Yaz, kış tüm mevsim yetişen alabaş artık ülkemizde sıkça pazarlarda yerini aldığı için bulunması da kolay. En çok açık yeşil renkli alabaş satılırken Avrupa'da beyaz ve mor renkli olanlarına da rastlamak mümkün. Alabaş kabukları soyulduğunda aynen marul kökü gibi sert ama şeffaf bir görünüme sahip olur.
Ekim veya dikimden sonra gelişen bitkiler erkenci veya geççi olmalarına göre farklı dönemlerde hasat edilirler. İlkbahar yetiştiriciliğinde alabaşlar 5-6 cm çapa ulaştıklarında sonbaharda ise 10-12 cm çapa ulaştıklarında hasat edilirler.
Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir.
İçeriğinde bolca potasyum bulunması nedeniyle tam bir tansiyon dengeleyicidir. Özellikle yüksek tansiyon sorunu olanların imdadına anında yetişir. Kalp ve damar hastalıkları riskini en aza indirir. Kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olur.
Alabaş turp, Anavatanı Asya olan bu bitki Avrupa'da da yaygın olarak yetiştirilir. Alabaş turpu kohlrabi adıyla da bilinir. Şalgam ve lahanaya benzeyen alabaş turpu açık yeşil ve morumsu renklere sahip. Hem yumrumsu kısmı hem de yaprakları yenilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Alabaş, Alman şalgamı, Gulumbra, Yer lahanası, Kolorabi (lahana şalgamı tamlamasının Almanca'sından) gibi isimlerle de bilinir.
Otu da bulunan alabaş sebzesi Türkiye'de en çok İzmir'in Ödemiş ilçesinde yetişiyor.
Kereviz gibi sebzesi lahana ya da karnabahar gibi sapları ve yaprakları olan alabaş otu çiğ ya da pişmiş olarak arzuya göre tüketilebilir. Salatalara, çorbalara, sulu yemeklere vb. ilave edilerek yenebilen alabaşın yaprak kısımlarından sarma dahi yapılabilmektedir.
Alabaş şeker hastalığı için etkili besin gurubunda olduğundan tüketimi şeker hastaları için fayda sağlayabilir. Zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissinin sağlanmasına yardımcı olabilir.
Alabaşta bulunan sülfaran adlı madde karaciğeri temizleyen, prostat ve kolon kanserini önleyen özelliğe sahiptir.
Son dönemlerde sebze reyonlarına yerini alan alabaş cinsi turp da yüksek lif içeriği ve doyurucu özelliği sıkça tercih edilmektedir. Gaz şikayetine dikkat!
Yüksek tansiyonu düşürerek, tansiyonu dengeler.
Kronik uykusuzluğa birebirdir. Avrupa'da cehennem topuzu olarak bilinen alabaş, karaciğerde yaşanan sıkıntılara da çok iyi gelir.
Mutfağımızda yeni tanınan bir sebze olan alabaş, lahana ailesinden. Yer lahanası, kohlrabi, Alman turbu gibi isimlerle de bilinen alabaş; çiğ veya pişmiş olarak tüketilebiliyor.
Alabaş şeklinden de anlayabileceğiniz üzere turpgiller ailesinin şalgam ve lahanaya benzeyen minnoş bir üyesi. Açık yeşil ve pembe olmak üzere iki farklı renkte karşınıza çıkabiliyor. Bir yumru ve ondan uzanan yaprakları olan bu bitkinin hem yumru kısmı hem de yaprakları afiyetle yenebiliyor üstelik.
-Olgunlaşma Süresi 55-70 gündür.
“Alabaş önce akciğer ve kalın bağırsak kanserlerini önleyici faydası var. Şekeri kolesterolü düşürür, kansızlığa iyi gelir. Böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür.
10. Böbrek taşının oluşumunu önleyen alabaş aynı zamanda böbrek taşının düşürülmesine de yardımcı olur.
Şekeri, kolesterolü düşürür, kansızlığa iyi gelir. Böbrek ve safra kesesi taşlarını düşürür. Kalp hastalıklarına iyi gelir, yüksek tansiyonu düzenler, sinirsel hastalıkları ve felç geçirme riskini azaltma özelliği vardır. Alabaş vitamin, mineral ve antioksidan bakımından oldukça zengindir.
Alabaş turp yüksek miktarlarda lif içerdiğinden uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Aynı zamanda kalorisi de oldukça düşüktür. Bu yüzden hem diyet yapanlar için, hem formunu korumak isteyenler için, hem de kilo vermek ve zayıflamak isteyenler için önerilmektedir.
Yüksek miktarda potasyum ve C vitamini bulundurmasının yanında düşük miktarda kalori ve sodyum içermektedir. Turp bitkisi gibi vücutta iyotu emen yapısından dolayı haftada birkaç defa alabaş tüketenlerin iyotlu tuzlar da tüketmesi ya da haftada en fazla bir tane tüketilmesi önerilmektedir.
-Alabaş Tohumun Ekim Zamanı: Dış mekanda Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ayları, iç mekanda iklim koşulları sağlandığında 12 ay boyunca ekilebilir.
Alman şalgamı ya da yer lahanası olarak da anılan alabaş bitkisi yabani lahana türlerinden biridir. Hem gövdesiyle hem de yapraklarıyla tüketilebilen alabaş sebzesi lahana, brokoli, karnabahar ile aynı aileden gelir ve yüksek lif içermesiyle bilinir.
tohum ekimi yada fide dikimi ile yapılır.
Hem yumrusu hem de yaprakları yenebilen alabaş, turpgiller ailesinden bir sebzedir. Vitamin ve mineral bakımından zengin olmakla beraber oldukça lifli bir yapıya sahiptir. Kuvvetli bir antioksidan kaynağı olarak bilinen alabaş, çiğ olarak salata tariflerinizde, zeytinyağlı yemeklerde ve çorbalarda kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri