noktalara neden olabilir. Ciltte yaşayan bakteriler de gözenek içinde sıkışıp kalır, iltihaplı sivilcelerin çıkmasına neden olur.
İltihaplı sivilcelerin patlatılması ile birlikte o bölgede bulunan sinirler de zarar görebilir. Bu sinirlerin zarar görmesinin ardından iyileşme süreci de çok uzun olacaktır. Kişilerdeki sivilcelerin patlatılması sonucunda kalıcı izler kalabilir. Bu izlerin giderilmesi ise cerrahi müdahale gerektirir.
Deri altına yerleşen kapsül zarı korunmak için üretmeye başlar. Nüfuz etmiş olan kıl partiküllerini yok edemeyen bu sıvı birikintisi zar içinde birikir. Biriken bu sıvı zar dışına çıkarak kuyruk sokumunda sivilce, apse ve benzeri şişlikler oluşturur.
Kalçada sivilce
E vitamini ve yağ asitleri azlığını gösterir.
Yapılan araştırmalar B12 vitaminin cilt üzerinde bulunan bakterilerin davranışlarını değiştirdiğini ortaya koymaktadır. Bu durum sivilce başta olmak üzere farklı cilt sorunlarının ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Sırt bölgesinde çıkan sivilcelerin nedeni bakterilerin cilt yüzeyini tıkamasıdır. Yüz bölgesinde olduğu gibi sırt bölgesinde sivilcelerin oluşmasının asıl sebebi yağlanmalardır. Cildin yağlanması sivilce oluşumunu arttırmakta ve ölü deri hücreleri bakteriler ile birleştiğinde gözenekleri tıkamaktadır.
Deri altı sivilcelerin temelde tıpkı diğerleri gibi gözeneklerin dolması sonucunda meydana geldiğini söyleyebiliriz. Gözeneklerdeki ölü deri, yağ ve kir zamanla yumru haline gelerek deri altı sivilceye dönüşebiliyor. Hatta kimi zaman bu sivilceler kızarıklık ve şişlik görünümüyle beraber ağrılara da neden oluyor.
Akne ya da diğer adıyla sivilce, ciltteki yağ bezleri ve kıl köklerinde meydana gelir. Sivilcenin (aknenin) oluşumunu en kısa şekilde anlatmak gerekirse, ciltteki gözenekler, derinin altındaki folikül adı verilen kanalların dışa açılan ağız kısmıdır. Bu kanallara, yağlı bir sıvı olan sebumu üreten yağ bezleri bağlanır.
Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarınızdan burun köprünüze kadar olan bölgeyi kapsayan 'ölümcül üçgen' olarak bilinen bölgeye yerleşen sivilceler asla sıkılmamalıdır.
Dermatologlar burun, ağız ve gözler arasındaki bölgeye 'ölüm üçgeni' adını veriyor. Bu alanda sivilce sıkmanın körlüğe, menenjite hatta felce bile neden olabileceğini söyleyen uzmanlar, ölümlere bile sebep olan vakalara rastlandığını ifade ederek ciddi sonuçlara karşı uyarıyorlar.
Fakat sıklıkla ortaya çıkıyorsa bu durum başka hastalıkların habercisi de olabilir ve tehlikeli bölgelerdeki çıbanlar için mutlaka doktora başvurmanız gerekmektedir. Çıban için Dermatoloji Uzmanından randevu almanız gerekir.
Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur. Doktorunuz diğer yakınmalarınızı da dinleyerek sizi muayene ettikten sonra, bazı hormon tahlilleri isteyebilir.
Akne ve akne izlerinin tedavisinde Kimyasal peeling yöntemi ilk seçeneklerdendir. Kimyasal peeling; Akne ve izlerini tedavi ederken ;hem cilt gençleştirir, hem gözenekleri sıkılaştırır, hem renk düzensizliklerini dengeler, hem de yeni akne çıkışlarını engeller. Sivilce tedavisinde bir tedavi yöntemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri