Ülkemizde kalsit adı ile üretilen mineral, karbonatlı kayaçların (kireçtaşı, mermer, tebeşir) ana mineralidir.
Alçı taşı, kalsiyum sülfat dihidrattan oluşan yumuşak bir sülfat mineralidir ve kimyasal formül CaSO4 · 2H2O'dur.
Kalsiyum sülfattan yapılır. Çünkü tebeşir daha yumuşaktır.
40.000 yıl öncesine kadar uzanan mağara resimlerinde tebeşir (kalsiyum karbonat) bulunurken, alçıtaşı (kalsiyum sülfat) medeniyetin başlangıcından beri inşaat için bir harç olarak kullanılmış ve hatta Mısır piramitlerinde bile bulunmuştur. Alçının neden karatahtalara yazı yazmak için tebeşirin yerini aldığı açık değil.
Okyanusların diplerinde bulunan alanlardaki taşlar süzülerek ortaya çıkan toz veya çamur ile karıştırılarak renklendirme yapılıp tebeşir elde edilir. Tebeşir kireç üretiminde kullanılan bir üründür. Kireç ile birlikte çimento yapımında da tercih edilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kalsiyum karbonat, sanayide, mermer, tebeşir ve kireç taşı gibi farklı malzemelerin üretiminde yoğun olarak kullanılır.
Kireç taşı çok sayıda kullanıma sahiptir: bir yapı malzemesi olarak, betonun temel bir bileşeni (Portland çimentosu), yolların yapımında katkı maddesi, diş macunu veya boyalar gibi ürünlerde beyaz pigment veya dolgu maddesi, kireç üretimi için kimyasal bir ham madde olarak, toprak düzenleyici olarak ve kaya bahçelerine ...
Alçıtaşı kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat olan bir mineraldir. Bileşiminde iki molekül kristal suyu bulunan türüne jips ( CaSO4 + 2H2O ) denir.
Ülkemizde kalsit adı ile üretilen mineral, karbonatlı kayaçların (kireçtaşı, mermer, tebeşir) ana mineralidir.
Alçı taşı, alçı yapımında hammadde olarak kullanılır. Aynı zamanda alçı taşından elde edilen alçı ise çimento yapımında, mermer sıvası yapımında, gübre yapımında ve kağıt imalatı ile dokuma imalatında dolgu maddesi olarak da kullanılır.
Jips(Alçıtaşı) kimyasal bileşimi kalsiyum sülfat (CaSO4.2H2O) olan bir mineral çeşididir. Türkiye' nin çeşitli illerinde jips yatakları milyonlarca ton rezervlerde bulunmaktadır. Başlıca maden yataklarından birisi de Balıkesir-Susurluk Jips sahası olup, yaklaşık 1.000.000 ton rezerve sahip olduğu bilinmektedir.
Daha sonra ise, cam levhaların bir yüzeyi cıva amalgamları ile kaplanarak ayna elde edilmiştir. Günümüzde ise genellikle cam levhaların bir yüzü, ince bir gümüş tabakası ile sırlanarak elde edilir. Bazen gümüş yerine alüminyum, altın, hatta platin dahi kullanılır.
Kurşun kalem ucu, işlenmiş kaolen, bentonit ve grafit karışımından yapılır. Bu kullanıma en uygun grafit türü, ince taneli ve kompakt olanıdır. Yumuşaklığı nedeniyle, daha çok doğal grafit tercih edilir.
Beyaz renkli ve bir kimyasal tortul taş olan jips, alçıtaşı olarak da isimlendirilir.
Alçı, kimyasal bileşimi CaSo4+2H2O olan jipsin, yaklaşık yarım molekül kristal suyu kalacak şekilde, kızdırılarak suyunun uçurulması ve öğütülmesi ile elde edilen ve su ile karıştırılınca tekrar katılaşarak bağlayıcılık özelliği kazanan bir yapı malzemesidir.
Masif, taneli, lifli ve iğnemsi biçime sahiptir. Jips taşı sağlam yapılı değildir. Hatta ele alındığında sabun gibi yumuşak ve kaygan bir hissiyat vermektedir. Jips taşının renkleri ise güzeldir ve çeşitlidir.
Kalsiyum karbonat, halk arasında kireç taşı olarak bilinen bir tür kimyasal bileşiktir. Bileşik formülü CaCO3 şeklindedir. Bu bileşik doğada en fazla eski kayaçlarda ve deniz kabuklarında bulunur. Kalsiyum karbonat, antiasitlerin bir üyesi olsa da, fazlası biyolojik olarak zararlıdır.
Filaman tungsten adı verilen metalden yapılır.
Sektörün coğrafi çalışma yapısına bakıldığında alçıtaşı yataklarının genelde İç Anadolu, Güney ve Doğu Anadolu'da yoğun olduğu; Türkiye'nin batısının ise alçıtaşı kaynağından yoksun olduğu söylenebilir.
c. Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, çakmak taşı, Hacıbektaş taşı, kireç taşı, lüle taşı, Oltu taşı, sünger taşı, yılan taşı; buzul taş, damla taş, dikili taş, kayağan taş, yaprak taş vb.
Kalsiyum Sülfat, CaSO4, doğal olarak oluşan bir kalsiyum tuzudur. Kalsiyum Sülfat yaygın olarak dihidrat formunda, CaSO4∙2H2O, alçı adı verilen beyaz veya renksiz bir toz olarak bilinir. Kalsine edilmemiş alçıtaşı olarak sülfat, toprak düzenleyici olarak kullanılır.
Kirecin hammaddesi olan kireç taşı veya kalker, genellikle kalsiyum karbonat (CaCO3) dan oluşur.
Kalsiyum karbonat olarak da bilinen Kireç taşı bir bileşiktir. Yaygın olarak kireçtaşı olarak bilinen CaCO3 (Kireç taşı), beyaz, renksiz ve kokusuz bir kristal yapıya sahip, tuza benzer. Suda çözünmeyen Kireç taşı, argon ve kalsit minerallerinde ve kayaçlarda bulunur.
Kalker (kireçtaşı), bu taşlardan biridir (Yüzer,1997). Doğal taşların, kimyasal tortul kayaçlar grubunda yer alan ve yoğunluk ve sertliklerine göre tebeşirden mermere kadar değişen, prehistorik döneme ait deniz yataklarında tabakalaşmış halde bulunan kireçtaşları, çok miktarda fosil ve deniz kabuğu içerirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri