“Mahv” sözcüğünün sonuna “etmek” fiili eklenerek bu kelime ortaya çıkmıştır. Bu fiille bir araya getirilerek kullanılan sözcüklerde ses türemesi, ses düşmesi yahut ses değişimi oluyorsa her zaman birleşik yazılmalıdır. Bu bağlamda mahvetmek bitişik mi yazılır konusu karşımıza çıkar.
Mahvolmak kelimesi, heba olmak, yok olmak ve yararsız bir hale gelmek gibi çeşitli anlamlarda konuşma yani telaffuzda da yanlış bir şekilde dile getirilen kelimelerden arasında yer alır. Mahvolmak kelimesinin en doğru bir şekilde örnek yazılış şekli ise, ''mahvolmak'' şeklinde bilinir.
Mahvolduk kelimesinin doğru yazım şekli mahvolduk şeklindedir. Bitişik yazılmaktadır. Ayrı yazımı yanlış olarak kabul edilmektedir.
Fark etmek sözcüğünün TDK'ya göre belirlenen doğru yazımları merak ediliyor. Kişilerin fark etmek sözcüğünü birleşik yazmaması gerekiyor. TDK'ya göre "fark etmek" şeklinde ayrı olarak yazılması gerekir. Birleşik yazılması durumunda yazım hatası yapılacaktır.
Özgün biçimleri tek heceli bazı Arapça kökenli kelimeler etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle birleşirken ses düşmesine, ses değişmesine veya ses türemesine uğradıklarında bitişik yazılır: emretmek, menolunmak, cemetmek, kaybolmak; darbetmek, dercetmek, hamdetmek; affetmek, hissetmek, reddetmek ...
İlgili 29 soru bulundu
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Arz Etmek TDK'ya Göre Doğru Yazılışı
Bu kelimenin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazımı 'arz etmek' olarak gerçekleşir.
TDK'ya göre sarf etmek kelimesinin doğru yazılışı "sarf etmek"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
TDK sitesinde mahfolmak kelimesinin doğru yazım şekli ''mahvolmak'' şeklinde karşımıza çıkmakta ve mahfolmak, maf olmak gibi yazım şekilleri tamamen yanlıştır.
Farsçada yek bir demektir. Pare ise hem parça hem de adet ve sayı manasına gelir. Bu iki kelimenin birleşmesiyle oluşan yekpare sözcüğü, cümle içerisinde sıfat olarak kullanılır. Örneğin: ''Yekpare ev'' - ''Yekpare kalem'' Ek olarak bu kelime, birinin özel olduğunu söylemek için kullanılan sevgi sözcüklerinden biridir.
müsait s. (müsa:it) Ar. musā'id 1. Uygun, elverişli: Müsait bir gün geleceğim. 2. tkz. Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın).
Mahçup Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre mahcup kelimesinin doğru yazılışı "mahcup"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelime genellikle masus, mağsuz şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı mahsus şeklinde olmalıdır.
TDK'ya göre gasbetmek kelimesinin doğru yazılışı "gasbetmek"dir.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Kelimenin doğru yazılışı, öngörü şeklinde olmaktadır. Ön görü ise kelimenin yanlış yazılışına verilebilecek bir örnek olarak ifade edilebilir. Bu durumda ön görü şeklinde yapılan bir yazım yanlış olarak kabul edilirken, öngörü şeklinde yapılan bir yazım ise doğru kabul edilmektedir. Doğru yazılış öngörü olmalıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Sıkça yapılan ayrı yazma hatası bu kelimede de yapılır. Bitişik yazılmalıdır. Bu kelime genellikle baka kalma şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı bakakalma şeklinde olmalıdır.
Türk Dil kurumuna göre hoşçakal kelimesinin doğru yazılışı hoşça kal şeklinde olmaktadır.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Çevrim içi sözcüğü yazım şekli açısından birçok kişi tarafından karıştıran kelimeler arasındadır. TDK'ya göre çevrim içi sözcüğü ayrı bir şekilde yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri