Akü araca ters bağlanırsa diyotları görev yapmayacak şekilde tahrip olur. Kutup başlarına asla vurulmamalıdır. Akü başka bir akü ile takviye edilirken artı kutup artıya, eksi kutup eksiye bağlanır.
Ynt: başkasının aracına aku takviye ederken kutuplara ters baglanmasi. Kıvılcım çıkmakla birşey olmaz. Ancak kutup başları yanlış bağlandıktan sonra araba çalıştırılırsa akülerden birisi patlayabilir.
Akü aktarma kablosu araca bağlanırken oldukça dikkat edilmelidir. Akü bağlantıları yanlış yapılırsa sadece akü şarj işlemi sekteye uğramaz diyotları çalışmayacak şekilde tahribata uğrar. Akünün tamamen kullanma kılavuzunda yer alan aşamalarla bağlanması gerekir.
Eğer uzun bir seyahate çıkıyor veya aracınızı uzun süre boyunca kullanmayacaksanız akünüzün durduğu yerde deşarj olmasının önüne geçmek için akünün kutup başı çıkarılmalı ve araç park halinde bırakılmalıdır.
Akü Şarjı Deşarj akımına ters yönde bir şarj akımı geçirilirse pozitif ve negatif plakalardaki kurşun sülfat ayrışır. Her iki plakadan ayrılan sülfat (SO4) iyonları suyun hidrojeni ile birleşip sülfürik asit (H2SO4) oluşturur.
İlgili 43 soru bulundu
Genellikle şarj sisteminin sorunlu olduğunu gösteren ilk işaret, araç sürerken gösterge panelinde yanan "akü", "ALT" veya "ŞARJ" uyarı ışığıdır. Bu ışığın yanması, alternatörün aküyü şarj etmeyi bıraktığı ve aracınızın akü gücüyle çalıştığı anlamına gelir.
Kablosuz ters şarj, kablosuz şarj desteği olan diğer cihazları (örneğin akıllı telefonlar, akıllı saatler veya akıllı bileklikler) telefonunuzla şarj etmenize izin veren bir özelliktir.
Aracınızı uzun süre kullanmayacaksanız akü deşarj olabilir. Motorlu araçlar uzun süre kullanılmadığında bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Aracınızı örneğin 2 ay boyunca hiç kullanmayacaksanız bile elektrik kullanımı devam eder. Bu nedenle akü azalır veya biter.
Akü çıkarma işleminde de önce negatif, sonra pozitif ucun çıkarılması önemlidir. Kutuplardan negatif ucun, şase olması sebebiyle bağlantı sırasında kıvılcım oluşmaması için önce sökülmesi gerekir.
Araçtaki değiştirilecek akünün önce eksi (-) sonra artı (+) kutup başı sökülür. Araç akü tablası ve kablo bağlantı uçları temizlenir ve yeni akü yerleştirilerek alt bağlantılar dikkatlice sıkılır.
Rölanti doğru düzgün bir şarj yapamayacaktır. Muhtemelen çalıştırmada daha çok akım çekip yerine koymak kısa süre rölanti ile mümkün olmaz. Arkadaşların dediği gibi sağlıklı akü 1-2 ayda birşey olmaz.
Akü içerisinde bir hücrede separatör delinmesinden dolayı pozitif ve negatif plaka teması meydana gelirse kısa devre, kaynak toplularında kopma meydana gelirse grift kopuğu arızası oluşur. Garanti kapsamına girmeyen sülfatlaşma ve korozyon arızası dışında sahada görülen diğer arızada aşırı şarj, yanık türü arızadır.
Saf su dışında hiçbir sıvıyı bu işlem için kullanmayın. Her teknik servis kontrolünde mutlaka akü kutup başı kelepçelerinin sıkılığını ya da oksitlenme durumunu kontrol ettirin. Unutmayın ki gevşek kelepçe kutup başının erimesine ve akünüzün yanmasına kadar uzanabilecek olumsuzluklara sebep olabilir.
İlk olarak takviye kablosunun kırmızı ucunu boşalmış olan akünün (+) terminaline, diğer ucunu dolu olan akünün (+) terminaline bağlayınız. Sonra takviye kablosunun siyah ucunu dolu akünün (-) terminaline, diğer ucunu boşalmış akülü aracın kaportasında herhangi bir metal bölümüne bağlayınız.
Akü bittiğinde çoğu sürücü ne yapacağını çok bilememektedir. Akü bittiği zaman aracınızı çalışmayacak ve aracın elektronik sistemleri de devreden çıkacaktır. Akü tam bitmeden az bir süre önce çalışma süresi uzadığı için size tamamen bitmeden önce bir kopya verecektir.
Eğer akünüzün ömrü bitmediyse ve sadece enerjisi bittiyse akü takviye işleminden söz edilebilir. Araçtan araca akü şarj etmesini biliyorsanız bu işlem oldukça kolay olacaktır.
Akü bittiğinde aracınızı tekrar çalıştırmak için en pratik ve sağlıklı yol, bir başka araçtan akü takviyesi yapmak olacaktır. Akü takviyesi yapmak için bir akü takviye kablosuna yani bir aktarma kablosuna sahip olmanız gerekir.
Uzun süreli parklarda aracın aküsünün bitmemesi için haftada bir 10 dakika çalıştırmak yeterli olur. Ancak bunun yerine kutup başını sökerek aracı parka öyle bırakmak en iyi çözüm olacaktır.
hayır bozulmaz. Göksenin Arda bunu beğendi.
Akü Bitmesi Nasıl Anlaşılır? Akünün bittiğini anlamanın en belirgin işareti kontak anahtarı çevrildiğinde ve marşa basıldığında tık sesinin gelmemesi ve aracın çalışmamasıdır. Bu durumda gösterge ekranı ışıkları, önce yanıp sonra söner veya hiç yanmaz. Yine de tüm bunlar akünün bittiği anlamına gelmeyebilir.
Akü ömrü için beklenti ya da kaç yılda bir akü değiştirmeli sorunun yanıtı şöyle verilebilir: Binek araçlarda ortalama 4-5 yıl. Ticari araçlarda ie 2-4 yıl.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
OTG (Hareket halinde), bir cihazın OTG kablo yardımıyla USB flaş bellekte veya dijital kamerada bulunan dosyalara doğrudan erişmesine veya klavye ya da fare gibi bir harici cihaza bağlanmasına imkan sağlayan bir USB iletim teknolojisidir.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri