Bazı nedenlerden kaynaklı olarak dişe yapılan dolgular düşer. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalındığından en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü dolgu düştükten sonra dişte oluşan boşluk kişiye ağrı verir. Yemek yerken yiyecekler doğal olarak boş kalan bölgeye dolar.
Dolgu düşmesi durumunda kişi herhangi bir diş hekimine müracaat etmelidir. Aksi takdirde; dişte kırılma riski veya enfekte olma riski çok yüksektir. Bu sayede en acil şekilde dolgunun düşmesiyle birlikte açılan boşluğun Diş Hekimi kontrolünde işlem yapılır.
Genel itibari ile eski dolgulu dişin ağrıması artık dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklanır. Özellikle dolgunun erimesi, kırılması ve dişin hava almasından dolayı gerçekleşir. Çürük iyi temizlenmediyse yine içeride çürüğün ilerlemesinden dolayı da ağrı meydana gelebilir.
“Dolgulu Diş Ağrısı İşlem Sonrası”
Bu ağrılar, dişte ve ağızda oluşan travmaya, yapılan işlemlerin yarattığı baskıya bağlı olabilir. Diş eti yüzeyindeki işleme bağlı yara vb. de bu ağrıya neden olabilir. Karanfil çiğnemek, tuzlu su ile gargara gibi yöntemler, iyileşme sürecinde yaşanacak ağrıyı hafifletir.
Dolgu tedavisinden sonra dişte meydana gelen ağrının sebepleri şunlardır; Dolgu işlemi sırasında dişteki boşlukların tamamen kapatılmaması Tam kapatılmayan dolgunun arasına yemek artıklarının kaçması Dişteki sinirlerin alınması esnasında diş sinirlerine fazla yaklaşılması
İlgili 17 soru bulundu
Eskiden dolgu yapılan diş neden ağrır? Bu durum çeşitli nedenlerden dolayı kaynaklanmaktadır. Çoğu zaman yapılan dolgunun vaktinin dolmasından kaynaklı bu ağrılar meydana gelebilir. Yani dolgunun kırılması, erimesi ve dişin hava alması sebeplerinden ötürü ağrı gelişebilir.
Dolgulu diş çürürse ne olur sorusunda cevap ise eğer dolgulu diş çürür ise diş çekilmesi meydana gelir bunun sonucunda da kanal tedavisi uygulanması gerekir.
Diş etlerinde yoğun biçimde görülen hassasiyet de hatalı dolgu işlemi ile alakalı olabilir. Hassasiyetler hastanın özelliğine göre değişir. Diş etlerinin yapısı, ağrı eşiği vb. kriterler bu durumu daha da arttırabilir. Hassasiyet geçmiyorsa hatalı diş dolgusu belirtileri söz konusu olabilir.
Eğer dolgu yapılan dişlerden birinde kontak gerçekleşmiyorsa, bu durumda dolgulardan biri sökülüp, o kontak sağlanacak şekilde yenilenebilir. Ayrıca eski dolgularda çatlak ve kırık varsa dolgu değişebilir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Genel olarak bakıldığında herhangi bir dolgu malzemesi değiştirilmeden ya da dokunulmadan en az 3 yıl en fazla ise 10 yıl kullanılabilmektedir. Kompozit dolgularda kullanım ömrüne etki eden en büyük etken ise ağız ve diş bakımı olarak karşımıza çıkar.
Zonklayan diş ağrısı genellikle ağızda dişe bağlı bir enfeksiyon veya diş eti enfeksiyonu olduğunu gösterir. Çoğu durumda, bu bir çürük veya apse olacaktır. Bu nedenle zonklayan diş ağrıları dikkate alınmalıdır. Diş ağrısının geçici bir hassasiyet olduğuna inanan kişiler, diş hekimine gitmeyi geciktirebilir.
Diş dolgusu düşmesi sonucu oluşan yoğun ağrı gibi düşmeyen dolgularda da ağrı olabilir. Özellikle yeni dolgu yaptıranlarda bir süre ağrı görülmesi beklenen bir durumdur.
Diş Dolgusu Düşerse Ne Yapılmalı? Bazı nedenlerden kaynaklı olarak dişe yapılan dolgular düşer. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalındığından en kısa sürede diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü dolgu düştükten sonra dişte oluşan boşluk kişiye ağrı verir.
Diş dolgu fiyatları 2022 yılı verilerine göre doldurulacak dişin konumuna, dolgunun boyutuna ve seçtiğiniz diş dolgu maddesine bağlı olarak 400 TL ile 600 TL arasında değişmektedir.
Eğer bu müdahale olmazsa, mevcut dişin kaybedilmesi mümkündür. Düşen dolgunun yarattığı boşluk gıda artıkları ve bakteriler tarafından işgal edilmesi söz konusu olabilir. Bu durum, dişin sert dış tabakasının altındaki tabaka olan dentin'in ortaya çıkmasına neden olur.
Dolgu düşmesi durumunda ilk olarak dolgunun ardında kalan dokular temizlenir ve bölgede çürük varsa bunun tedavisi gerçekleştirilir. Ardından yeniden bireye dolgu tedavisi uygulanacaktır. Ağrı ve hassasiyet için kanal tedavisine gerek duyulabilir.
Düşen dolguları yerine yapıştırmak iyi bir fikir değildir. Düşen dolgunun yerine yenisinin yapılması daha iyi bir yaklaşım olacaktır. Eğer dolgunuz düşerse vakit kaybetmeden hekiminize başvurmanız gerekir.
Ayrıca amalgam diye adlandırılan gümüş dolgular hala en sağlam dolgu olmasına rağmen dişe mekanik olarak tutundukları için dolgu ile diş arasından bakteri sızıntısı olabilir, dolgunun altında kolayca yeni çürük oluşabilir.
Dişe bakıldığında kahverengi veya siyah renklenmeler bulunuyorsa çürük varlığından şüphe edilir. Ardından hekim dişi muayene eder. Dişte siyah veya kahverengi renklenme olmasa bile diş içten çürümüş olabilir. Bu durumun varlığını belirlemek için ağzın genel bir röntgeni çekilmektedir.
Diş çürümesi sinirlere ulaştığında, bu kısımda kalıcı hasarlara neden olur. Bu nedenle, sinire ulaşmış diş çürükleri hızla tedavi edilmelidir. Bu tedavi işlemine dentin çürüğü kanal tedavisi ismi verilir. Kanal tedavilerinde, çürümüş kısımlar sinirler ile birlikte alınır.
Hadis: Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyururlardı: Ağrıyan dişinin üzerine şehâdet parmağını koyup Yâsin-i şerîfin son tarafını nihayete kadar oku, biiznillah teâlâ şifâ bulur."
Parol Diş Ağrısını Kaç Dakikada Keser? Parol, içerdiği etken maddeye bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilen bir ağrı kesicidir. Genellikle Parol'ün etkisi yaklaşık 30 dakika ile 1 saat arasında başlar.
Diş Ağrısı
Acil diş ağrısı başladığında zaman kaybetmeden acil diş hekimine gidilmesi gerekir. Diş ağrısı kendiliğinden geçen bir rahatsızlık değildir. Uzman diş hekiminin muayene, tanı ve tedavisi şarttır. Ağrıyan diş üzerine kesinlikle Aspirin ya da herhangi bir ağrı kesici ilaç uygulanmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri