Ciltte beyaz lekeler, yamalar şeklinde kendini belli eden otoimmün, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen bir hastalıktır. Halk arasında ala ya da alaca hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini düşman gibi algılayıp saldırması sonucu oluşmaktadır.
Vitiligo Neden Olur? Vitiligo, pigment üreten hücreler olan melanositler cilde, saçlara ve gözlere renk veren pigment olan melanin üretimini durduğunda veya bu hücreler öldüğünde ortaya çıkar. Cildin bu durumdan muzdarip olan bölümlerinde açık renkli ya da beyaz lekeler görülmeye başlar.
Monobenzileter adlı kimyasal ile yapılan bu tedavide oluşan pigment kaybı kalıcıdır ve tedavi yaklaşık olarak bir yıl sürer. Vitiligo hastalığı güneşe bağlı olarak leke oluşumunu hızlandırdığından ve beyaz lekeler güneşte kolaylıkla yanabileceğinden hastalar mutlaka yüksek koruma faktörlü güneş kremi kullanmalıdır.
Halk dilinde “beyazlama hastalığı” ya da “ala hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın tıptaki adı “vitiligo”dur. Bulaşıcı bir hastalık olmayan vitiligo, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabileceği gibi en çok kol, bacak, yüz gibi sıklıkla güneşe maruz kalan bölgelerde ve genital bölgede görülür.
Vitiligo bir deri rahatsızlığıdır ve pigment eksikliği nedeniyle meydana gelir. Çeşitli şekillerde vücutta yayılım gösterir fakat bir sağlık riski meydana getirmez.
İlgili 25 soru bulundu
Sistemik Kortikosteroidler; yüksek doz pulse tedavi, mini pulse rejimler ve düşük doz günlük oral olarak kullanımı vitiligonun yayılmasını hızlı bir şekilde durduracağı ve repigmentasyonu sağlayacağı belirtilmiştir.
Vitiligonun kesin bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bazen hastanın lezyonları kendiliğinden de gerileyebilir (yaklaşık yüzde 15-25). Tedavi şansı ise yüz lezyonlarında daha yüksektir, uç noktalara gittikçe başarı şansı genellikle azalır (el parmakları, ayak, genital gibi).
Vitiligo belirtileri nelerdir? Ciltte gözle görülen renk açılmaları şeklinde ortaya çıkar ve yamalı bir görünüm meydana getirir. Bu lekelerin dışında belirti vermemektedir. Eller, kollar, yüz, boyun, diz, dirsek, meme başları ve genital bölgede tutulum göstermektedir.
Vitiligo belirtileri
Vitiligonun başlangıcı sinsidir. Genellikle bahar, yaz aylarında deri güneşte yandığında daha da belirginleşen keskin sınırlı ve kozmetik olarak rahatsız edici beyaz lekeler şeklinde belirir. Lezyonun daha da belirginleşmesi güneşten korunmayla önlenebilir.
Vitiligo Testi
Bazı durumlarda, deri biyopsisi ile patolojik tanı koymak gerekebilir. Başka otoimmün hastalığı olup olmadığını öğrenmek için ise kan testleri yapılabilir.
Vitiligo Kendiliğinden Düzelir mi? Hastaların %15-25 kadarında kendiliğinden düzelme görülebilmektedir.
Bu özellikle genç hastalarda ve çocuklarda önemli bir durumdur. Hastalığın tanısı mutlaka bir dermatolog tarafından konulmalıdır.
Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik yatkınlığı olan bireylerde çevresel tetikleyici faktörlerin (güneş, enfeksiyonlar, ek hastalıklar) etkisi ile oluştuğu düşünülmektedir. Melanin denilen pigment deri, saç ve göz rengini belirler ve melanosit denilen hücrelerde üretilir.
Toplumda ala veya alaca hastalığı olarak bilinir. Vitiligo herhangi bir yaşta ortaya çıkabilen, değişik büyüklükte ve sayıda, iyi sınırlı, süt beyazı renkte yamalar şeklinde görülen, melanosit yıkımı ile karakterize sonradan oluşan bir deri hastalığıdır. Nadiren de olsa doğumsal olabilir. Genellikle simetriktir.
Vitiligo ağrı ve acıya neden olmasa da güneş gören bölgelerde oluşan lekeler güneşten etkilenerek kaşınıp kabarabilir.
Pigment eksikliği nedeniyle görülen vitiligo hastalığı, genetik faktörlere bağlı olarak deride meydana gelen bozulmalar yüzünden oluşsa da stres, ateşli hastalıklar, güneş yanıkları ve ağır travmalar sonrasında da deride pigment oluşumunu destekleyen dokular zarar görebiliyor.
Vitiligo Tedavi Edilen İyileşen Bir Cilt Hastalığıdır !
Bu kişiden kişiye değişse bile gerekli tedavinin yapılması takdirinde iyileşen bir cilt hastalığı olarak görülmektedir.
Vitiligo seyri değişkendir. Stabil kalabilir, yavaş veya hızlı seyirle yayılabilir. Beyazlamanın kendiliğinden düzelmesi de mümkün olup % 15 ile 20 oranında görülebilmektedir.
Lokal Vitiligo
Her yaşta olmakla birlikte daha çok 5-30 yaşta yani erken yaşta başlamaktadır. Bir anatomik alandan başlamakta ancak hızla belli bir anatomik alan içinde sınırlı kalacak şekilde yayılmaktadır.
Vitiligo tedavisinde en iyi yanıtı ise kıl folliküllerinden zengin olan yüz ve boyun bölgeleri verir. Sınırlı cilt lekelerinden, yaygın cilt lekelerine nazaran daha iyi yanıt alınır. Koyu tenli hastalarda, açık tenli hastalardan daha başarılı sonuçlar elde edilir.
Günümüzde vitiligo tedavisinde, fototerapi ve ultraviyole tedavisiyle birlikte D vitamini kullanıldığında önemli sonuçlar elde edilmiştir. Sonuç olarak vitamin D takviyesinin, melanosit kaybını önleyerek vitiligo tedavisinde önemli katkı sağlayabileceği bildirilmiştir.
vitiligo tedavi protokolüne oral D vitamini eklenmesini öneriyoruz.
Makyaj self-tannig ürünler veya deri boyalarıyla vitiligo lekelerinee kozmetik kapama kolay ve zararsız çözümlerdir. Bu maddeler hastalığın gidişini değiştirmez fakat, görünümü değiştirebilir. Bunun yanında mikro-pigmentasyon dövme küçük alanların kapatılmasında yardımcı bir yöntemdir.
Serum vitamin B12 düzeylerini çok düşük bulmamızdan dolayı da kesin kanıtlar elde edilinceye kadar bu vitaminler vitiligoda tedaviye eklenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri