Etkili dinleme, sadece duymakla kalmaz, aynı zamanda konuşanın duygularını, ihtiyaçlarını ve düşüncelerini anlamaya odaklanır. Empati kurma, önyargılardan kaçınma ve açık zihinle karşılıklı anlayış sağlama yoluyla güçlenir. İş ve özel yaşamda başarılı ilişkilerin ve etkili iletişimin anahtarıdır.
Aktif dinleme, dinleyicinin konuşmacıyla etkileşime girerek, dinleme faaliyetini yerinde getirmesi şeklinde tanımlanır. Bu süreçte dinleyici, tekrar etme, vurgulama, yansıtma, empati kurma, netleştirme, özetleme, duygusal durumunu okuma ve bunu yansıtma gibi iletişim tekniklerini kullanır.
Bu basit taktikler ile etkin dinleme becerimizi geliştirebiliriz. 1- İlk kural; Susmayı bilin! Aynı anda hem dinleyip hem de konuşmak zordur. 2- Karşınızdaki kişiyi rahatsız etmeyin.
İlgili 38 soru bulundu
Aktif dinlemenin en belirgin özelliği, bilinçli bir şekilde ve sürekli olarak geri iletim kullanılmasıdır. Aktif dinlemede dinleyen konuşanın dinlediklerini açarak geri verir ve böylece konuşan dinleyenin ne anladığını öğrenir. Ve bireylerin iç dünyalarına kapanıp kendi anlamları içine gömülmeleri önlenmiş olur.
Aktif dinleme, bilerek dinlemektir ve başka biri sizinle konuşurken tamamen kişinin söyledikleriyle meşgul olmaktır. Cevap vermek için dinlemek yerine, diğer kişiyi tam olarak anlamak niyetiyle dinlemektir.
Dinleme süreci; 'duyma', 'anlama ve hatırlama', 'yorumlama', 'değerlendirme' ile 'tepki' aşamalarından oluşmaktadır.
Seviye 4 / Daha fazlası için sormak: Bu seviyede, dinleyen kişi karşı tarafı daha iyi anlamak için sorular sorar ve daha fazlasını anlatması için onu teşvik eder.
Diğer dil becerileri gibi dinleme becerisi de eğitim yoluyla geliştirilebilir. Dinleme becerisinin eğitiminde kullanılacak malzemelerin niteliği ve çeşitliliği, bu süreçte elde edilecek verimi doğrudan etkileyecektir.
Göğüş'e (1978) göre dinleme türleri; seçmeli, doğru, dikkatli, duygusal, eleştirici, anlamadan ve yarı dinleme olup bunlar arasında en iyi dinleme türleri dikkatli, doğru ve eleştirici dinlemedir. Özbay'a (2009) göre dinleme türleri; estetik, iletişimsel, ayrıştırıcı, eleştirel ve bilgi için dinleme şeklindedir.
Bireyin ilk öğrenme alanı olan dinleme, doğum öncesinden itibaren kullanılmaya başlar ve ömür boyu etkin bir biçimde kullanılır. Bu bakımdan dinleme, dil ve dü- şünce gelişimi ile toplumsal etkileşimle ilgili bir süreçtir.
Tanım: Aktif dinleme, bir konuşmacının mesajını tam olarak anlamak için onunla aktif olarak etkileşim kurmayı içeren önemli bir iletişim becerisidir. Konuşmacının söylediklerini duymaktan daha fazlasını içerir, aynı zamanda mesajın doğru anlaşıldığından emin olmak için sorular sorar ve geri bildirim sağlar.
1. Aktif dinlemede, dinleyici tanımlanmış bir sorumluluğa sahiptir, pasif dinlemede ise eğer dinleyicinin kişisel bir ilgisi varsa kelimelere ya da mesajlara dikkat eder. bir görev olarak görmektedir.
Eleştirel bir dinleyen, dikkatli bir şekilde konuşmaları dinleyip, objektif olarak değerlendirebilen, konuşmacıya görsel davranışlarıyla yardımcı olan kişilerdir. 9. Pasif dinleme: Dinleyenin, mesajı anlamaya çalışmadan, herhangi bir tepki vermeden dinleme durumudur. Konuşan aktif, dinleyici pasiftir.
Bir şeyi dinlemek için ilk aşamada, o sesi diğer sesler arasından seçmek gereklidir. Daha sonra, o ses ile ilgilenme, anlama ve hatırlama aşamaları gerçekleşmektedir. En son aşamada ise karşılık vermek dinlemenin gerçekleştiğini ifade etmektedir. Dinleme süreci dört aşamadan oluşmaktadır.
Öğrenciler dinlerken farklı anlama stratejileri kullanırlar. Dinlediğini anlama stratejileri şu basamaklardan oluşur: Bilgiyi kazanma, depolama, geri alma, bilgiyi kullanma (O'Malley, Chamot&Kupper 1989; Vandergrift, 1997). Bazı alan uzmanları dinleme stratejilerinin ihtiyaca göre şekillendiği üzerinde durmuşlardır.
Özet: Dinlemenin alma aşaması, bir kişinin bir konuşmacı tarafından gönderilen bir mesajı duyduğu temel aşamadır. Dinlemeyi anlama aşaması, bir mesajın alıcısı mesajın anlamını anlamaya çalıştığında gerçekleşir.
Etkili dinleme gerçekleri öğrenmeyi, takım arkadaşlarını anlamayı sağlar ve diğerleriyle arada güven oluşturur. İletişim dinleme ile başlar ve bir çok yanlış anlaşılmaları ve kopuklukları düzenleyici görevi görür. Dinlerken konuşmacı ile göz göze gelmek, iletişimi daha güçlü kılar.
İyi bir dinleyici olmak başkalarıyla daha çok bağlantı, daha güçlü ve derin ilişkiyi doğurur. Bunun temelinde herkesin gerçekten dinleyen birine olan ihtiyacı yatar. Dinlemek, aynı zamanda bilgi sahibi olmayı da arttırır.
Dinleme Eğitimi, dinlemeye ilişkin önemli noktaları ortaya çıkararak iyi bir dinleyici olma yolunda iletişim becerilerinizi geliştirerek, iş ve sosyal yaşamında size katkı sağlar.
Aktif dinleme, etkili iletişimin bir parçası olarak, konuşulanları tam olarak anlama, ilgi gösterme ve empati kurma becerisidir. Etkili iletişim, konuşma veya yazma yeteneğinden daha fazlasını kapsayan, hayatın en kritik becerilerinden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri