Kış yumuşak, ama serindir güney sahillerine göre. Karadeniz sahilinde iklim ılıman deniz, karakteristik sıcak yazlar ve soğuk kışlar ile. Ortalama kış sıcaklığı + 5°C ve yaz aylarında + 23°C' dır. Yıl boyunca sıklıkla yağmur yağar, yılda ortalama 1000 – 2500 mm yağış miktarı toplam düşer.
Alanya'da yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçen tipik bir Akdeniz iklimi hakimdir. Kışların çoğu zaman yaz gibi geçtiği bu yörede; yaz sıcağının etkisi öğleden sonra denizden karaya doğru esen meltem rüzgarıyla azalmaktadır.
Antalya'da etkili olan soğuk hava 3 Şubat 1950 tarihinde eksi 4.5 derece ile kırılan soğuk rekorunu geçti. 26 Ocak gecesi Aksu'da toprak sıcaklığı eksi 5'i görerek yeni bir rekora imza attı. Meteoroloji ayrıca 26 Ocak gecesi Kemer'in de eksi 3'ü gördüğünü, bunun da bir rekor olduğunu bildirdi.
Erinç Yağış Etkinlik İndis formülüne göre Alanya ve Manavgat'a uygulandığında yıllık indis değerleri Alanya ve Manavgat'ın nemli iklimler içinde yer aldığı ve bitki örtüsünün de nemli orman olduğunu gösterir.
Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü Antalya'da, yazlar kurak ve sıcak, kışlar ılık ve yağışlı geçer. Bu özelliği ile deniz ve sıcak deniz iklim sınıfına giren şehrin, daha iç kesimlerinde ve dağlık bölgelerinde, soğuk ve yarı- kara iklim tipi görülür. Ortalama sıcaklık, yaz aylarında 30 ile 34 derece arasındadır.
İlgili 19 soru bulundu
Antalya'nın kıyı bölgesinde yazlar hem uzun hem de sıcaktır. Kışlar bile ılığa yakın serinlikte geçer. Yazın hiç görülmeyen yağmur, Aralık, Ocak ayları ile çok nadir olarak ilk ve sonbahar aylarında sağanak halinde yağar. Yılın ancak 40-50 günü kapalı ve yağışlıdır.
Antalya'nın Alanya ilçesine 53 yıl aradan sonra karla karışık dolu yağdı. Esnaflar cadde ve sokaklarda kar topu oynarken merkezde bulunan sera ve narenciye ağaçları zarar gördü. Öte yandan, turistlerin gözdesi Alanya plajı ise karla karışık yağan doludan nasibini aldı.
Alanya'da yaşamanın faydaları
İlçe, bu bölgenin eşsiz iklimini tanımlayan Toros Dağları ile korunmaktadır. Güneş burada yılda 330 gün parlar. Ve bu, temiz deniz ve mükemmel plajların yanı sıra birçok insanın bu şehri yaşanacak bir yer veya tatil yeri olarak seçmesinin ana nedenlerinden biridir.
Alanya'da kış mevsimi, şehrin turistik yerlerini ve tarihi eserlerini rahatça keşfetmek için en iyi zamandır: Bizans kalesi, Kızıl Kule ve Kızıl Kalesi, Atatürk ve Alanya Sultanı Alaaddin Keykubat'ın anıtı. Aşağıdaki mağaralar özellikle değerlidir ve ilgi çekicidir: Damlataş Mağarası, Dim Mağarası ve Karain Mağarası.
Antalya'nın Kaş ve Elmalı ilçelerinde yüksek kesimlerde kar etkili oldu. Saklıkent Kayak Merkezi'nde kar kalınlığı 48 santimetre ölçüldü.
Dün ölçülen sıcaklıklarla; Türkiye'nin en sıcak yeri, 45,9 derece ile Antalya'nın Kaş ilçesi Çavdır Orman Sahası ve Muğla'nın Köyceğiz ilçesi Zeytinalanı Ekip Orman Deposu oldu.
4)Antalya, ülke genelinde ölçüm yapılan 200 hava kirliliği ölçüm istasyonunun bulunduğu 69 il ve 7 ilçedeki arasında: yıllık ortalama olarak havası PM kirliliği açısından da en kirli 22'inci, SO2 bakımından en kirli ilk 50'inci yerleşim yeridir. Kış aylarında bu kirlilik daha da artmaktadır.
Alanya'nın nesi meşhur sorusu için en çok verilen yanıt, bölgenin simgesel yapılarından biri haline gelmiş Alanya kalesi. Bununla birlikte Kızılkule de en çok ilgi gören adresler içinde yer alıyor. Alanya neyi ile meşhur diyenler için plaj ve koylar içinde en çok öne çıkan yanıt tabii ki Kleopatra Plajı.
Alanya'nın ilk kez ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz bilinmemektedir. Kentin bilinen en eski adı Korakesium dur. Bizans döneminde ise Kalanoros ismi verilmiştir. 13, YY da Anadolu Selçuklu Hükümdarlarından 1, Allaaddin Keykubat'ın (1200-1237) kaleyi alması ile şehrin ismini Alaiye olarak değiştirmiştir.
İklim / Hava Durumu / Ne Zaman Gidilir
Özellikle yaz aylarında havalar çok sıcak olabiliyor. Bu nedenle yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle bunalmamak için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarında da Alanya'da gönül rahatlığıyla denize girebilirsiniz.
Alanya'nın en güzel bölgesi: Tosmur
Alanya'nın tüm bölgesinde, Akdeniz'in turkuaz tatlı sularının tadını çıkarmak için Tosmur'dan daha iyi bir yer bulamazsınız.
Dünyanın en büyük yaşam maliyet veri tabanı Numbeo'ya göre, Antalya'da yaşamak hem düşük maliyetli hem de kaliteli. Yaşam maliyet endeksi, şehirlerin kira, bakkaliye/yiyecek, restoran fiyatları ve yerel satın alma gücünü baz alarak, New York şehrinin değerleri 100 kabul edilip, bu değere göre hesaplanmaktadır.
Alanya ülkemizin deniz sezonu en uzun olan bölgesidir. Nisan ayından Kasım-Aralık ayına kadar yüzmek mümkündür.
İri kumlu sahili ve hafif çakıllı denizi olan beachte deniz genellikle dalgalı durumdadır. Kumsal alanının geniş olması, çocuklu aileler için tercih sebebi olabilirken; plajın temizliği ise düzenli olarak yapılmaktadır.
Genellikle yaz tatili için tercih edilen Antalya, kış tatili için de uygundur. Bu şehirde kışın denize girebilmek, yükseklere çıkarak bembeyaz kar birikintisine kendini bırakabilmek mümkündür. Bu nedenle kış turizmi için Türkiye'de en çok tercih edilen yerlerden biri Antalya'dır.
Akdeniz iklim kuşağında kalan İzmir'de yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlı geçmektedir.
Kışınsa en düşük sıcaklık ocak ayının sonlarında görülüyor. Yaz ayları şehrin en çok turist alan zamanı. Eğer kalabalığa karışmadan ve yüksek sıcaklıklardan kaçınarak tatil yapmak isterseniz en uygun zaman dilimi nisan-mayıs ve eylül-ekim dönemleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri