Telli peynir, Trabzon yöresine özgü, kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu peynir.
Orta Yağlı , proteini bol olduğundan, çok güzel uzar ve fazla kilo sorunu yaşayanlara da kahvaltıda tüketmesi önerilir.
Çeçil (Civil) Peyniri: Kolay Erir, Lezzeti Hafif
Bunun dışında börek, makarna, omlet gibi farklı yemeklerle birlikte tüketilir. Beyaz peynir ve kaşar peyniri kadar Kars, Ardahan, Erzurum'da yaygın olarak üretilen çeçil peynirinin de mutfağımız için yeri özeldir.
Tel peynir hazırlanırken, yoğurma ve çekme yöntemi ile peynirlerde birbirinden bağımsız olarak tel haline getirilir. Çeçil peynirinde ise belirli bir kütle içerisinde yine bağımsız bir şekilde lifler oluşturulmaya çalışır.
Diğer önemli malzememiz ise çeçil peyniri, tel tel ayrıldığı için tel peynir de denilen bu peynir tuzlu olduğu için mıhlamayı ocaktan almadan önce tadına bakın isteğinize göre tuz eklemesi yapın. Mıhlama yapmanın da püf noktaları var. En önemlisi kaliteli ve lezzetli malzeme kullanmak.
İlgili 23 soru bulundu
Telli peynir, Trabzon yöresine özgü, kaşar peynirine benzeyen, sarımtırak renkli, lif lif ayrılabilen, ısıtıldığında uzayan, az tuzlu peynir. Genellikle kuymak yapımında kullanılır. Börek ve çörek yapımında ve sofrada da tüketilir.
A, C, D, E ve K vitaminlerini içermekte olan tel peyniri A vitamini açısından inanılmaz zengindir. Bunun dışında organizmanın sağlığı için hayati önem taşıyan B12 ve B6 vitaminleri içermektedir. Bunun yanında tiamin, riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit ve kolin de içermektedir.
Sıcak su ile yıkanarak tüketilmesi bu peynirin içerisindeki yüksek tuz oranını düşürmekte etkilidir. Salamura edilerek yapıldığı için çok tuzludur ve tuz tüketemeyen insanlar için yıkanmadan tüketilmemelidir. Ömrü uzun süre olan bir peynirdir ve hemen bozulmaz.
Çeçil veya civil peynir, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır genelinde üretilen yağı alınmış sütten yapılan ve iplik şeklinde olmasından dolayı tel peynir de denilen yumuşak, tuzlu bir peynir çeşididir. Bazı yörelerde "Çeçil, Sacak, Tel, Dil ve Örgü" Peynir olarak da anılır. Yağlı bir peynirdir.
Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Sıkça sorulan küflü peynir yenir mi sorusuna uzmanların verdiği yanıt: brie, camembert, süzme peynir, krem peynir, neufchatel ve ricotta tarzı peynirler için hayır, diğerleri için evettir. Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Tulum peyniri için mayalanan süt, süzgeçten ya da tülbentten geçirilerek süzülüyor. Ardından bir gece dinlendirilen bu peynir, büyük torbalar içine ekleniyor ve bir süre bekletiliyor. Bu sayede suyunu tamamen süzen peynir, bakır kaplarda ufalanıyor ve özel tuzla tatlandırılıyor.
Kolot peyniri Karadeniz'de sıkça tüketilen ve özellikle kuymak için kullanılan, eriyebilen bir peynirdir. Kolot peynirini tek başına yemek çok yaygın değildir. Sıcaklığa maruz kaldığında eriyen ve uzayan, soğukta ise sert bir yapıya sahip olma özelliği vardır.
Düşük nemli mozzarella peyniri ise pizzaların üzerinde de gördüğümüz gibi daha esnek, uzayabilir özellikte ve daha sert olması dolayısıyla endüstriyel olarak kullanımı uygun su aktivitesinin düşük olması sebebiyle de raf ömrü geleneksel olarak üretilen yüksek nemli mozzarella peynirinden daha uzundur.
Telemenin kendi ağırlığıyla biraz daha su kaybetmesi sağlanır, sonrasında ısıtılarak yoğrulur. Tuz bu aşamada verilir ve yoğrulmayla beraber süt proteinleri uzun diziler halinde birbirlerine bağlanmış olur ve kaşar peyniri tekrar ısıtıldığında bu protein zincirleri sayesinde uzar.
Peynir altı suyunun faydaları pek çoktur. Zira probiyotikler ve mineraller açısından güçlü bir kaynaktır. Peynir altı suyundan lor, çorba, ekmek, krep, pankek, poğaça vb pek çok şey yapılabilir.
Mısır unu, tereyağı ve peynirin birlikteliğinden doğan kuymak, kimi bölgelerde muhlama, mıhlama olarak da bilinir. Karadeniz'in köylerindeki su değirmenlerinde özel olarak öğütülen ince mısır ununa ek olarak, tel peynir, Trabzon kolot peyniri, minci peyniri veya imansız peynirine ek olarak tereyağı ile hazırlanıyor.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Muratbey Peynirleri Gıda Uzmanlarına göre, peynirin, özellikle +2/4 C de, ışıksız ortamda yani buzdolabında saklanması gerekiyor. Peynir hemen tüketilmeyecek ise kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sarılarak korunmalıdır.
Bozulmuş olan peynirin tadı normal bir peynire göre çok daha farklı olacaktır. Peynirin türüne göre tadında acılık veya ekşilik oluşur. Normalden farklı bir tat alırsanız peynir maalesef bozulmuş demektir. Peynirden kötü bir tat geliyorsa hemen yemeyi bırakmanızı tavsiye ederiz.
100 GRAMINDA 140 KALORİ VAR
Çeçil peynir, yapımında daha çok yağsız inek sütü kullanıldığına değinen ve 100 gramda 140 kcal olduğuna vurgu yapan Özşahin, tuzunun ise oldukça az olduğunu ifade ederek, “Kilo problemi olanlar ile diyet yapanlar için ideal bir peynirdir” diyor.
1 tane tel peynir kaç kalori? Ortalama kalınlıktaki ve 30 gram ağırlığındaki 1 dilim peynir (kibrit kutusu büyüklüğünde) 93 kcal değerindedir.
Eritme tuzu adı verdiğimiz bu kimyasalların kullanımı ile ilgili olarak Türk Gıda Kodeksinde belli limitler verilmiştir. Eritme tuzları bu limitler içinde kullanılmalıdır. Birçok işletmede göz kararı olarak kullanılan bu tuzlar fazla kullanıldığında sağlık açısından riskler oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri