6km uzunlukta surlar tarafından çevrilmiş, 10 hektarlık bir yarımada üzerinde bulunan
Kale ve etrafındaki yerleşim, 1220-1221 yıllarında I. Alaeddin Keykubad tarafından Selçuklu ülkesine katıldı Sonra sırasıyla Karamanoğulları, Memlükler idaresine geçmiş, son olarak da I. Süleyman tarafından fethedilmiştir. Yarımadanın zirvesinde günümüzde müze olarak düzenlenen İçkale bulunmaktadır.
ALANYA KALESİ
Kandeleri adıyla da bilinen Alanya yarımadasındaki yerleşim, Helenistik döneme kadar inmekle birlikte günümüze kalan tarihi dokusu 13. yüzyıl Selçuklu eseridir. Kale, 1221 yılında kenti alıp yeniden inşa ettiren Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır.
Alanya Kalesinin en üst noktasında etrafı surlarla çevrili bir alan Alanya Kalesi İçkale'si olarak adlandırılmaktadır. İçkale günümüzde açık hava müzesi gibi gezilebilen bir bölümdür. Burada Sultan Sarayı, çok sayıda sarnıç, koğuşlar ve bir şapel görülebilir.
Alanya Kalesi ve Kızılkule
Selçuklu hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat tarafından, tersane ve limanı koruma amacıyla inşaa ettirilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Antalya'nın Alanya ilçesinde Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Alanya Kalesi'nde Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın ailesiyle yaşadığı saraydaki kazı çalışmaları, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof.
Denizden ve karadan zor ulaşılabilirliği ve doğal korunaklı oluşu nedeniyle tarihi boyunca kesintisiz yerleşim gören Alanya Kalesi; Anadolu'yu süsleyen yüzlerce kalenin günümüze dek ayakta kalmış ve en iyi korunmuş olanlarından biridir.
Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Alâiye, önce Kıbrıs Eyaletine bağlanır (1571), ardından Konya Vilayetinin sancağı yapılır (1864), sonra Antalya sancağına (1868) ve nihayet 1871 yılında da Antalya'nın ilçesi yapılır.
Alâiye Beyliği bugünkü Alanya taraflarında kurulmuş bir Türkmen beyliğidir. Kökleri Afşar boyundan gelmektedir.
Irmakların, akarsuların yeşilin içinde eşsiz bir doğal ortam sunduğu Alanya'da Damlataş Mağarası, Dim çayı gibi bölgeler de çok meşhur. Şehir içinde restoran ve lokantalarda birçok kişinin favorisi balık ürünleri olurken, Alanya'da aynı zamanda sebze yemekleri de çok ilgi görüyor.
I.Gıyaseddin Keyhüsrey'in ölümüyle yerine geçen büyük oğlu Selçuklu sultanı I. İzzettin Keykavus Sinop'un fethinden sonra Antalya'ya gelmiş, Antalya'yı fethederek ikinci kez 1216 yılında Selçukluların hakimiyetine sokması ile Müslüman alemine fetihnameler aracılığı ile bildirilmiştir.
İçinde zemin dahil beş kat vardır. Kulenin üstüne yüksek aralıklı ve 85 basamaklı taş merdivenle çıkılır.
1 Ağustos tarihinden itibaren Alanya Arkeoloji Müzesi'ne giriş ücreti 40 TL'den 75 TL'ye, Alanya Kalesi'ne giriş ücreti ise 150 TL'den 280 TL'ye yükseldi.
Alanya'nın uzun yıllardır süren teleferik hayali gerçek oldu. UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı olan tarihi Alanya Kalesi'nin ulaşım ağının iyileştirilmesine katkıda bulunan Alanya Teleferik 14 kabin ile hizmet veriyor ve 830 metre hat uzunluğuna sahip.
Alanya Kalesi içerisinde bulunan, Ehmedek bölgesine çıkışı sağlayan Alanya Teleferik; 300m yükseklik, 900 m hat uzunluğuna sahiptir. 2017 yılında hizmet vermeye başlayan ve 17 Kabini bulunan Alanya Teleferik, saatte 1130 kişi taşıyabiliyor.
Antalya kurulurken burçları, kapıları ve sur duvarlarıyla denizden ve karadan gelebilecek tehlikelere karşı, kenti korunaklı kılan “Antalya Kalesi”, günümüzde sadece sosyal bir alan olmanın dışında, tarih araştırmacıların, mimarların, arkeologların da ilgilendiği önemli bir tarihi doku.
Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döne- minde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13. yy.da Anado- lu Selçuklu Hükümdarlarından I. Alaaddin Keykubat'ın (1200–1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye ola- rak değiştirmiştir. 1935 yılında Kenti ziyaret eden Ata- türk ise Alanya adını vermiştir.
Türkler, Antalya ilinin Alanya ilçesine, bağlı bir mahalledir.
Alanya Teleferik ile Alanya Kalesi'ne Ulaşım
Yaklaşık 900 metrelik bir mesafeyi sadece 10 dakikada kat ederek kaleye çıkan teleferik, ziyaretçilere eşsiz manzaralar eşliğinde unutulmaz bir yolculuk vaat ediyor.
Alanya Kalesi - Antalya
Denizden ve karadan zor ulaşılabilirliği ve doğal korunaklı oluşu nedeniyle tarih boyunca kesintisiz yerleşim görmüş olan Alanya Kalesi Anadolu'yu süsleyen yüzlerce kaleden bugün ayakta kalabilmiş, en iyi korunmuş Ortaçağ kalelerinden birisidir.
16. Saray, köşk, han, kale, köprü, kule, anıt vb. yapı adlarının bütün kelimeleri büyük harfle başlar: Dolmabahçe Sarayı, İshakpaşa Sarayı, Çankaya Köşkü, Horozlu Han, Ankara Kalesi, Alanya Kalesi, Galata Köprüsü, Mostar Köprüsü, Beyazıt Kulesi, Zafer Abidesi, Bilge Kağan Anıtı vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri