c) Alacağın Temliki Sözleşmeye Dayalı Bir İşlemdir: Alacağın temliki, devredenle devralan arasında yapılan iki taraflı hukuki bir işlem, bir sözleşmedir. Alacak hakkı devredenin tek taraflı bir hukuki işlemiyle değil, üçüncü kişi devralan ile yapmış olduğu bir sözleşme ile bu kişiye geçmiş olur.
Alacağın temliki alacağı devreden alacaklının tek taraflı bir işlemi olmayıp, temlik edilenle temellük eden arasında kurulan bir sözleşmedir (4). isviçre borçlar kanununun, BK m. 163/ H'ye tekabül eden, 165. maddesinin 2- fıkrasının almanca metninde temlik söz leşmesi (Abtretungsvertrag) deyimi kullanılmıştır (5).
Bir tanımlama yapmak gerekirse alacağın temliki; alacaklı (yüklenici) ile ondan temlik alan üçüncü kişi (davacı) arasında, borçlunun (arsa sahiplerinin) rızasını gerektirmeden yapılabilen ve sadece kazandırıcı bir tasarruf işlemi niteliği taşıyan şekle bağlı bir akittir.
Yani alacağın devriyle birlikte taraf sıfatı değişmez. Yalnızca alacaklı sıfatı değişir. ***Alacağın devri hiçbir koşulda borçlunun durumunu ağırlaştırmamalıdır. Borçlu, devri öğrendiği sırada devredene karşı sahip olduğu savunmaları, devralana karşı da ileri sürebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu çalışmada, borç ilişkisinin aktif süjesinde (alacaklı taraf) değişiklik meydana getiren alacağın temliki konusu incelenecektir. Alacağın temliki ile alacaklı, sadece alacak hakkını devretmektedir. Yoksa borçlu ile arasında yasal ilişkiyi (yani borç ilişkisini) devretmemektedir.
d) Alacağın Temliki Sebebe Bağlı Bir İşlemdir : Alacağın temliki kazandırıcı bir işlemdir. Her kazandırma gibi, alacağın devri de hukuki bir sebebe, borçlandırıcı bir işleme dayanmalıdır.
Alacağın temliki; bir borç iliĢkisinden doğan alacak hakkının tamamının veya bölünebilir nitelikte ise bir kısmının, devreden ve devralan arasında gerçekleĢtirilen hukuki muamele ile devredilmesidir. Kural olarak her türlü alacak hakkı devredilebilir.
Temlik işlemlerinin resmi şekilde yapılması mecburiyeti yoktur. Temlik muamelesinin geçerli olması için, temlik edenin rızasının olması yeterlidir. Bir sözleşmenin noter tarafından tescil edilmesi, geçerlilik şartı değil, “ispat şartıdır. Bu sebeple, notere tescil ettirilmeyen sözleşme veya temlikname geçerlidir.
– Alacak veya hakkın devrinin kısmi olarak da yapılması mümkündür. Ancak kısmi devir yapılabilmesi için devire konu alacağın bölünebilir nitelikte olması gerekir. Diğer bir ifade ile bölünebilen hallerde, alacağın bir kısmını temlik etmek de mümkün- dür.
Alacağın temliki 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 183-194. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Alacaklı kanun, sözleşme veya işin niteliğinde engel olmadığı takdirde borçlunun rızasını almaksızın alacağını üçüncü bir kişiye devredebilir. Bu nedenle alacağın devrinde borçlunun haberdar olmasına gerek yoktur.
İçtihada ve öğretiye göre yasaklanmış bulunan bazı temlik durumları şunlardır; nafaka alacakları, evin bütçesine kadının katkısı, destekten yoksun kalma hakkı, asıl alacağa bağlı kefaletler, eser sözleşmesinde müteahhidin kişisel bilgi ve becerisine bağlı işler.
Cevap : Temlik Kaldırma
6098 Sayılı Borçlar Kanununun 183 ve müteakip maddeleri gereğince Temlik eden alacaklının rızası olmadan Temlik Borcunu gayrikabili rücu olarak devir ve temlik ettiğini beyan, kabul ve taahhüt edebilir ve bir daha geri dönemez.
Mahkeme temlikin geçerli olup olmadığına temsilcinin yetkisi olup olmadığı hususunu araştırması sonucunda karar verecektir. Vekilin temlikte bulunması için vekile özel yetki verilmesine gerek bulunmamaktadır.
Temlik; bir alacağın alacaklısı tarafından üçüncü bir kişiye alacağını devrettiğine dair devreden tarafından devralana geçtiğini belirten bir sözleşme ile yapılır. Temlik sözleşmesinin nerede gerçekleştirilmesine dair zorunlu ve geçerlilik şartı yoktur.
Temlik; bir malın mülkiyetini tüm haklarıyla beraber alacaklıdan başka bir kişiye devretmeye denir. Mülk olarak verme anlamını taşır. Çoğunlukla bir borç ödemesi için gerçekleştirilir. Temlik işlemi ile alakalı düzenlemeler Türk Borçlar Kanunu kapsamında yer alır.
Avukatlık ücretinin temlik edilip edilemeyeceği konusunda Avukatlık Kanunu'nda bir hüküm bulunmamaktadır, ancak işin mahiyeti icabı böyle bir alacağın temlik edilememesi gerekir.
Alacaklı ve borçlu, yapacakları anlaşma ile, alacağın temlikini mutlak surette yasaklayabilir veya temlikin yapılabilmesini bazı sınırlamalara tabi tutabilir ya da bazı tamamlayıcı unsurların gerçekleşmesi şartına bağlay abilirler.
Nitekim Yüksek Mahkeme Yargıtay 4.Hukuk Dairesi 1976/2040E ve 1976/10645K. Sayılı kararında durumu şu şekilde ifade etmiştir: “… Borçlar Yasasında yer alan genel kurallara göre doğmuş veya doğmamış bir hak ve alacağın temliki geçerlidir.
Temlik işlerinde temlik bedeli üzerinden; Binde 8,25 damga harcı, Binde 0,99 imza harcı ile değerli kağıt ve yazı ücreti masrafları alınmaktadır. Bu masraflar genelde devreden tarafından ödenmektedir.
Satım ve kira gibi mal ve menfaatin el değiştirmesini, bir aynî hakkın karşı tarafa devredilmesi sonucunu doğuran akitlerdir. En yaygın rastlanan akitler bunlardır. Bu akitler kendi içinde üç gruba ayrılır. bunlar; İvazlı akitler, Teberru akitleri (İvazsız akitler) ve Başta teberru, sonunda ivazlı olan akitlerdir.
Temlik alınacak fatura tutarlarının azami toplamıdır. Müşteri firmanın vadeli satışından doğan alacaklarını faktöre/devrettiğini alıcılarına bildirdiği faktoring şeklidir. Müşteri tarafından alıcıya temlik bildirimi yazılı olarak yapılır ve alıcının teyit yazısı temin edilir.
Devir, alacağın bir başkasına devri, mülkiyetinin geçirilmesi. Alacağın devredilmesi.
İşçi kıdem ve ihbar tazminatlarının temlik edilebileceği: Kıdem ve ihbar tazminatları ile izin ücretlerinin ücretten sayıldıklarına dair 4857 sayılı İş Kanununda bir hüküm bulunmadığından, Yargıtay'ın muhtelif kararlarında da bu ödentilerin tamamının temlike konu edilebileceği kabul edilmektedir.
Örneğin, bir tacirin ticari faaliyeti sonucu yaptığı satış neticesinde bir alacak hakkı elde etmesi halinde, ticaret yaptığı kişiden olan bu alacağını kredi alabilmek için bankaya teminat olarak devredebilir. Bu bir tür alacağın devri(temliki) sözleşmesi ile yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri