Basit toplam endeks: Endeksin kapsadığı maddelerin cari dönemdeki değerlerinin toplamı, temel dönemdeki değerlerin toplamına bölünür ve sonuç 100 ile çarpılır.
Basit zincirleme miktar endeksi
Bu çeşit miktar endeksinin amacı bir önceki zaman birimine (genellikle yıla) oranla miktar değişimini göstermektir. Miktarın zamanda yıllık değişmelerini incelemek yani her bir yıl için miktar bir önceki yıla ait miktarına bölünür ve bu oran normalize edilmek için 100 ile çarpılır.
Basit Endeksler
olmak üzere, Sabit Esaslı Fiyat Endeksi: Sabit Esaslı Miktar Endeksi: Değişken Esaslı Fiyat Endeksi: Değişken Esaslı Miktar Endeksi: formülleriyle hesaplanır.
Bireyin vücudunda bulunan tahmini yağ oranını gösteren hesaplama yöntemi vücut kitle indeksi (VKİ) veya boy kilo indeksi olarak adlandırılır. VKİ hesaplaması yapılırken kişinin boyu ve kilosu esas alınır. Elde edilen sonuca bakılarak kişinin mevcut kilosunun ideal kilosuna olan yakınlığı veya uzaklığı gözlemlenir.
Bu fiyat endeksinde sadece temel (baz) yıl ait miktarlar standart miktar sepetine koyulur yani temel yılına ait miktarlar sepeti önce cari yıl fiyatlarıyla değerlendirilir ve ayni temel yılı miktarları sepeti sonra temel yılı fiyatları ile değerlendirilir. Bu iki değer oranı Laspeyres Fiyat Endeksi'ni oluşturur.
İlgili 38 soru bulundu
Vücut Kitle İndeksinizi hesaplamak için kilonuzu, kilonuzu metre cinsinden boyunuzun karesine bölün. Sonuç 25'ten büyükse, fazla kilolu olarak kabul edilirsiniz. 18,5 ile 24,9 arasında bir Vücut Kitle İndeksi, normal kiloyu gösterir. 18,5'in altındaki bir BMI, zayıflığı gösterir.
Endeks nedir? Endeks, belirli bir olaya ait değerlerin zaman içinde ortaya çıkan değişimini ölçmeye yarayan ve 100'den başlayan bir sayıdır. Endeks temel dönemde 100'e eşittir ve sonra gelen dönemlerin 100'e göre değişimini göstermektedir.
Endeks; fiyat, maliyet, satış, üretim gibi verilerin toplanarak, borsada işlem gören yatırım araçlarının belirli bir zaman dilimi içindeki oransal değişimini ölçen göstergelerdir. Borsa endeksleri ise, borsada işlem görmekte olan hisse senetlerinin fiyat ve getiri performanslarını ölçmeye yarar.
Beden kitle indeksi (BKİ), kilolu/obez olma ve vücut ağırlığının değişimini gözlemlemede kullanılan basit bir ölçüttür. BKİ vücut ağırlığının kg olarak, boyun metre cinsinden karesine bölünmesinden çıkan sonuçtur. BKİ 20-25 ise kişi normal ağırlıktadır. 25-30 ise bu kişinin fazla kilolu olduğunu gösterir.
Bileşik İndeksler
Birbiriyle ilgili iki veya daha fazla maddenin fiyatlarında veya miktarlarında zaman içinde meydana gelen oransal değişmelerin belirlenmesinde bileşik endeksler kullanılır. Bileşik endekse dahil olacak madde sayısı ne çok az ne de çok fazla olmalıdır.
Örnek vermek gerekirse BIST 30 Endeksi, Borsa İstanbul bünyesindeki Yıldız Pazar'da işlem gören, fiili dolaşımdaki hisselerin piyasa değeri ve işlem hacmi en yüksek 30 hissenin performansını ölçen endeks olarak tanımlanmaktadır.
c) Endeks tutarı: Bakanlıkça verilen kredilere ilave edilen tutarı (Türkiye İstatistik Kurumunca açıklanan fiyat endeksindeki artışlar uygulanarak hesaplanan tutarı), ifade etmektedir.
İlk Endeks: Fatura döneminin başlangıcındaki ilk okuma tarihinde sayaçtan okunan değer bu alanda belirtilir. Son Endeks: Fatura döneminin bitişindeki son okuma tarihinde sayaçtan okunan değer bu alanda belirtilir. Okuma Günü: Söz konusu fatura döneminde yapılan tüketimin başlangıç ve bitiş tarihini gösteren kısımdır.
Dış ticaret miktar endeksleri, dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir. Miktar endeksleri, değer endeksinin birim değer endeksine bölünmesi ile dolaylı olarak hesaplanmaktadır. Dış ticaret hadleri ihracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesi ile elde edilmektedir.
Üretici fiyat endeksi ya da kısaltması ÜFE, belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin, üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksidir. Aylık ve yıllık enflasyon rakamının belirlenmesinde kullanılır.
VKİ, bireyin vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun (m cinsinden) karesine (BKI=kg/m2) bölünmesiyle elde edilen bir değerdir. Bu değer Dünya Sağlık Örgütü'nün obezite sınıflandırması esas alınarak obeziteyi belirlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır.
BKI (BMI – Body Mass Index) Nedir? Kısaca kilonuzun, boyunuzun karesine bölümüdür. Çıkan sonuçla ideal kiloda olup olmadığınızı anlayabilir ya da ne durumda olduğunuzu görebilirsiniz.
Bunun için öncelikle kişinin boy ve ağırlık değerleri doğru bir şekilde ölçülmelidir. Ardından kişinin kilogram cinsinden kilosu, metre cinsinden boyun karesine bölünerek VKE hesaplanır. Formülü kilo/(metre)² olarak ifade edilebilir.
Payın endeksteki ağırlığı, fiili dolaşımda bulunan kısmının piyasa değeri ile belirlenmesi durumunda katsayı 1'e eşittir. Sınırlama yapılan ve payların endeks içindeki ağırlığı özel olarak belirlenen endekslerde, payın fiili dolaşımda bulunan kısmının piyasa değeri bu katsayı ile çarpılarak dikkate alınmaktadır.
Eşit ağırlıklandırılmış bir endekste, endeks tüm bileşenlerden aynı oranda etkilenir. Bu ise her şirketin performansının ister büyük ister de küçük şirket olsun, endeksi aynı miktarda etkilediği anlamına gelir. Buna bazen ağırlıklandırılmamış endeks de denilir.
Fiyat farkı hesabında temel endeks, iş bitim tarihinin içinde bulunduğu aya ait endeksi; güncel endeks ise, revize iş programına göre işin gerçekleştirilmesi gereken aya ait endeksi ifade eder. Temel endeks ve güncel endeks olarak Endeks Tablosunun “Genel” sütunundaki sayı esas alınarak fiyat farkı hesaplanır.
Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır.
ENFLASYON: Fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak artmasıdır. TÜFE (tüketici fiyat endeksi): Tüketici tarafından satın alınan mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki değişiklikleri ölçer.
Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE), üretilen malların maliyetlerinde oluşan değişimleri ifade eder. ÜFE ise, yurt içinde satışı gerçekleştikten malların üretim maliyetlerinde oluşan artış ve azalışlarla ortaya çıkan orandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri