"Aksaray, 7 ilçesinden 3'üne OSB açan ilk il oldu. Pandemi sürecinin ardından dünyada bazı paradigmalar yıkıldı. Tarım çok önemli bir hal aldı.
AKSARAY'DA 187 FABRİKA FAALİYETE GEÇTİ, İSTİHDAM 8 BİN 500'E ULAŞTI.
Hangi ilde kaç adet #organize #sanayi #bölgesi var? Türkiye: 257 adet 1-Bursa: 15 OSB 2-Kocaeli: 13 OSB 3-Tekirdağ: 13 OSB 4-İzmir: 12 OSB 5-Ankara: 10 OSB 6-İstanbul: 8 OSB 7-Konya: 8 OSB Diğer iller:drdatastats.com/illere-gore-tu…
Bugün itibariyle Bakanlığımızca sicil verilerek tüzel kişilik kazanan OSB sayısı 353'e ulaşmıştır. Bu OSB'lerden 266 adedi faaliyette olup, 87 adedinde ise proje, kamulaştırma ve inşaat işlemleri devam etmektedir.
Büyük Organize Sanayi Bölgesidir. Aksaray Teşvik Sisteminde 5. Bölgede yer almaktadır ancak Organize Sanayi Bölgesi'nde yapılacak yatırımlar 6. Bölgenin yani Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki iller aynı oranda teşviklerden faydalanmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Şehrin; Aksaray merkez ilçe başta olmak üzere Ağaçören, Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Ortaköy, Sarıyahşi ve Sultanhanı ilçeleri bulunuyor.
En çok OSB'ye Bursa ev sahipliği yapıyor
Bursa, faaliyette bulunan 16 OSB ile planlı sanayi üretiminin önemli bir kısmını gerçekleştiriyor. İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ'da 13'er OSB faaliyette bulunuyor. Ankara'da 10, İstanbul ve Konya'da 8'er, Afyonkarahisar ve Aydın'da 7'şer OSB faaliyet gösteriyor.
İstanbul'daki OSB'lerde 34 bin 926 firma faaliyet gösteriyor ve 388 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Alan olarak Türkiye'nin en büyük OSB'si unvanını ise 4 bin 325 hektar ile Gaziantep OSB elinde bulunduruyor.
Vali İsmail Çataklı, Kilis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ziyaretinde Polateli'nde kurulan Organize Sanayi Bölgesinin tüzel kişilik kazandığını açıkladı.
Ankara'da toplam 12 tane OSB var ve toplam büyüklükleri 60 milyon metrekarenin üstünde” dedi. Türkiye'de OSB'ler arasında tatlı bir rekabet bulunduğuna dikkat çeken Özdebir, “Bu rekabet 'Ben daha iyiyim, daha çevreciyim' gibi alanlarda yoğunlaşıyor” ifadelerini kullandı.
İzmir'de Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulma süreci, 1976 yılında Atatürk OSB'nin kurulması ile başlamış olup, bugün itibarıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 14 adet OSB kurulmuştur. Kurulan 14 adet OSB'nin 9'u karma, 1'i ihtisas, 2'si karma ve ihtisas, 1'i ise özel OSB olarak kurulmuştur.
Eskişehir, 3 Organize Sanayi Bölgesi ve 1 Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ne ev sahipliği yapmaktadır. 1973 yılında yatırımcıların hizmetine sunulan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, Eskişehir Sanayi Odası öncülüğünde kurulmuş olup Türkiye'nin en büyük Organize Sanayi Bölgelerinden biridir.
Aksaray OSB'de toplam 588 sanayi parseli bulunmakta olup, doluluk oranı %100'e ulaşmıştır. 2023 yılı Ağustos ayı itibari ile 17 farklı sektörde 285 fabrika üretimde bulunmakta olup, 13.472 kişi çalışmaktadır.
Aksaray, Cumhuriyet dönemi'nde 1920'de il durumuna getirildi. 1933'te çıkartılan hususi kanunla Niğde'ye bağlandı ve 1989'da yeniden il oldu.
Aksaray tarımsal üretim açısından stratejik önemde ve konumda olan bir şehir. Buğday, arpa, yonca, silajlık mısır, şekerpancarı gibi hem bitkisel hem de hayvansal üretim açısından önemli girdilerin yetiştirildiği bir bölge.
OSB kısaltması aşağıdaki anlamlara gelebilir: Organize sanayi bölgesi.
İstanbul ilinde toplam 8 adet Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Aşağıdaki tabloda Organize Sanayi Bölgeleri ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Sanayi sitesi uygulamalarına; çarpık sanayinin önlenmesi ve sanayi yapılaşmalarının disipline edilmesi amacıyla, planlı kalkınma dönemi olan 1960'lı yıllarda başlanmıştır.
Sanayinin dağılışı
Gebze Türkiye'nin en büyük sanayisini bünyesinde bulundurur. Marmara'da İstanbul dışında İzmit, Bursa, Sakarya ve Tekirdağ'da sanayi gelişmiştir. Ege Bölgesi, sanayinin geliştiği ikinci bölgedir. İzmir'de gıda, dokuma, yedek parça ve makine sanayii gelişmiştir.
2000'li yıllarda devlet sektörlü işletmelerin payının azal- masının yanında Türkiye, genel olarak bir sanayi ülkesi görünümündedir. Sanayinin %72,2'si İstanbul, Batı ve Doğu Marmara ile Ege Bölgesinde yoğunlaşmıştır.
AKSARAYLI KELİMESİNİN ANLAMI
Aksaray ilinden olan kimse anlamına gelir. Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle Aksaray'lı, aksaraylı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Kütahyalılık şeklinde olmalıdır.
Sekiz ilçesi ve yüzü aşkın köyü ile Aksaray, 4.589 kilometrekarelik bir yüz ölçümüne sahiptir. İlde Alevi-Bektaşi inanç sistemine mensup, içerisinde Gaziemir ve Bozcayurt köylerinin de bulunduğu (birisi kasaba) sekiz yerleşim yeri vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri