Alçı ve atel bazen çatlayabilir ve bu da çok problemli olabilir. Herhangi bir deformasyon olup olmadığını veya bir bölgenin yumuşayıp yumuşamadığını görmek için iyice kontrol edin. Bu deformasyonlara sahip olan atel ve alçılar yaralara, enflamasyon ve ağrıda artmaya sebebiyet verebilir.
Alçının sıkması sonucu el ve ayak parmaklarında dolaşım bozukluğu meydana gelebilir. Alçı sıkmasının en sık semptomları aşağıdaki gibidir: Çocuğunuzun uyuşma, karıncalanma ve giderek artan ağrı hissetmesi.
Alçı çıkarıldıktan sonra bazı şikayetlerin görülmesi normaldir. Hareketsizlik ve kullanmama kemiğin zayıflamasına yol açar. En kısa zamanda Fizik tedaviye başlanması gerekir. Bu sayede kırık, iyileşme sürecinde tam fonksiyon için gereken eklem hareket açıklığı ve kas gücü büyük oranda sağlanabilir.
Özellikle ilk hafta alçılı kol veya bacağınızı yukarıya tutmanız önemlidir. Böylece mevcut şişkinliğin azaltılmasını sağlarsınız. Kolunuz şiş mi, bunu bir askı bandajında (kolbağında) taşıyın veya kolunuzu kucağındaki yastığa koyun. Elin dirsekten daha üstte olmasına dikkat edin.
Bir seferde yirmi dakikadan fazla buz tatbik etmeyin Ağrınızın azalması için, aspirin veya ibuprofen gibi bir analjezik alın. Sert tabanlı daha geniş bir ayakkabı giyin. Ayaktaki gerilim kırıklarının birincil olarak tedavisi, istirahattır.
İlgili 43 soru bulundu
Ağrılar hafiflese dahi kırık kemiğin kaynama aşamasında da ağrılar görülebilmektedir. Bu süreçte oluşan ağrılar subakut ağrı olarak ifade edilmektedir.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
Alçı ve atel bazen çatlayabilir ve bu da çok problemli olabilir. Herhangi bir deformasyon olup olmadığını veya bir bölgenin yumuşayıp yumuşamadığını görmek için iyice kontrol edin. Bu deformasyonlara sahip olan atel ve alçılar yaralara, enflamasyon ve ağrıda artmaya sebebiyet verebilir.
Genel olarak ayak bileği kırıklarının iyileşme süresi 6-12 hafta arasında değişkenlik gösterir. Opere edilmeden alçı ya da atel ile tedavisi gerçekleştirilen kırıkların iyileşme süresi genellikle 6 haftalık bir zaman dilimini kapsar.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Kırığın iyileşmesini sağlayacak hücreler, ilgili bölgenin çevresinde toplandığı için morluk meydana gelir. Bu halk arasında kangren olma belirtisi olarak düşünülse de, oluşan morluk aslında iyileşmenin habercisidir. İkinci ise evre; tamir evresidir ve kırığın meydana gelmesinden 2 hafta sonra başlar.
Görüntüleme işlemlerinden sonra kırık kemiğin iyileşme hızı ve kırık kaynama evresine karar verilebilir. Eğer ki görüntülemeleri sonucunda birkaç ay üst üste ilerleme olmazsa veya kırık bölgesinde boşlukların olması görülürse, kemik kaynamaması teşhisi konulabilir.
Ayak Kırıkları Belirtisi
Ağrı, şişme ve bazen morarma ayaktaki kırıkların en çok görülen semptomlarıdır. Kırık bir parmağınız varsa yürüyebilirsiniz fakat bu çoğunlukla ağrıyı azdırır.
Deri şiş, sıcak ve ağrılıdır, sık sık terler.4-6 hafta sonra 2. dönem başlar. bu dönemde ödem kaybolur, deride incelme ve fibröz dokunun artmasıyla da kas ve bağlarda, eklemlerde hareket kısıtlanması başlar.Ağrı şiddetlidir, yanma ve osteoporoz başlar.Deri parlak, soluk ve siyanotik, tırnaklar atrofiktir.
Atel (yarım alçı) tedavisi kolda veya bacakta olan kırıkları geçici olarak sabitlemek için kullanılabilir. Ameliyat gereken kırıklarda ameliyata kadar geçen sürede kırık bölgesi, atel (yarım alçı) ile takip edilir. Bazı çocuk kırıkları atel (yarım alçı) tedavisi ile kalıcı olarak tedavi edilmektedir.
Yer değiştirmemiş ve dengeli ayak bileği kırıkları alçı ile tedavi edilir. 6 hafta alçı tedavisi genellikle yeterli olmaktadır. İlk birkaç hafta bastırılmaz sonra yük verdirilmeye başlanır.
Bir kemik kırıldıktan sonra özel tedaviler ile genellikle 6-8 haftada iyileşir. Fakat bu süre kemik türüne göre değişir. Örneğin el veya el bileği kemikleri 4-6 haftada iyileşirken, kaval kemiği 20 hafta veya daha fazla bir sürede iyileşir. Bazı durumlarda ise kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Kırık iyileşmesi kırık olduğu andan itibaren başlar ve 3 aşamadan oluşur: İnflamatuvar (yangı) dönemi. Reperasyon (onarım) dönemi. Remodelizasyon (yeniden şekillenme) dönemi.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Bazen kırığa rağmen ağrı olmayabilir. Düşüp bir yerini kırdıktan sonra hiç ağrı çekmeden yaptığı aktiviteye devam eden çok insan olmuştur. Normalde kemikte kırık ve çatlak ağrıya neden olur; ama bazen bunun küçük bir yerde olması fark edilmemesine neden olabilir.
Uygun pozisyonda bir arada duran (az oynamış veya doktor tarafından düzeltilmiş kırıklar) ve yeterince sabitlenmiş (alçı, atel, bandaj veya ameliyatla tutturulmuş kırıklar) kırıklarda başlangıçtaki şişlik 2-3 gün içinde azalmaya başlar. Şişlikteki bu azalmaya ağrıdaki azalma da eşlik eder.
Ayak Tarak Kemiği (Metatars Kırığı) Tedavisi
İkinci 4. haftalık periyotta üzerine, yük bindirilerek yapılan fizik tedavi yöntemince toplamda 8 haftalık bir tedavi ön görülmektedir. Diğer ayak kemiği kırıkları çeşitlerinde, yine iyileşme süreçleri 6 haftayı bulabilir.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Böyle bir durumla karşılaştığınızda ayağınızdaki ağrının sebebinin kırık olduğunu düşünebilirsiniz. Fakat kırık, çok daha şiddetli bir acıya sebep olur. Çatlak için zamanında doktora başvurmazsanız kırığa dönüşerek canınızın daha çok yanmasına sebep olacaktır.
Kemik kırıklarının kaynaması için kırık kemiğe yeterli derecede kan iletimi olmalıdır. Skafoid kemiği anatomik yapısından dolayı kanlanması sınırlıdır ve geç kaynar. Kırık bölgesi el ekleminin içinde kalır ve kırığın iyileşmesi için gereken reaksiyonlardan biri olan eklem sıvı teması daha zor olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri