Kurumlar ya da kişilere olan vadesi gelmiş borçların tahsil edilememesi durumunda ortaya çıkabilen bu süreç, borç miktarı dikkate alınarak resmî talepler doğrultusunda gerçekleşir. Bloke edilen miktar, hesap sahibi tarafından kullanılamaz; bu hesaptan havale ya da EFT yapılamaz.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
Düzenlemede işlemin 7 günlük ertelenmesinden bahsedilmişse de uygulamada belli bir işlem değil tüm banka hesabı bloke edilmektedir. Bu kapsamda verilen erteleme kararı sadece 7 günle sınırlı olup, 7 günün sonunda başkaca bir karar alınmadığında sona ermektedir.
Banka Hesabına Bloke Konmasının Nedenleri
Blokenin kaldırılması için vatandaşların tüm borçlarını ödemesi gerekiyor. Ayrıca borcunu ödediklerine dair bir ibraz etmeleri gerekmektedir.
Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir. Blokelerinin kaldırılması için vatandaşların bütün borçlarını ödeyip kapatmaları gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Bir borcun tahsil edilememesi ve yasal sürecinin başlamasıyla birlikte icra daireleri ya da savcılıklar tarafından tüm bankalara, borçlu kişi hakkında bildirim yapılır. Söz konusu kişinin tüm banka hesapları, borç miktarınca bloke edilir.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Banka hesabınızda/hesaplarınızda haciz olup olmadığını E Devlet ve GİB internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. E HACİZ SORGULAMASI NASIL YAPILIR? Eğer bu türden borçlarınız varsa banka hesaplarınızda bloke var mı yok mu sorgulamak için E-Devlet ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) internet sitelerini kullanabilirsiniz.
Maaşın haczedilebilmesi ya da hangi hallerde haczedileceğine odaklanacağımız bu yazıda kafanızdaki bütün soru işaretlerine cevap vermeyi arzuluyoruz. Bankalar, maaş hesaplarına bloke koyarak çalışanların maaşlarını çekmelerine engel olur.
Ancak MASAK tarafından banka hesabına bloke konulması işleminin iptali için dava açmış olmak, blokenin kendiliğinden kaldırılacağı anlamına gelmemektedir. Bu nedenle mahkemeden aynı zamanda yürütmenin durdurulmasının talep edilmesi gerekir.
Bu kelimeden türetilen bloke, bir şeyin gerçekleşmesine engel olmak anlamına gelir.
Hangi Banka Hesaplarına Haciz Konulamaz? İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Hesap açma işlemi 1-2 gün hatta çoğunlukla birkaç saat sürmektedir. Bloke hesap açmak icin temel ücret 89 € ve aylık hesap işletim ücreti 4.9 €'dur. (Vize reddi durumunda farklı bir işleyiş olur.)
Sim kart pin kodunun 3 defa yanlış girilmesi sonucu bloke olmaktadır. Bu blokenin kaldırılması için puk koduna ihtiyaç duyulur. Puk kodu yeni hat alınırken verilen sim kartının arkasında yer alan numaralardır. Eğer puk kodunuzu bilmiyorsanız müşterisi olduğunuz GSM operatörü ile bağlantıya geçmeniz gerekmektedir.
İnternet Bankacılığı nasıl bloke olur ve blokeyi nasıl kaldırabilirim? Şifrenizi beş kez hatalı girdiğinizde İnternet Bankacılığı kullanımınız bloke olur. Bireysel müşteri iseniz Şifre Al bölümünden, ticari müşteri iseniz herhangi bir şubemizden blokenizi kaldırabilirsiniz.
Şayet kanuni şartlar sağlanmadan emekli maaşına haciz konulduğu anlaşılırsa, icra mahkemelerinde icra memur muamelesini şikayet davası açılarak, hukuka aykırılık ortadan kaldırılabilir. Ayrıca tahsil edilen para için istirdat davası açılması da mümkündür.
Blokeni kaldırmak istiyosan, maaşına neden bloke konulmuş ise o borcunun tamamını ödemen lazım.Mümkün mertebede maaşını aldığın bankadan kredi kartı, kredi, ek hesap kullanma.Ödeme yapmadığın zaman maaşına bloke koyar.
Banka maaş hesabına bloke koyabilir. Bankalar bu işlemi hukuk mahkemeleri ve icra takibi yoluyla gerçekleştirebilecektir. Fakat maaş hesabına bloke bankaların son çare olarak gördükleri bir yaptırımdır. Banka öncelikle borcunu ödemesi yönünde uyardığı müşteriye karşı idari ve yasal takip işlemleri gerçekleştirecektir.
Borçlunun maaş hesabına bloke konulması ya da hacz edilmesi borçlunun temel ihtiyaçlarına giderememesine neden olabileceği için bloke konulamaz. Maaş hesabından kredi çekmiş ve bu krediyi ödeyemezse banka hesaba yatan maaşı otomatik olarak çeker. Çoğu banka bunu uyguluyor.
- Öncelikle kişi hesabında bulunan borcun tamamını ödemelidir. - Borç ödendikten sonra kredi kartı veya banka kartı üzerindeki bloke genelde otomatik kaldırılır. - Eğer otomatik kaldırılmamış ise o vakit banka yetkilileri ile irtibata geçerek bilgi verilmesi gerekir.
Vatandaşlar e haciz durumlarını ve e-hacize ilişkin işlemlerini e-devlet ya da interaktif vergi dairesi üzerinden sorgulayabilir. E-devlet üzerinden sorgulama yapabilmek için TC kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile platforma giriş yapılabilir ya da diğer e-devlet giriş seçenekleri kullanılabilir.
Karmaşık ve olağandışı büyüklükteki işlemle, uzun süredir hareket görmeyen ancak bir seferde yüklü miktarda işlem gören hesaplar yakından izleniyor. Bireysel müşterilerin son 3 ayda yaptığı nakit işlemlerin günlük işlem ortalamasının 5 katını bulması, EFT, swift, havale işlemlerinin de 3 katını aşması takip ediliyor.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Müşterilerin bildirim prosedürlerinden kaçınmak amacıyla işleme konu parayı birden fazla hesaba, havaleye veya nakde bölmek suretiyle işlem yapması veya buna teşebbüs etmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri