Kemik Sağlığı: Tahin, kalsiyum açısından zengin bir kaynaktır ve kemik sağlığını destekleyebilir. Demir Eksikliği Anemisi: Tahin, demir bakımından zengindir ve demir eksikliği anemisi riskini azaltabilir. Diyabet: Tahin, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir, bu da diyabet yönetimine katkı sağlayabilir.
Tahinin içindeki demir, düşük kırmızı kan hücresi sayısı, demir eksikliği ve yorgunlukla karakterize bir hastalık olan aneminin önlenmesine yardımcı olur.
Susam, tahin, fındık, antep fıstığı, kaju fıstığı, yulaf, kuru kayısı, kuru üzüm demir oranı yüksek bitkisel besinler arasında yer alır. Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır.
Kemik sağlığını destekleyen tahin ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirici etkilere de sahiptir. Aç karnına tahinin faydaları nelerdir? Aç karnına tahin yemek kişinin gün boyunca daha enerjik olmasına yardımcı olur. Tahini tek başına tüketemeyenler ise tahin-pekmez karışımını deneyebilir.
Bazı ilaçlarla etkileşime girebilen bir besin olan tahini kan sulandırıcı ilaçlar vb. kullanan kişiler doktorlarına danışmadan tüketmemelidir. Çünkü tahin kan pıhtılaşmasını etkileyebilen bakır içerir. Ayrıca tiroid ilaçları kullanan kişiler de tahini dikkatli tüketmelidir.
İlgili 43 soru bulundu
Tahinin temeli susam yağına dayandığından susama alerjisi olanların tüketimi kesinlikle tavsiye edilmez. Aşırı tahin tüketimi hızlı bir şekilde kilo alınmasına neden olabilir. Tahin kalorisi ve yağ oranı yüksek bir gıda olduğundan ölçülü tüketilmelidir. Tahin Nelere İyi Gelir?
Peki, tahin günde ne kadar tüketilmeli? Tahin, besin içeriklerinin yanı sıra kalp sağlığını koruma, iltihaplanmayı azaltma, kanserle savaşan etkileri gibi pek çok fayda sağlar. Günde bir yemek kaşığı (15 gram) tahin tüketmenin sağlığa faydası oldukça etkilidir.
İçeriğindeki kalsiyum ve omega 3 yağ asitleri sayesinde kemikleri güçlendirir. Cilt dostudur, yaşlanma belirtilerini geciktirir. Genellikle tek başına ya da bal, pekmez gibi besinlerle karıştırılarak kahvaltıda tüketilir. Kahvaltı dışında unlu mamullerin içine de eklenir.
Tahini sade olarak tüketirseniz mide rahatsızlıklarına son derece faydalıdır. Tek başına tadı hoş gelmese de pekmezle karıştırmak suretiyle hem daha faydalı olur hem de lezzetli. Pekmezle karıştırılarak tüketildiğinde sadece enerji vermekle kalmaz, hem kan yapar hem de kış aylarında üşümeyi engeller.
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
Karatay'a göre demir eksikliğine en iyi gelen besin kırmızı et. Karatay demirin, kemik iliğinden ve sakatatlardan alınabilecini açıkladı. Ünlü profesöre göre kemik iliğinin insan sağlığı için pek çok faydası var.
Kırmızı et, karaciğer ve diğer sakatatlar, nohut, mercimek,börülce, barbunya, bezelye, kuru fasulye gibi bakliyatlar; ıspanak, patates, kuru erik, çekirdeksiz üzüm, haşlanmış soya fasulyesi, kabak, yulaf, pekmez, bal gibi besinler demir yönünden zengindir.
Önemli bir demir kaynağı olmasının yanı sıra pekmez, kalsiyum potasyum ve magnezyum gibi çocuk gelişiminde önemli mineraller bakımından oldukça değerli bir besindir.
Kan değeri düşük olanlar, demir eksikliğinden dolayı yorgunluk hissedenler artık şifasını buldu! Tahin pekmez kişilere demir takviyesi yaparak kan değerini ideal rakama getirecektir.
Tahin, midedeki rahatsızlıklara çok iyi geldiği gibi aç karnına tahin yemek, midede oluşabilecek rahatsızlıkların önüne geçebilmektedir.
Tahin şu vitamin ve mineralleri yoğun olarak içermektedir; B vitamini çeşitleri ve A, C, E vitamini.
Ballı Tahin, kış aylarında genellikle vücut direncini arttırma, yoğun iş stresi yaşayanlar için de sabah zinde tutması amacıyla alternatif tıp ürünü olarak tüketilir. Ayrıca ballı tahin, Türk mutfağında kahvaltıda, çeşitli meze ve yemeklerde de tüketilir.
İçeriğindeki vitaminler ve mineraller, bağışıklık sisteminin güçlendirir. Bu, hastalıklara karşı direncin artmasına yardımcı olur. Tahin pekmez, kalsiyum ve fosfor gibi mineralleri içerir. Bu mineraller, kemik sağlığını destekler ve osteoporoz riskini azaltır.
Yüksek oranda doymamış yağ içeriğine sahip olan tahin mide ağrılarına iyi gelir ve bağırsak hareketlerini düzenler.
Susamdan yapılan ve nefis bir tadı olan tahin, bu lezzetinin yanısıra içinde bolca protein, besin lifi, kalsiyum, omega 3 yağ asidi, demir olması, A ve C vitaminleri bakımından da zengin olması nedeniyle mutfaklarda sık sık konuk edilmesi gereken isimlerden.
Tahinin içindeki susam yağı bol miktarda çoklu doymamış yağ asidi içerir. Bu yağ asitleri kalp ve damar sağlığı için tüketilen en faydalı besinler arasında yer alır. Doymamış yağ asitleri kolesterol seviyesinin yükselmesini önlerken damar sağlığınızı korur.
Yüksek magnezyum ve kalsiyum içeriği sayesinde kemik sağlığının korunmasını destekler ve ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi riskini azaltır. Tahin enerji içeriği yüksek bir besindir.
Saf Tahini Ayırt Etmenin İpuçları
Saf tahin, açık renktedir. Şişe etiketinin üzerinde "Yüzde yüz susamdan üretilmiştir” ibaresinin olması gerekmektedir. Bunun için ürün etiketinin "içindekiler” kısmına bakmanız yeterlidir. Ayrıca, kıvamının katı ile sıvı arasında olduğunu görmeniz gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri