Boşanma Davasında Karşı Dava Açılmazsa Ne Olur? Boşanma davasında karşı dava açılmadığı takdirde davalı taraf kendisine açılmış olan davaya karşı sadece cevap verebilecektir. Bu nedenle hak kaybı gerçekleşebilir.
Karşı boşanma davası açma süresi için belirli bir müddet verilir. Bu müddet içerisinde şartlar karşılanıp, karşı dava açılabilir. Bu süre dışında açıldığı takdirde hakim davaların ayrılmasına karar verecektir.
Alacak miktarları denk veya davalının alacağı daha az ise dava şartlarından olan hukuki yarar yokluğunun oluşacağı gözetilmeli ve karşı dava açılmamalıdır. Fakat davalının alacağının davacının alacağından fazla olduğu durumlarda davalı fazla olan alacağını hüküm altına aldırmak adına karşı dava açmalıdır.
(Harçlar Kanunu m.6/1) Harç yatırılmadan karşı dava açılmış sayılmaz ve karşı dava hükümleri uygulanmaz. Karşı dava, esasa cevap süresi geçtikten sonra açılırsa, mahkeme, talep üzerine veya kendiliğinden davaların ayrılmasına karar verir.
HMK Yönetmeliği'nin 35/5'e göre: "Dava, dava dilekçesinin tevzi edilerek kaydedildiği tarihte açılmış sayılır." Tüm bu gerekçelerle harcı yatırılmamış olsa bile dava dilekçeniz kaydedildiği anda dava açılmış sayılır.
İlgili 18 soru bulundu
Karşılık davalar da, müstakil davalar gibi harca tabidir (Harçlar Kanunu m. 6). (1) sayılı tarifede yazılı maktu harçlar ilgili bulunduğu işlemin yapılmasından önce peşin olarak ödenir. Harçlar peşin veya süresinde ödenmemiş ise, müteakip işlemlere ancak harç ödendikten sonra devam olunur (Harçlar K. m.27).
Bir kereye mahsus olmak üzere, İki haftalık cevap süresinin uzatılması istenebilir. Uzatma talebinin de yine bu iki haftalık süre içerisinde yapılması gerekir. Cevap süresi dolduktan sonra uzatma talebi kabul edilmez. Cevap süresi uzatılmışsa, verilen ek süre içerisinde de karşı dava açılabilir.
30 ve 60 günlük süreler içerisinde idari yargıya başvurulmaması durumunda hak zamanaşımına uğramış OLMAZ ancak DAVA EDİLEBİLME NİTELİĞİNİ kaybetmiş olur.
Karşı dava olmadan, maddi ve manevi tazminat aynı dava içinde istenebilir. Bu husus, hem TMK 174 üncü madde ve gerekçesiyle hem de kökleşmiş Yargıtay uygulaması ile sabittir.
(1) Karşı dava açılabilmesi için; a) Asıl davanın açılmış ve hâlen görülmekte olması, b) Karşı davada ileri sürülecek olan talep ile asıl davada ileri sürülen talep arasında takas veya mahsup ilişkisinin bulunması yahut bu davalar arasında bağlantının mevcut olması, şarttır.
Bir dava içerisinde karşı boşanma davası açma süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğ tarihinden itibaren yaklaşık 15 gün kadardır.
Yargı davalarında, binde 68,31'in dörtte biri, Ölüm ve yaralanma davalarında ise binde 68.30.020'de biri nisbi harç olarak peşin alınmaktadır. 2022 yılı için 350 TL ile 775 TL arasında değişen rakamlarda harç yatırmış olursunuz. Tüm dava çeşitleri için herhangi bir dava açtığımızda harç yatırmanız zorunludur.
Ortalama 500-1000 TL arası dava açma masrafı oluştuğu bilinmektedir. Davalar fiziken adliyeye gidilerek açılabildiği gibi online olarak da açılabilmektedir. Adliyeye gidilerek açılan fiziki davalarda dava açma masrafları adliye veznesine ödenmektedir.
Hangi sebeple olursa olsun açılmamış sayılan davadaki talep dahi vaki olmamış sayılır. (HMK m. 150/7) Dvanın açılmamış sayılması kararı ile birlikte dava açılması ile ortaya çıkan tüm sonuçlar ortadan kalkacaktır. Davanın görüldüğü mahkeme bakımından da davayı inceleme ve hüküm kurma zorunluluğu ortadan kalkacaktır.
Ayrı ayrı işyerlerine sahip olan davalı tarafların aralarında mecburi dava arkadaşlığının kabulü imkansızdır. Bu noktada her bir davalı yönünden davanın tefrik edilmesi yargılamanın sağlıklı yürütülmesi için gereklidir.
Bu durumda cevap süresinin uzatılması durumunda, cevap dilekçesinden bağımsız bir karşılık dava dilekçesi verilemeyeceği için, karşılık dava süresi de uzar.
UYAP dava açma süreci için ilk olarak UYAP uyumlu belgelerle müracaat edilmesi gerekir. UYAP editör kullanılarak hazırlanacak olan dava dilekçesi ve dilekçe ekleri sisteme yüklendikten sonra dava açılabilir.
Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir. Yani kısaca bir tazminat davasını kaybetmeniz durumunda karşı tarafa mahkemenin hükmettiği meblağı ödemek zorundasınız. Belirlenen tutarı ödememeniz halinde tarafımıza icra takibi başlatılarak verilen ceza faizlendirilebilir.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır. İcra takibi için gerekli olan dosya ve avukatlık masrafları da tazminat ödemesi gereken kişiye aktarılır.
Bu süre zarfı 22 yıl 6 aya kadar uzayabilir. 5 yıldan az ceza gerektiren suçlarda veya cezalarda dava zamanaşımı süresi genellikle 8 yıldır. Bu süre 12 yıla kadar uzayabilir. 20 yıldan daha fazla cezaya sebebiyet veren suçlarda dava zaman aşımı süresi 20 yıldır.
“Bu Kanun uyarınca tesis edilen idari işlemlere karşı tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde 6/1/1982 tarihli ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu uyarınca dava açılabilir”.
İlgililer tarafından idari dava açılmadan önce, idari işlemin kaldırılması, geri alınması, değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması üst makamdan, üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan, idari dava açma süresi içinde istenebilir. Bu başvurma, işlemeye başlamış olan idari dava açma süresini durdurur. 2.
Bir başka ifadeyle, süresinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, dava- cının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Davalı tarafın hiç cevap dilekçesi vermemesi durumunda ne olacağı, HMK'nın 128. maddesinde düzenlenir. Buna göre, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
Mahkeme, dava şartı noksanlığını tespit ederse davanın usulden reddine karar verir. Ancak, dava şartı noksanlığının giderilmesi mümkün ise bunun tamamlanması için kesin süre verir. Bu süre içinde dava şartı noksanlığı giderilmemişse davayı dava şartı yokluğu sebebiyle usulden reddeder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri