Antihistaminikler, antidepresanlar ya da bulantı önleyici ilaçlar gibi bazı ilaçlar huzursuz bacak sendromuna neden olarak semptomların daha da kötüleşmesine neden olabilir. Bunun yanında B12, magnezyum, folik asit, üre kreatinin eksikliği, huzursuz bacak sendromunun belirti olarak çıkmasına neden olabilir.
Huzursuz Bacaklar sendromu tanısı D vitamini eksikliği olan grupta %58,2, D vitamini yeterli grupta %27,7 olarak belirlendi. Düşük vitamin D düzeyleri olan hastalarda Huzursuz Bacaklar sendromu şiddeti ve Pitssburg skorları anlamlı olarak daha yüksekti.
Hareketsizlik ile şikayetler artar, hareketle birlikte de zaman içinde azalır. Bacaklarda huzursuzluk, uyuşma, yanma, ağrı hissedildiğinde, yataktan kalkıp ev içinde yürüyüşler yapmak yararlı olabilir.
Huzursuz bacak sendromlu hastaların üçte birinde nöropati (sinir kılıfı veya gövdesinde hasar) çıkması nedeniyle EMG yapılır. Bu hastalıkta sıklıkla uykuda periodik hareket bozukluğu da sık olarak ortaya çıkmaktadır. Tedavide dopamin, dopamin reseptör agonistleri, gabapentin,benzodiazepinler kullanılabilmektedir.
Hastalar eğer uyku esnasında, yatakta ise bacaklarını yatağa sürterek ya da bacaklarını hareket ettirerek rahatlarlar. Bazı belirtiler kendini zaman zaman gösterirken, sendromun yoğun olarak görüldüğü insanlarda ise her gün ortaya çıkabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Özellikle yeterli miktarda su tüketimi ve demir alımı, huzursuz bacak sendromunu olumlu yönde etkilemektedir. Bununla beraber sigara ve kafein tüketimini de azaltmak gerekir. Ayrıca beslenmenizde C ve E vitamini içeren besinlere de ağırlık verebilir, huzursuz bacak sendromunun neden olduğu ağrıları azaltabilirsiniz.
Huzursuz bacak sendromunu hamilelik sırasında da görülebilir, ama belirtiler doğumdan kısa bir süre sonra kaybolur. Magnezyum eksikliği, B12 vitamini eksikliği, böbrek yetersizliği ve romatroid artrit gibi birçok başka hastalık huzursuz bacak sendromuna yol açabilir.
Huzursuz bacak sendromunun tedavisinde; ağrı kesici ilaçlar, kas gevşeticiler, santral sinir sistemi üzerinden etki eden ilaçlar ve uyku ilaçları kullanılabilmektedir. İlaç seçiminde doktor, hastanın yaşına, eşlik eden diğer kronik hastalıklara ve huzursuz bacak sendromunun şiddetine göre karar vermektedir.
İkincil Huzursuz Bacak Sendromunda neden olan etken bulunup tedavi edildiğinde (demir eksikliği gibi) hastalığı tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Huzursuz bacak sendromunda tanı hastanın yaptığı tarif ve bacaklarındaki şikayetlerini açıklayacak başka bir neden bulunmaması ile konur.
Belirtiler günün 24 saati içinde her saat olabilir. Genellikle hastalığın ileri dönemlerinde gün içinde de semptomlar görülmeye başlar. Uzun dönemde gündüz ve gece arasında semptomlar açısından fark yoktur.
Huzursuz bacak sendromu çoğunluk olarak gece ya da dinlenme sırasında ortaya çıkmaktadır. Hasta, gece yatağa yattığında ya da dinlenme anında karıncalanmalar, yanma ve batma şeklinde rahatsız edici bir his ya da kontrol edilemez bir dürtü nedeniyle genellikle istemsizce kasılmalar yaşar.
Bu durum günlük yaşantısını olumsuz yönde etkileyerek iş performansında düşüklük, dikkat eksikliği, depresyon gibi sorunlara yol açabilir. Stres ve anksiyete de huzursuz bacak sendromunun belirtileri arasında sayılabilir.
Huzursuzluk nedenleri arasında stres ve kaygı faktörleri genç bireylerde en fazla etkiye sahip unsurlardır. Gelecek kaygısı, yoğun baskı, altta yatan psikolojik hastalıklar ve psikolojik gelişim bozuklukları gibi durumlar gençlerin rahatsız hissetmesine neden olabilir.
Magnezyum eksikliği; uyku problemleri, uykusuzluk ve huzursuz bacak sendromu gibi sorunlar ortaya çıkarabilir. Magnezyum eksikliği, migren ataklarını artırabilir ve baş ağrılarına neden olabilir. Magnezyum, beyin fonksiyonları üzerinde de etkilidir.
Huzursuz bacak olan hasta, hastalık başlangıç dönmelerinde akşam saatlerinde ortaya çıkıp gece kötüleşme eğilimlidir. Bu nedenle kişi dinlenirken ya da yatağında uzandığında bu his nedeniyle rahatsız olur. Bu döngü bazen saatlerce sürer, uykusuzlukla sonlanır.
Buna göre “HUZURSUZ BACAK SENDROMU” tanısına nöroloji tarafından düzenlenen rapor ve reçete, 272 uyarı kodu ile karşılanabilecektir. Reçetelerin katılım payından muaf olup olmaması 4 D listesine tabii olup olmamasına bağlıdır.
Bazı antidepresanların HBS'yi tetiklediği veya kötüleştirdiği bildirildiğinden HBS'deki depresyon tedavisinin bazı özel yönleri vardır. Venlafaksin gibi SNRI ile sitalopram, fluoksetin, paroksetin ve sertralin gibi SSRI, serotonerjik etki aracılığı ile dopamin inhibisyonu sonucu HBS semptomlarına yol açabilir (28).
Huzursuz bacak sendromu ayaklarını ve bacaklarını hareket ettirmediği zaman kişinin kendini huzursuz ve rahatsız hissetmesidir. Bu hastaların ayaklarında ve bacaklarında sürekli bir huzursuzluk vardır. Hastalar özellikle yatağa yatınca kendilerini çok rahatsız hissederler.
PARKYN ER'nin çocuklar ve 18 yaşından küçük ergenlerdeki etkililiği ve güvenliliği belirlenmemiştir. PARKYN ER'nin Parkinson hastalığında bu yaş grubuna ilişkin bir kullanım alanı bulunmamaktadır. Çocuklarda ve 18 yaşından küçük ergenlerde PARKYN ER kullanımı önerilmemektedir.
PARKYN; Erişkinlerde primer Parkinson hastalığının belirtilerinin tedavi edilmesi için kullanılır. Tek başına veya levodopa (Parkinson hastalığınıda kullanılan başka bir ilaç) ile birlikte kullanılabilir. Erişkinlerde orta ila şiddetli Huzursuz Bacak Sendromunun belirtilerinin tedavi edilmesi için kullanılır.
Nadiren kollara, ellere ve vücudun diğer bölgelerine yayılan hastalığın bulgularının sıklıkla akşam ve gece saatlerinde ortaya çıkması, hastalarda ciddi uyku bozukluklarına neden oluyor. Huzursuz bacak sendromu genellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan bir hastalık olmakla birlikte tüm yaşlarda da görülebiliyor.
Sinir sistemi ve kas iskelet sisteminin haricinde yaşlanma, yetersiz egzersiz, kronik hastalıklar, uyku düzensizliği, kötü beslenme, vitamin ve mineral eksiklikleri, hareketsiz yaşam gibi etkenler de bacaklarda güçsüzlüğe sebep olabilir.
Elma sirkesi kanda ve kemikteki iltihaplanmayı önler eğer varsa giderir. Potasyum ve kalsiyum içermesinden dolayı bacak ağrıları için de şifa olacaktır. Elma sirkesini içerek tüketebilirsiniz. Bir bardak ılık su ile 2 kaşık elma sirkesini karıştırıp gün içinde bir defa içmeniz, ağrının kesilmesi için yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri