Alabalığın mevsimi yazın başlangıcıdır. Yazın başlangıcından yazın sonuna kadar alabalık tüketimi için ideal bir zaman dilimi olarak bilinir.
Mayıs: Ahtapot, alabalık, kefal, kırlangıç, kolyoz, levrek, mercan, mezgit, mürekkep, pisi balığı. Haziran: Ahtapot, akya, alabalık, kırlangıç, kolyoz, kupes, mercan, mürekkep, orfoz, pisi, sardalya, trança.
Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit, Şubat ayında kalkan, tekir uskumru, lüfer, Mart'ta kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanı. Nisan'da ise kalkan mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç yenmeli.
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır. Şubat: Kalkan mevsiminin başlangıcıdır. Tekir, gümüş, hamsi, izmarit, kalkan, mersin, torik, kefal, levrek şubat ayında lezzetlidir.
Her mevsimde avlanan kalkan bütün sene boyunca yenebilir. En lezzetli zamanı ocak sonundan mart ortalarına kadardır. Tavası çok güzel olur. Buğulaması ve kağıt kebabı da yapılır.
İlgili 45 soru bulundu
Kalkan Balığı Boyuna Göre
Tezgahlarda 70 TL'den başlayan balık fiyatları 200 TL'ye kadar çıkıyor. Kalkan balığının fiyatları ise boyuna göre 400-600 TL arasında oluyor.
Şubat ayında yakalanabilecek bazı balık türleri şöyledir: Kalkan Balığı: Ege ve Akdeniz sahillerinde avı yapılan kalkan balığı, şubat ayında yakalanabilir. İnce eti ve karakteristik görünümü ile dikkat çeker. Çinekop: Çinekop, genellikle soğuk suları tercih eden bir balık türüdür ve şubat ayında yakalanabilir.
Ağustos: Çinekop, sarıağız, sinarit, kaya balığı, orkinos, sarıkanat lezzetlidir. İstavrit yine en lezzetli balıktır. Eylül: Kılıç ve sardalya balıkları hala lezzetlıdır. Lüfer, kolyoz, izmarit, barbun, çinekop, çipura, uskumru, kılıç ve kırlangıç eylül ayında da çok bol avlanır.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Lüfer, kolyoz, izmarit, barbunya, çinekop, çipura, kılıç ve kırlangıç Eylül'de gönül rahatlığı ile yiyebileceğiniz balıklar.
Kasım ayı lezzet açısından lüferin en iyi olduğu aydır. Lüfer ile birlikte, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın Kasım ayında tercih edilecek balıklardır.
Alabalıklar su sıcaklığı uygun olduğu taktirde %20 tuzlu deniz sularında da kolayca yaşabilmektedirler. Bu nedenle kış aylarında su sıcaklığının 17-18°C'den daha az olduğu dönemlerde Karadeniz de ağ kafeslerde alabalık yetiştirilebilmektedir.
1 Mart itibari ile Doğal Alabalık av yasağı tüm bölgelerde sona ermiş ve Doğal Alabalık av sezonu açılmıştır.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yurt genelinde 1 Ekim 2022 tarihinde uygulamaya başlatılan ve 5 ay süren doğal alabalık avlanma yasağı sona erdi. 1 Mart 2023 tarihi itibariyle Doğal Alabalık av yasağı tüm bölgelerde sona ermiştir.
En pahalı balıksa kalkan balığı. Kilosu 270 lira.
Lezzetli ve değerli eti, balık çiftliklerinde üretimini yaygın hale getirmiştir. İçinde yaşadığı su ne derece soğuk ve duru ise alabalık o derece lezzetli olur. Bu sebepledir ki en lezzetli alabalık türleri dağların yüksek kesimlerindeki akarsularda bulunur.
Bu sayede 160 - 180 dereceye ayarladığın fırında balığın leziz bir şekilde pişerek servise hazır hale gelebilir. İstavrit, levrek, çipura, hamsi, kalkan, karagöz ve palamut; fırında pişirmek için en ideal balıklardır.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu.
Yüksek yağ oranı bulunan somon, alabalık, sardalya, ringa balığı, uskumru ve ton balığı gibi balık türlerinin barındırdığı Omega-3 yağ asitleri de diğer balıklara oranla daha fazladır.
Türkiye genelinde yapılan araştırmada, en fazla tüketilen balık türlerinin sırasıyla hamsi, palamut, istavrit, sardalye, sazan ve alabalık olduğu ifade edilmiştir (Akbay ve ark., 2013).
Kalkan, genelde tavada pişirilir. Yemeden önce derisindeki düğmeler ayıklanmalıdır. Ayrıca eti çok yağlı olmamakla beraber bazı balık severlerin en sevdiği balıktır. Gözleri vücudunun sol tarafında bulunan ve sağ tarafı ile denizin tabanında yatan bir yassı balık türüdür.
Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında çinekop, lüfer, kalkan, torik, tekir ve mezgit balıkları avlanabilir. Ekim, Kasım, Aralık: Sonbaharda hamsi, çinekop, mezgit, barbunya, kefal ve levrek gibi balıklar avlanabilindiğini gözlemleriz.
Kalkan, yaklaşık olarak 20 ila 70 metre derinliklerde yaşamını sürdüren, orta boyutlu bir dip balığıdır. Yuvarlağa benzer gövdesiyle, pulsuz bir yapısı vardır. Kalkan balığının boyu en çok 1 metreye, kilosu ise 20'ye çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri