Bu konu tamamen buzdolabı kalitesi ve suyun miktarına göre değişiklik gösterecektir. Bir bardak su koyarsan eğer bu 40 dakika içinde buz tutacaktır lakin 2 litre koyarsan 1.5 saat 2 saat gibi bir süreni alacaktır.
Özellikle merak edilen konular içerisinde Suyun kaç derecede donduğu geliyor. Pek çok kişinin bildiği üzere ise su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır.
MERHABA! Ortalama 1 litre musluk suyu 1 saat içinde tamamen donar. Bir suyun sıcaklığına, buzdolabının gücüne, hacmine bağlıdır.
Şüphesiz bu durum şu ana kadar bildiğimiz gerçeklere aykırı. Örneğin sıcaklığı 30°C olan belli bir miktar su 10 dakikada donuyorsa sıcaklığı 70°C olan aynı miktarda suyun, sıcaklığı belli bir sürede 30°C'ye düştükten sonra, donması için 10 dakika daha geçmesi gerekir.
Cevap: 1 litre musluk suyu 1 saat içinde tamamen donacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
》 Suyun ilk sıcaklığı yani dışardaki sıcaklığı 25⁰ olsun. Bu durumda tabiki bazı varsayımlara göre bir cevap buluruz. O da daha önce tecrübe ettiğimden dolayı bu şartlarda 500 ml içme suyu -18 ⁰C deki buzdolabı dondurucu kısmına koyduğumuzda yaklaşık olarak 60 dk da donar.
Örneğin su 0 santigrat derecede donma noktasına ulaşır ve donar. Ancak son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde, saf suyun sıfırın altında 48 derecede donduğu biliniyor. Yani su içeriğindeki mineral yapılara bağlı olarak 0 santigrat derecede ya da sıfırın altında 48 santigrat derecede donabilmektedir.
60 derecelik su, 30 dereceye göre daha hızlı donar! Bu olgu, bunu ilk defa 1963 yılında keşfeden Tanzanyalı öğrencinin şerefine "Mpemba Etkisi" olarak isimlendirilmiştir. Mpemba, bu etkiyi daha sıcak dondurmaları, soğuklarla karıştırırken keşfetmiştir.
Donmak için kaplayacak daha fazla zemin olsa bile daha sıcak suyun sıcaklığı, soğuk sudan daha hızlı düşebilir. Ayrıca daha sıcak suda daha az çözünmüş gaz olabilir. Bu da ısıyı iletme hızını azaltarak suyun daha hızlı soğumasını sağlayabilir.
SU SAYAÇLARININ DONMA SEBEBİYLE ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN ABONELERİMİZİN ALACAĞI ÖNLEMLER. Kış ayları nedeniyle eksi derecelere düşen hava sıcaklığı, su sayaçlarının donmasına ve kullanılamaz hale gelmesine neden olmaktadır. Korumasız ve açıkta bulunan su sayaçları ile su borularının donma olasılığı yüksektir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Deniz suyu sıcaklığı -4'e düşse bile çok ince bir zar şeklinde donar. Komple sistemin dibe kadar donması mümkün değil.
Suyun donma sıcakllığı 0C derecedir, 0C derecenin altında su donar ve BUZ oluşur. Buzların tekrar çözülmesi yine 0C'nin üzerinde olmaktadır ve tekrar SU haline geçer.
Su 0 derecede iken özkütlesi; sıvı halde ise "0.9999" katı halde ise "0.9150" olmaktadır. Bu özkütleden dolayı aslında su 4 dereceyken 0 dereceye göre daha ağır olmaktadır. Bu sebepten dolayı katı su yani buz yüzeye çıkar. Yüzey donarken bu yüzden suyun altı donmaz.
→Buzun erime süresi normal bir ortamda yaklaşık 10-12 dakika arasıdır. Çünkü buzun eriyip su olabilmesi için belli bir süre geçmesi lazım ve bu süre ortamdan ortama farklılık gösterir.
Donma nedir? Donma, vücut ısısının 35°C altına düşmesiyle ortaya çıkan belirtiler ve hastalık tablosudur. İlk aşamada titreme, üşüme gibi hafif belirtiler varken, arkasından el kol bacak gibi uzuvlarımızda donmaya bağlı ağrılar, uyku ve maalesef en sonunda ölüm meydana gelmektedir.
Dondurulacak gıdanın bulunduğu sıcaklıktan, termal merkez sıcaklığının belli bir dereceye düşmesi için geçen süreye “efektif donma süresi” denir.
Çünkü onlara zarar veren kişilerin hem maddi hem de manevi zarar görme ihtimali vardır. Sıcak suyu döktüğümüz anda cinler olmasa bile bu gece karanlığında sıcak su dökmemizle en azından başka canlıların da zarar görme ihtimali vardır ve bu da bizim günaha girmemize sebep olur.
Mpemba etkisi, bazı özel koşullarda, "sıcak" suyun "soğuk" sudan daha hızlı donmasıdır. Olay ismini, iddiayı tekrar gündeme getiren, Tanzanyalı Erasto B. Mpemba'dan almaktadır.
Su sıcaklığının kilo kontrolü üzerine farklı etkileri mevcuttur. Sıcak su bağırsak ileti sistemini uyararak sindirimi hızlandırır. Bunun yanında soğuk su içtiğimizde vücudumuz ideal sıcaklığına ulaşmak için ekstra kalori harcayacaktır.
Don olayı: Standart siperler içerisinde ölçülen hava sıcaklığının 0 °C ve altına düşmesiyle meydana gelen olaydır. Donlu gün: Standart siper içi hava sıcaklığının 0 °C nin altına düştüğü günlere denir.
Kaynama noktasına yaklaşmış olan suyu ele alırsak, su bilindiği üzere N.Ş. A da (normal şartlar altında) 100 santigrat derecede kaynar. Kaynama noktasına yaklaşması suyun 80 santigrat derecede olduğunu tahmin edebiliriz.
Suyun içerisinde etilen glikol, metanol, propil alkol veya benzeri bir madde bulunur ve saf suyun donma noktasını düşürür. Buna ilaveten cam sularına deterjan katkılı madde de eklenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri