Othello sendromu, yoğun bir şekilde aldatma veya kıskançlık davranışları gösteren psikotik bir rahatsızlık olarak adlandırılır.
Sonda söyleyeceğimizi, baştan yazalım: Aldatmak, bir kişilik bozukluğudur ve genellikle partnerle ilgili değildir. Ama bu korkuyla yaşamak; sizi de, ilişkiyi de bitirir. Kuşku genellikle korku duygusundan beslenir. İnsanı sürekli olarak olumsuz düşüncelere yöneltir.
Aldatma veya sadakatsizlik; evli ya da duygusal bir ilişki içindeki taraflardan birinin bir başka üçüncü kişi ile ilişkiye girmesi olarak tanımlanabilir. Bu yazımız da aldatılma ve aldatma psikolojisi üzerine yazıldı. Aldatma her zaman cinsel düzeyde olmak zorunda değildir; aynı zamanda duygusal düzeyde de olabilir.
"Duygusal boşluk, cinsel ihtiyaçlar, evlilik hayatının rutin olması, cinsel hayata renk getirmek, yeni bir heyecan yaşamak, aldatmanın artık bir alışkanlık haline gelmesi, eşle yaşanan iletişim sorunları gibi nedenler aldatmaya neden olabilir.
Aldatılan eşte çoğu kez bir ruhsal travma etkisi oluşuyor. Özellikle kadınlar eşlerinin aldattıkları kadınla yaşadıkları yatak sahnelerini kurguluyorlar. Bu kurgular 'flashback' etkisi ile zihinde sürekli dönüyor. Bu esnada çarpıntı, gerginlik, ağlama, nefes alamama, aşırı öfke gibi şikayetler oluşuyor.
İlgili 36 soru bulundu
Aldatılma sonrası cinselliğe devam etmek, aldatılanın özgüvenini kazanmak ve kaybetmekten korkmasının göstergesidir. Cinsellik yaşamaya devam etse de duygusal olarak kendisi ile çatışır. Bu süreçte aldatılan istemediği sürece cinsellik yaşanmaması gerekir ancak aldatılan cinselliği koz olarak kullanmamalıdır.
Uzaklık, merak, ilişkisindeki mutsuzluk, hayranlık, heyecan arayışı gibi etmenler duygusal aldatmayı doğurur. Ağırlıklı olarak kadınlarda görülür. Kendi ilişkisindeki boşluğu, yanlış evliliğinin eksikliğini, kendilik değerini bu tip bir ilişki şekliyle doldurmaktır.
Aldatma, fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak üç farklı şekilde olabilir. Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür.
Dört çeşit aldatma olduğunu belirten ve onları; “1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur.
Ne denli haz veren arzuladığı ilişkiler yaşarsa yaşasın o boşluğu dolduramadıkça yeni yüzlere yelken açacaktır. Bunu bertaraf etmenin tek yolu narsistin kendi geçmişindeki eksiklikleri görebilmesi ve kabul edebilmesidir. Narsistlerin skor yapma amacıyla aldattıklarını söyleyebiliriz.
Bazen kızar aldatır, bazen hırslanır aldatır, bazen başkasını beğenir de aldatır bazen de kendini kanıtlamak için aldatır. Yani karısına sevgi beslediğini söyleyip de aldatan erkek sayısı hiç de az değildir. Bu anlamda sevgi kavramı, aldatmak için bir ölçü olmamaktadır. Olmalıdır ama ne yazık ki olmamaktadır.
Aldatan bireyler yaşadıkları vicdan azabıyla kendi düşünce içeriklerinde bozulmalara sebebiyet verebilirler. Örneğin: 'ben suçluyum, bunu nasıl yaparım, ben kötü bir insanım' gibi düşüncelerle kendilerine zarar verebilirler. Her aldatan birey için bu durum geçerli olmasa da bazı durumlarda karşılaşılabilmektedir.
Bireyin devam eden bir ilişkisi varken bir başkasıyla duygusal bir yakınlık yaşaması, bir başkasına âşık olması, bir başkasıyla özel bir paylaşımda bulunması duygusal aldatma; yine romantik bir ilişki yaşarken bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi ise cinsel aldatma olarak tanımlanmaktadır.
Neler TMK 161 kapsamında aldatma (zina) sayılır, Yargıtay kararlarından anlaşılır. Aldatmayı affeden eşin boşanma davası açma hakkı düşer. Aldatma (zina) eyleminin delilleri Yargıtay kararlarında belirtilmiştir.
Yapılan araştırmada 55-65 yaş arası erkekler ve 40-45 yaş arasındaki kadınların aldatma eğilimleri en yüksek olan yaş grubunu oluşturdukları görüldü.
Zina eylemi kocanın karısından başka bir kadınla ya da kadının kocasından başka bir erkekle cinsel ilişkiye girmesidir. Eşinden gizli olarak bir başkasıyla mesajlaşması, sohbet etmesi ya da flört konuşma ve tavırlarda bulunması zina eylemi değil, güven kırıcı hareketlerde bulunduğunu gösterecektir.
Türk Medeni Kanunumuzun 161/3. Maddesine Göre: "Affeden tarafın dava hakkı yoktur." Bununla birlikte aldatan eşin affedilmesi, affetme olayı öncesindeki aldatma fiillerine ilişkin olarak affetmenin hukuki sonuçlarını doğurur.
En az yüzde 40'ından genler sorumlu!
Bu veriler karşılaştırıldığında, genlerinin yüzde 100'ü aynı olan tek yumurta ikizlerinin evlilik dışı ilişkilerde benzer biçimde davrandığı ortaya çıktı. Araştırmacılar bu bulguya dayanarak, aldatmanın çevresel etkenlerden ziyade genlerden kaynaklandığı sonucuna vardı.
Psikologlar ise aldatma dürtüsünün genetik olduğunu ya da aileden kalıtımsal olarak geldiğini yüzde yüz kabul etmek yerine bunu, çocukluktan itibaren anne ve babadan görülerek öğrenilen bir davranış biçimi olarak açıklıyorlar.
Aldatılma Durumunda Doğru Strateji Nedir? Hayatta en büyük acı bir yakınını kaybetmektir denir. Ruhunuzun bir tarafı bilir ki 15 30 gün sonra bu acı hafifleyecektir.
Aldatılan eş aile mahkemesinde dava açmalı, bulunduğu yerde aile mahkemesi yoksa aile mahkemesi sıfatıyla asliye hukuk mahkemesinde açmalıdır. Zina nedeniyle boşanma davası açan eş, zinaya dair gerekçelerini, delillerini sunmalı ve hak düşürücü süre içerisinde açıyorsa özellikle dilekçesinde belirtmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri