CCI indikatörü al-sat sinyallerini yatırımcılara gösteren bir göstergedir. +100 ve -100'de yer aldığı referans değerleri tanımlanır. Bunun anlamı ise aşırı alım ve aşırı satımdır. Bu bölgelerde dolaşan CCI değerleri trendin yakın zamanda sonlanabileceğini gösterir.
MACD (Moving Average Convergence Divergence), borsada en çok kullanılan indikatörler listesinde başı çekmektedir. Gerald Appel tarafından geliştirilen bu indikatör, hareketli ortalamaların kesişimlerinden elde edilen sinyalleri kullanarak fiyatların trendlerini belirlemede yardımcı olur.
Hissenin yükseliş veya düşüşünün hız oranını gösterir Osilatör de ortada sıfır çizgisinin etrafında dalgalanacaktır. Orta çizgilerin yukarı kesilmesi al sinyali, aşağı kesilmesi ise sat sinyali verir. Osilatör çizgisi çok aşağı ya da yukarı giderse piyasanın aşırı alım ya da satış yapmış olduğu anlaşılır.
Grafikte, emirleri hızlı bir şekilde girmenizi sağlayan yüzen bir “al/sat” butonları bulunmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Amerikan borsalarında, toplam varlıkları 25 bin doların üzerinde olmayan kullanıcılar “ABD regülasyonları” çerçevesinde son 5 borsa işlem günü içerisinde yalnızca 3 kere Günlük Al/Sat yapma hakkına sahiptirler. Bu kısıtlamaya “Günlük Al/Sat Kuralı” veya kısaca “PDT Kuralı” adı verilir.
Günümüzde hisse senetlerinin alınıp satılmasını sağlayan sistem, BİST adı verilen Borsa İstanbul kanalından gerçekleştirilir. Borsada işlem yapmak, bankalar ve borsa aracı kurumları tarafından gerçekleştirilir. Borsada alınan hisse senetlerinin satış işlemleri için de yine aynı kanal kullanılır.
RSI indikatörü 0 ila 100 arasında değer alır. Gösterge çizgisinin aşırı alım-satım bölgelerine yaklaşması işlem sinyali olarak kabul edilir.Satış işlemine başlamak için uygun seviye 75, alış gerçekleştirmek içinse 25'tir.
Doğruluğu tartışılmakla birlikte hisse senedi alırken genel olarak kabul gören F\K oranı ise 10 seviyesidir. Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir.
RSI göstergesini dört saatlik ve bir günlük grafiklerde kullanmayı tavsiye ettiğimizi belirtelim fakat işlem stratejinize göre daha düşük zaman dilimlerinde de kullanabilirsiniz.
Borsada "al sinyali," bir hisse senedinin veya diğer finansal araçların alınması gerektiğini veya alım yapma zamanının geldiğini gösteren bir işaret veya gösterge olarak kullanılır. Al sinyali, yatırımcılara belirli bir finansal aracın değer kazanabileceği veya fiyatının artabileceği konusunda bir işaret verir.
Yani geçmişte bazı koşullar altında fiyat hangi yöne gittiyse indikatörler sayesinde “bu tür koşullar altında fiyatlar şu yöne gitti” tahminleri yapabiliriz. Bu tahminler ise bizlere bu tür durumlarda alış yapmak kârlı olduysa “AL” satış yapmak kârlı olduysa “SAT” sinyali verir.
MACD göstergesi trend takipçisi olan ve fiyatların iki farklı hareketli ortalaması arasındaki ilişkiyi gösteren bir momentum indikatörüdür. Temel olarak 26 günlük üssel hareketli ortalamanın 12 günlük üssel hareketli ortalamadan çıkartılması ile elde edilmektedir.
MACD genellikle RSI ile birlikte kullanılır çünkü ikisi de momentumu ölçer fakat farklı faktörleri kullanır.
MACD indikatörü kısa vadeli grafiklerden ziyade uzun vadeli grafiklerde daha doğru sonuçlar vermektedir. Bu nedenle en az 1 saatlik grafiklerde kullanılması uygun olacaktır. Ayrıca bu indikatörün öncü bir gösterge değil onaylayıcı bir gösterge olduğu unutulmamalıdır.
Genel olarak kabul gören RSI değeri, 30 ile 70 arasıdır. RSI değerinin 30'un altına düşmesi hali aşırı satım (oversold) bölgesi olarak ifade edilir ve trendin yukarı doğru hareketlenebileceği şeklinde yorumlanır (al sinyali).
Tahtacı kelimesi, borsada sıklıkla kullanılan kelimeler arasında yer alır. Bu sebeple borsayla uğraşan kişilerin bu terimi öğrenmesi gerekmektedir. Borsada işleme alınacak olan hisselerin alışı ve satışı işlemlerini düzenleyen kişilere tahtacı ismi verilmektedir.
Hisse satışının gerçekleşmemesinin sebebi sizin sattığınız miktardan bir alıcının olmamasıdır da denilebilir. Satış emri hisse taban fiyattan işlem görüyorsa da hisse senedi satışı iptali nedenleri arasında yer alır ve satış gerçekleşmez.
Her iki fiyat seviyesi de, hisse senedinin o günkü kapanış fiyatından 10% yukarısını ve 10% aşağısını gösterir.
Özellikle, RSI 0 ile 100 arasında bir ölçekle çalışır. RSI 0'a ne kadar yakın olursa, momentum fiyat hareketleri için o kadar zayıf olur. Bunun tersi de doğrudur. 100'e yakın bir RSI , daha güçlü bir momentum dönemini gösterir.
Genel olarak kabul gören RSI değeri, 30 ile 70 arasıdır. RSI değerinin 30'un altına düşmesi hali aşırı satım (oversold) bölgesi olarak ifade edilir ve trendin yukarı doğru hareketlenebileceği şeklinde yorumlanır (al sinyali).
Wilder'e göre, 70'in üzerindeki herhangi bir sayı aşırı satın alınmış ve 30'un altındaki herhangi bir sayı aşırı satılmış sayılmalıdır. 30 ile 70 arasında bir RSI nötr olarak kabul edilmekte ve 50 civarında bir RSI “eğilim yok” anlamına gelmektedir.
Hafta içi her gün 09:40 - 09:55 saatleri arasında emir toplama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Saat 09:55 itibarıyla ise fiyat belirleme ve işlemler gerçekleştirilmektedir. Sürekli işlem yöntemi ile seans 10:00 - 18:00 arasında devam etmektedir.
Borsa da günlük işlem yapılması ise; faiz işlemle yönetilmeyen ve haram iş üretmeyen şirketlerden hisse senedi işlemler yapmak haram değildir açıklaması yapılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri