Aile hukukunda tazminat talebi karı koca arasında mümkün olabilirken Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 2010/4-129 Esas 2010/173 Karar 24.03.2010 tarihli kararı ile aldatılan eşe, aldatan eşin sevgilisine de haksız fiil hükümleri çerçevesinde manevi tazminat davası açabilme imkanı tanınmıştır.
Eğer aldatma gerçekleşiyorsa bunu tespit eden eş bulunduğu ildeki Aile Mahkemesi'ne avukatı ile birlikte boşanma davası açar. Aldatmanın gerçekleşmesi, aldatılan eşe Türk Medeni Kanun'u m.161 gereğince boşanma davası açma hakkı doğar. Çünkü bu durum evlilik temelini oluşturan sadakat yükümlülüğünü zedelemiştir.
Aldatma (zina) eylemini öğrenen kişi 6 ay içinde ve her halükarda aldatma (zina) olayından itibaren 5 yıl içinde boşanma davası açmalıdır. Neler TMK 161 kapsamında aldatma (zina) sayılır, Yargıtay kararlarından anlaşılır. Aldatmayı affeden eşin boşanma davası açma hakkı düşer.
Durum bu olmakla beraber, bu sorun bütün mahkemeler açısından bağlayıcı olan Yargıtay İçtihatı Birleştirme Kararı ile çözülmüş ve aldatılan eşin üçüncü kişiden manevi tazminat isteyemeyeceği kabul edilmiştir.
Aldatma (zina) davasında tanık beyanları geçerlidir. Tanıkların birebir kendi gözleri ile gördüğü aldatmalar delil olur. Aldattığını itiraf eden birini duymak da tanık beyanı ile ispat araçlarındandır. Hakim tanıklara soru sorar ve boşanma davasında yalan beyan olup olmadığını anlar.
İlgili 44 soru bulundu
Kişiler örneğin Whatsapp üzerinden eşin üçüncü kişilerle olan konuşma içeriklerini elde edemezler. Ancak GSM operatörleri üzerinden bir kısım iletişim kayıtlarının tespitini Mahkemeden isteyebilirler. Mahkeme de uygun görürse, ilgili GSM operatöründen bu kayıtları isteyebilir.
Buradaki süreler hak düşürücü sürelerdir. Mahkeme tarafından re'sen dikkate alınır. 6 aylık süre aldatmanın öğrenildiğinden itibaren, 5 yıllık süre ise aldatma eyleminin gerçekleştiği tarihten itibaren başlar. Bu süreler geçtikten sonra aldatma (zina) sebebiyle boşanma davası açılamaz.
Aldatmayı Affeden Taraf, Zina Nedeniyle Dava Açamaz
Dolayısıyla, kanunda belirtilen sürelere bakılmaksızın, zinayı affeden taraf, zinaya dayalı boşanma davası açma hakkından da feragat etmiş sayılır.
eşler birlikte yaşamak, birbirine sadık kalmak ve yardımcı olmak zorundadırlar,” biçimindeki düzenleme gereğince, evli bir kimsenin evlilik dışı birlikteliği, diğer eşin sosyal kişilik değerlerine saldırı niteliğindedir. Bu eyleme evliliği bilerek katılan kişide diğer eşin uğradığı zarardan sorumludur.
Tazminat Davası Açan Kişi Kaybederse Ne Olur? Bir tazminat davası açan kişi davayı kaybederse, mahkeme kararı doğrultusunda o kişi tazminat talebinde bulunduğu miktardan daha az veya hiçbir tazminat almaz. Ancak, davayı kaybeden tarafın ödemesi gereken masraflar vardır.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
Aldatma Olgusunun İspatı ve Hukuka Uygun Deliller
Zina olgusu tanık beyanı, ses ve görüntü kayıtları, mesajlaşma ekran görüntüleri, sosyal medya yazışma ve içerikleri, telefon sms ve arama kayıtları ile otel kayıtları dahil olmak üzere, hukuka uygun her türlü delille ispat edilebilecektir.
Aldatmada (zina) velayet koşulları: Aldatan anne ise ve haysiyetsiz bir hayat sürüyorsa çocuk babaya verilir. Aldatan anne ise ve çocuğun menfaatleri annesinin yanında olmasını gerektiriyorsa çocuk anneye verilir. Aldatan babaysa ve buna devam ediyorsa çocuk anneye verilir.
Boşanmada 3. Kişi Mahkemeye Çağrılır mı? Üçüncü kişiye aldatma tazminatı kadar araştırılan bir konuda bahsi geçen kişinin mahkemeye çağrılması olmaktadır. TMK yapılan değişiklik sonrasında açık şekilde görülmektedir ki, 3. Kişinin boşanma davasında ya da aldatma etkeninde sorumluluğu kanunen olmamaktadır.
Aldatılan eş aile mahkemesinde dava açmalı, bulunduğu yerde aile mahkemesi yoksa aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açmalıdır. Zina nedeniyle boşanma davası açan eş, zinaya dair gerekçelerini, delillerini sunmalı ve hak düşürücü süre içerisinde açıyorsa özellikle dilekçesinde belirtmelidir.
Evet sizi terkeden sevgiliye tazminat davası açılabilir.
Yani, evlilik birliğini temelinden sarsacak nitelikte dışında biriyle cinsel ilişkiye giren evli bir kişi, zina suçunu işlemiş olur. Zina suçu hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak, zina suçu Türk Ceza Kanunu'nda öngörülen affedilebilir suçlar arasındadır.
Affeden tarafın dava hakkı yoktur. düzenlemesi yer almaktadır. Bu kapsamda evlilik birliği devam ederken kadın eş veya erkek eşin zina eyleminde bulunması diğer eş için haklı bir boşanma nedeni oluşturacaktır. Bu nedenle evlilikte zina suç teşkil etmese de boşanma gerekçesidir.
O halde, fuhuş yapan kadın ya da onunla birlikte olan adamın kanunen suç teşkil eden bir eylemi yoktur, dolayısıyla da hapis cezası almaları mümkün değildir.
Bir eylemin zina olarak nitelendirilebilmesi için cinsel birlikteliğin olması ve bunun mutlaka ispat edilmesi gerekir. Cinsel birliktelik olmadan, karşı cinsle sarılmak, flört etmek, mektuplaşmak, mesajlaşmak, karşı cins ile cinsel birliktelik olmaksızın yakın temas halinde bulunmak zina olarak kabul edilmemektedir.
“1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur. İkinci bir şahsa karşı cinsel, duygusal, fiziksel ve mekansal anlamda yakınlıktır.
Zinanın varlığını kabul için kast dikkate alınır; zina eden eş kasıtlı hareket etmiş olmalıdır, kusurlu bulunmalıdır. Dolayısıyla, zinaya teşebbüs edilmiş ancak tam cinsel ilişki tamamlanmamış olsa bile zinanın varlığı kabul edilir.
Bu kez de S.Ş. kararı Yargıtay'a taşıdı. Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, geçtiğimiz aylarda verdiği hükümle emsal sayılabilecek bir karar vererek, eşlerin iş arkadaşlarıyla telefonda görüşmesinin aldatma unsuru olmadığına dikkat çekti.
Aldatma (zina) nedeniyle açılan boşanma davalarında, aldatan eşin nafaka alma durumu oldukça zordur. Boşanma davalarında aldatan eş, karşı tarafa göre AĞIR KUSURLU sayılması nedeniyle tazminat ya da nafaka alamamaktadır.
Sadakatsizlik ve Aldatma. Eş dışındaki biriyle kurulan duygusal ya da cinsel etkileşim ve ilişkinin sanal olması aldatmayı geçersiz kılmıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri