Bunun sebebi, soğuk havalarda kasların ve kan damarlarının kasılmasına bağlı olarak romatizmal bölgeye giden kan akımının azalmasıdır. Buna bağlı olarak dolaşım bozulabilir ve ağrı meydana gelir.
Evde kalarak sık sık sıcak duş almak veya ağrıyan bölgeye sıcak su torbası koymak soğuk ile tetiklenen eklem problemlerinin hafifletilmesine yardımcı olur. Genel Sağlığınıza Dikkat Edin: Uykunuzu almak ve sağlıklı beslenmek, vücudun bağışıklığını artırarak, eklem ağrılarının azaltılması noktasında etkili olacaktır.
Soğuk havalarda ağrılar daha belirginleşiyor
Ancak romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir.
Aynı zamanda soğuk havanın kaslar ve damarların kasılmasına neden olmasıyla dokulara giden kan dolaşımı bozulur. Dokuları besleyen ve atık maddeleri uzaklaştıran dolaşımın azalması ağrıların artmasına yol açar. Soğuk havalarda fibromiyalji, miyofasiyal ağrı sendromu gibi kas rahatsızlıklarında ağrılar şiddetlenir.
İlgili 44 soru bulundu
D vitamini eksikliğinin kas ve eklem ağrılarının yanı sıra başka hastalıklarda da ana etken olmasa dahi, ilişkili olduğunu belirten Çidem, "D vitamini eksikliği ile ilgili yapılan çalışmalarda halsizlik, yorgunluk, depresyona eğilim, Multipl Skleroz, tansiyon, kalp, diyabet gibi birçok hastalıkla ilişkilendirildiği ...
Bu vitamin ve mineraller arasında eklemler için vazgeçilmez olan D vitamini, kalsiyum, magnezyum ve fosfor yer alır. Bor, D vitaminin vücudumuzda daha uzun süre tutulmasını sağlar. Böylece D vitamini, kemikler tarafından maksimum fayda ile emilir. Bor aynı zamanda osteoporoz kaynaklı kemik kaybını da engeller.
Eklem Ağrıları Neden Olur? Eklem ağrısının yaygın nedenleri artrit, bursit ve kas ağrısı gibi aşınma, yıpranma ve sıvı keselerinin iltihaplanması yanı sıra gut hastalığı, yoğun egzersiz, burkulma ve yaralanmalardır.
Kemik ağrılarının en büyük oluşma sebebi, hareketsizlik, yetersiz beslenme, obezite ve kemik kırıklıklarıdır. Kemik ağrısını hafifletmek için olabildiğince kalsiyum ve D vitamini oranı yüksek besinler tüketmek, kilo vermek, egzersiz yapmak ve kilo vermek gerekir.
Eklem ağrısına ve inflamasyona etki eden bitkisel takviyeler arasında; Zerdeçal, şeytan pençesi, ısırgan otu, meyan kökü, ashwaganda, kedi pençesi, bromelain, arnica, kırmızı biber, söğüt kabuğu sayılabilir.
Romatizma, eklem ya da kas ağrısı, şişlik, ateş ve eklem hareket açıklığının kısıtlanması gibi belirtilerle ortaya çıkar. Bu tablonun yanı sıra zaman zaman halsizlik, kilo kaybı, kaslarda ve eklemlerde sertlik gibi aklınıza romatizmayı getirmeyecek belirtiler de yaşanabilir.
Kafeinin aşırı tüketimi, cips gibi zararlı yiyecekler, kola gibi asitli içecekler hem vücuda zararlı hem de bu hastalık için tehlike teşkil eden iyi gelmeyen unsurlardır. İltihaplı romatizmaya yasak olan yiyecekler yanında aynı zamanda iyi gelen, ağrıları hafifleten yiyeceklerde bulunmaktadır.
Başta el ve ayak bileği, birinci el ve ayak parmak eklemleri, diz eklemi veya omuz eklemi olmak üzere eklemlerde ağrı, şişlik, kızarıklık, eklem hareketleriyle birlikte hassasiyet ve eklem hareketlerinde kısıtlılık. Özellikle sabah uykudan sonra kötüleşen, istirahat sonrası eklemlerde tutukluk.
Soğuk havalarda en çok rastlanılan romatizmal hastalıkların başında gelen hastalık; osteoartrit, yani kirençlenmedir. Diz, kalça, el ve omurgayı etkileyen bu hastalık; havaların soğuması ile meydana gelen basınç değişikliklerini eklemlerinde hissederler.
Kısmen evet. Soğuk ve yağışlı hava eklem ağrılarına yol açan hastalıkların asıl nedeni değildir, ama romatizmal veya kireçlenmeye bağlı eklem ağrıları soğuk ve nemli havalarda artar. Yani soğuk ve nem, hastalığa neden olmaktan ziyade ağrıyı artırır.
Romatizmal hastalıklar hakkında bilgi veren Gözde Akademi Hastanesi, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Murat Arı, romatizmanın sebebinin kesin olarak bilinmediğini ama birçok tetikleyen sebebinin olduğunu kaydetti.
Osteoartritte öncelikle kullanılan ilaç parasetamol grubu ağrı kesicilerdir. Bunlar hepimizin bildiği vermidon, minoset, parol gibi ilaçlar olup günde 2–3 kez alınabilir.
Osteoporoz bilinen adıyla kemik erimesi, kemiğin içeriğindeki mineral yoğunluğunun azalması sonucunda kemiklerin zayıflaması ve kırılgan hale gelmesidir. Kemik erimesinin ilk belirtisi genellikle sırt ağrısıdır.
Artrit (eklem iltihabı); eklem üzerinde ağrı, ısı artışı, şişlik, kızarıklık, fonksiyon kaybı gibi iltihap bulgularından birkaçının bulunmasıdır. Artritin yeni geliştiği akut dönemde ısı artışı ve kızarıklık ön plandayken kronik durumlarda şişlik, ağrı, fonksiyon kaybı öne çıkar.
Başta Osteoporoz ve Raşitizm olmak üzere birçok hastalık, kemik ağrısına neden olabilir. Bu hastalıkların ortak semptomları arasında halsizlik ve yorgunluk da vardır. Bunun dışında fiziksel bir darbeye maruz kalmak ve D vitamini eksikliği de hem kemik hem de eklem ağrılarına neden olur.
Kişilerin bağışıklık sistemleri eski fonksiyonlarını yerine getiremez. Yağ değil kas kitle endeksinde azaldığı olduğu için kemiklerde ve eklemlerde ağrı ortaya çıkabilir.
D vitamini eksikliğinin belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, eklem ağrısı, yorgunluk, kas ağrısı ve zayıflığı, kemik ağrısı, uyuşma ve düşkün ruh hali en tipik belirtilerdir. D vitamininin özellikle eklem ağrısı ve osteoartirit (kireçlenme) ile ilişkisi olduğuna dair araştırmalar bulunduğunu belirten Prof.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri