Aktif madde: Zararlı organizmalar üzerinde ya da onlara karşı etkisi olan bir madde veya mikroorganizmayı ifade etmektedir.
Deterjanlarda en yaygın kullanılan yüzey aktif madde olarak bilinen anyonik aktif maddeler, suda çözündüğünde eksi yüklü iyon oluşturur. Anyonik aktif maddelerin hidrofil uçları eksi, yani anyon yüklü olduğundan, yüzey gerilimini azaltarak deterjanların işlev görmesini sağlar.
Yüzey aktif madde (sürfaktan), hidrofilik ve hidrofobik kısımlarda oluşan, suda çözündüğünde yüzey gerilimini etkileyen kimyasal bileşiktir. Yüzey aktif madde, sabun, deterjan, ıslatıcı maddeler ve emülsiyon oluşturan maddeler için kullanılan genel bir isimdir.
Biyosidal Ürünlerin zararlı mikroorganizmalara ya da organizmalara karşı etkinlik göstermesini sağlayan özel kimyasal maddelere "Biyosidal Aktif Madde" denir. Tek bir kimyasal madde kendisi aktif madde olabildiği gibi, iki farklı kimyasalın karıştırılması sonucu oluşan "Biyosidal Aktif Maddeler" de mevcuttur.
Noniyonik aktif maddeler, herhangi asit ya da bazik ortamlardan hiçbir zaman etkilenmedikleri için, bulaşık deterjanı, çamaşır suyu, kozmetik ya da diğer tüm sanayilerde en sık kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
İlgili 33 soru bulundu
Sabun, şampuanlarınve temizlik ürünlerinin hepsi yüzey aktif maddelerdir.
Yüzey aktif madde kullanımı
Bu bileşikler, sıvı sabunlar, duş jelleri, şampuanlar veya diş macunu gibi kişisel hijyen içerir içeren deterjanlarda, kozmetiklerde kullanılır olarak kullanılır.
Bu tür bileşikleri zeytinyağının odun külü ile beraber kaynatılması sonucunda elde etmişlerdir. Bunun dışında eski Mısır'da, eski Roma'da, Cermenler'de ve Galyalılar'da yüzey aktif maddelere benzeyen maddeleri yağdan elde ettikleri bilinmektedir.
Non iyonik aktif maddeler asidik veya bazik ortamlardan etkilenmedikleri için deterjan, kozmetik ve diğer sanayilerde en çok kullanılan yüzey aktif maddelerdir.
Amfoterik yüzey aktif maddeler, moleküllerin bileşiminde her iki grup türünü de içeren bileşiklerdir: asidik (çoğunlukla karboksilik) ve bazik (genellikle farklı ikame derecelerine sahip bir amino grubu).
Yüzey aktif maddeler kimyasal yapılarına göre anr yonik, katyonik, noniyonik ve amfoterik olarak sınıfr landırılmaktadır. Bu maddeler suyu seven (hidrofilik) polar ve suyu sevmeyen (hidrofobik) apolar gruplarr dan oluşmaktadır.
Yüzey aktif maddeler (sürfaktanlar) parçacık teknolojisinde prosesin özeliğine göre, katı sıvı sistemlerinde sıklıkla kullanılırlar. Parçacıkların yüzey yükünü değiştirdikleri gibi, bir çok süreçte parçacığın büyüklüğüne bağlı olarak çökmeyi önleyebilirler.
Çözücünün yüzey gerilimini düşüren maddeler yüzey aktif, değiştirmeyenler ise yüzey inaktif olarak isimlendirilmektedir.
Orijinal deterjanlarda ambalajın üzerindeki renkler silinebilir. Ama sahte deterjanların ambalajlarının baskısı duvar boyası gibidir. Sahte deterjanı elimize aldığımızda irili ufaklı granül şeklinde topaklı olduğunu görürüz. Orijinalini elimize aldığımızda kadifemsi bir his verir ve hepsi aynı formdadır” dedi.
Deterjanların içinde, yüzey aktif maddeler, ağartıcılar, enzimler, polimerler, zeolit, optik parlatıcılar, parfümler, sülfat, karbonat gibi maddeler var. Tüketici kullandığı deterjanda hangi maddenin bulunduğunu, bunun sağlığa ve çevreye zararı olup olmadığını bilemiyor.
Sabun, deterjan mıdır? Kimyasal ve teknik anlamda sabun deterjan değildir.
Anyonik Aktif Madde Laboratuvar Analizi çift fazlı titrasyon ve spektrofotometrik olarak tayin edilir. Numune belirli miktarda tartılır, çözülür. pH'sı ayarlanır. Fazlar oluşturularak titrasyon ile anyonik madde miktarı analiz edilir.
Akredite laboratuvarlarda toplam aktif madde analizleri, alkol ekstraksiyonu ile gerçekleştirilmektedir. Toplam aktif maddeler, çeşitli yüzeyleri temizleyici nitelikte oldukları için, her türlü temizlik malzemeleri ve deterjanların üretimi sırasında kullanılmaktadır.
Katyonik aktif maddeler, kir çıkarma özelliği güçlü olmayan ama pahalı maddelerdir. Ağırlıklı olarak yıkama sonrası işlemlerine uygundur ve çamaşır yumuşatıcı ve çamaşır suyu gibi dezenfektan ürünlerinde kullanılmaktadır. Noniyonik aktif maddeler, güçlü kir çıkarma özelliğine sahiptir.
Deterjan genel anlamıyla, bazı malzemelerin temizlenmesinde kullanılan maddeler olarak tanımlanabilir. Deterjanlar; yüzey aktif özelliğe sahip organik maddeler ve temizlemeye yardımcı diğer kimyasallardan oluşurlar.
Deterjanlar; petrol türevlerin den elde edilen, temizleme arıtma özelliği bulunan toz, sıvı veya krem durumunda bulunan kimyasal madde, arıtıcı dır.
Deterjanlar, petrol türevi sentetik sürfaktanlardır.
Dünya Savaşları sırasında, sabun yapacak yağ bulunamadığı için ortaya çıkmışlardır.
Altı yaşından büyük kişilerin florürlü diş macunu kullanması iyi bir fikirdir. Ayrıca daha yüksek çürük riski taşıyorlarsa daha küçük hastalar için de iyi bir fikir olabilir.
Sodyum florürün diş macununda bulunma sebebi diş minesinin daha iyi gelişmesini sağlamak. Ancak flor aynı zamanda, klor, brom ve iyot gibi son derece zehirli bir kimyasaldır. Miktarı ne kadar fazla olursa zarar verme etkisi o derece artar. Özellikle çocuklar için sakıncalı.
el Cevab: Diş macunu kullanmak caizdir. -Diş macununda alkol olduğunu kimden duymuş isen yanlış bir bilgi vermişler alkol olsa zaten caiz olmaz. el Cevab: Günümüzde pek çok günlük kullanım maddesinin içinde bir şekilde alkol vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri