Alacak Hakkı, bir kişinin başka bir kişiye karşı sahip olduğu Kişisel bir Haktır. Ayni Hak sahibi, Eşya üzerindeki yetkilerini doğrudan doğruya kullanır. Oysa Alacak Hakkı, Hak Sahibine, sadece Borçludan bir Edimi yerine getirmesini talep hakkı verir.
Aynî hak, kişilerin eşya üzerinde doğrudan doğruya hâkimiyetini sağlayan ve bu nedenle herkese karşı ileri sürülebilen bir haktır. Bu hakların konusu eşyalardır. Bu yönüyle aynî haklar, malvarlığı hakları kategorisinde incelenir. Kişiliğe ilişkin haklarla herhangi bir ilişkisi yoktur.
Bağımsız Haklar : Bağımsız haklar, doğrudan doğruya sahip olunan haklardır. Yani bu hakları kullanmak için başka bir hakka sahip olmak gerekmez. Örneğin mülkiyet hakkı ve alacak hakkı bu tür haklardandır.
Alacak hakkı bağımsız haklardan biridir. Hangi durumların ve örneklerin alacak hakkın kategorisine girdiği de birçok kişi tarafından merak edilen konulardandır. Alacak hakkı doğrudan doğruya sahip olunan bir haktır ve bu hakka sahip olmak için başka herhangi bir hakka gerek yoktur.
4721 Sayılı Kanunda ayni hak türleri tek tek sayılmıştır; bunlar, mülkiyet, irtifak hakkı, taşınmaz yükü ve rehin hakkıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır. Nisbi haklar: Bir hukuki ilişki çerçevesinde, belirli bir kişiye veya sınırlı bir grup halindeki belirli kişilere karşı ileri sürülebilen haklardır. Alacak hakları nisbi haklardandır.
Sınırlı Ayni hak ve sınırsız ayni hak olarak ikiye ayrılır: Sınırsız Ayni Haklar: Sadece mülkiyet haklarından bahseder. Sınırlı Ayni Haklar: Ayni haklardan bazıları, sahiplerine mülkiyet hakkı gibi tam ve geniş yetkiler vermeyip, sınırlı yetkiler tanımaktadır ki bunlara sınırlı ayni haklar diyoruz.
Alacak hakkının temel özelliği;alacaklıya,borçludan borçlandığı edimin yerine getirilmesini isteme yetkisini vermesidir. Borç ve Sorumluluk: Borcun esası,borçlunun belli bir davranışa yükümlü olmasıdır. Borçlunun borçtan sorumlu olması borca aykırı davranışlarının getireceği sonuçlara katlanması zorunluluğudur.
Alacak hakkı, hak sahibi lehine başkasına sorumluluk, görev ya da borç yükleyen haktır. Buna karşın serbestlik hakkı; başkalarına herhangi bir yükümlülük getirmeyen, hak sahibine özgürlük ya da müsaade sağlayan haktır.
Aynî hak, sahibine eşya üzerinde doğrudan doğruya (vasıta sız) bir hak bahşettiği halde; şahsî hak, hak mevzuu üzerinde borç lu vasıtasıyla tesis edilebilir.
Bir borç ilişkisi, asıl hakla birlikte bazı ferî hakları da içerir. Borç ilişkisinin içerdiği asıl hak, alacak hakkı; ferî haklar ise, cezai şart, faiz, kefalet, rehin, hapis hakkı gibi haklardır.
Talep hakkı (Anspruch) alacağı isteme yetkisine denir. Dar anlamıyla alacak hakkı, borçludan edimi yerine getirmesini isteme hakkını alacaklıya veren haktır. Alacak hakkı ve talep kavramları günlük hayatta birbirlerinin yerine kullanılsalar dahi, talep yalnızca alacaklara özgü bir şey değildir.
Alacak hakkı; kanun, sözleşme veya bir işin karşılığı sebebiyle doğar. Alacağın üçüncü şahıslara devri mümkündür. Ancak söz konusu bu devrin yazılı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bütün alacaklar devredilemez, hangi alacakların devredileceği kanunlarla belirtilmiştir.
Ayni Hak, sahibine Eşya üzerinde doğrudan hakimiyet sağlayan bir Hak olduğu için, bu Hakkın belli bir yükümlüsü yoktur. Ayni Hakka herkes uymak zorundadır, dolayısıyla Ayni Hakkı herkes ihlal edebilir. Bu bağlamda, Ayni Hak, herkese karşı ileri sürülebilir, yani Mutlak bir Haktır.
Sınırsız Ayni Haklar
Hak sahibinin mülkiyet hakkından tam yetkiyle yararlanması durumunu kapsar. Taşınmazın sahibi; ilgili yapıları kullanabilir, onlardan yararlanabilir ve onlarla ilgili tasarrufta bulunabilir.
Ayni haklar bakımından hak sahiplerine en geniş yetkileri veren sınırsız ayni hak, mülkiyet hakkıdır. Ayni hakların bir bölümünü oluşturan sınırlı ayni haklara örnek olarak irtifak, geçit, rehin ve taşınmaz yükü hakları gösterilebilir. Bu haklarda mülkiyet hakkındaki hakkın sınırlı kullanımı söz konusudur.
Alacak bir hesap gereğince daha alınmamış olan para, mal, hizmet ve benzeri nevileri ifade etmek için kullanılan bir kavramdır. Alacak hukuken koruma altına alınan bir haktır. Bu hak alacaklıyı borçludan bir şey istemeye, yapmaya ya da yapmamaya zorlama yetkisi verir.
Türk Hukuku'na göre alacağını tahsil etmek isteyen bir kişinin başvurabileceği iki yol bulunmaktadır. Bunlardan ilki dava açmak, diğeri ise icra takibi başlatmaktır. İfası mümkün olan ve muaccel hale gelmiş her borç için ifa davası açılabilir.
Fatura, çek,senet gibi evrakları da para gibi düşünebilirsiniz. Yani firma müşterisine fatura kesiyorsa faturayı alan taraf müşteri olduğu için fatura kaydı sonucunda müşteri borçlanır.
Alacak hakkı zamanaşımı rejimine tabidir, ayni haklar değildir. Bir alacak hakkından tek taraflı olarak vazgeçmek mümkün değildir, ibra etmek gerekmektedir. Fakat bir kimse ayni hakkından tek taraflı olarak vazgeçebilir.
Alacağın temliki; bir borç iliĢkisinden doğan alacak hakkının tamamının veya bölünebilir nitelikte ise bir kısmının, devreden ve devralan arasında gerçekleĢtirilen hukuki muamele ile devredilmesidir. Kural olarak her türlü alacak hakkı devredilebilir.
TEMLİK NASIL VERİLİR? Alacağın temliki yazılı bir devir sözleşmesi ile alacağın üçüncü bir kişiye devredilmesi ile verilir. Temlik sözleşmesinin geçerli olması için yazılı şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Devreden ve devralanın hak ve fiil ehliyetine sahip olması gerekmektedir.
Üst hakkı da bir ayni hak olarak; gerek yüklü taşınmaz üzerinde gerek inşaat üzerinde sahibine doğrudan doğruya hak ve yetkiler sağlar. Bunlar üst hakkının muhtevasını oluştururlar. Üst hakkının kapsadığı yetkiler yani muhtevası kanun tarafından belirtilmiştir.
İrtifak hakları, sahiplerine bazen sadece kullanma veya yararlanma, bazen de hem kullanma hem de yararlanma yetkilerini veren ayni haklardır.
Zilyetlik “doktrine göre hukukun koruduğu bir durumdan ibaret uygulamaya göre ayni bir haktır”. Zilyetliğin Konusu Ayni hakların konusu olabilen taşınır ve taşınmaz eşyalar, zilyetliğe de konu teşkil ederler. Ayni haklara konu olmayan; -Bütünleyici parçalar, asıl eşyadan ayrı olarak zilyetliğin konusu olabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri