Gün Kurusu Kayısılar tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çünkü belli bir süre kuruduktan sonra artık sertleşmiştir ve doğrudan tüketim için çok elverişli değildir. Bu yüzden tüketmeden evvel yıkanmalı ve bir miktar nemlendirilerek yumuşatılmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Bu nedenle özellikle ağartılarak kurutulmuş sarı kayısıların tüketilmeden önce yıkanması önerilir. Kayısıları akan su altında kibarca yıkandıktan sonra suyunu süzdürmek yeterli olacaktır.
Gün kurusu kuru kayısı, sarı kuru kayısıya kıyasen daha hassastır ve bu nedenle uygun olmayan koşullarda hızlıca bozulur. Uygun koşullar sağlandığında ise tazeliğini ortalama 1 yıla kadar koruyabilir.
Karaciğerin onarılmasına yardımcıdır. Gün kurusu bağırsak ve mideyi korur, hazımsızlık ve sindirim problemlerinde etkilidir. Kan yapıcı etkisi nedeniyle kansızlık sorunu olanlara tavsiye edilir. Hamilelikte gün kurusu faydaları oldukça fazladır.
Çürük olmayan, çok yumuşak ya da çok sert olmayan kayısılarınızı alın. Güzelce yıkayıp kurulayın. Ardından doğrudan güneş alan bir yere temiz bir bez serin ve kayısılarınızı çekirdekli ve bütün bir halde bezin üzerine dizin. Ardından 3-4 gün bu şekilde bekletin.
İlgili 21 soru bulundu
Gün Kurusu Kayısılar tüketilmeden önce mutlaka yıkanmalıdır. Çünkü belli bir süre kuruduktan sonra artık sertleşmiştir ve doğrudan tüketim için çok elverişli değildir. Bu yüzden tüketmeden evvel yıkanmalı ve bir miktar nemlendirilerek yumuşatılmalıdır. Yıkama işleminden sonra ise fazla bekletmeden tüketilmelidir.
Gün kurusu kayısı elde etmek için öncelikle kayısılar temizlenir ve güneşin altında 2 ya da 3 gün bekletilir. Bekletilen bu kayısıların çekirdekleri çıkarılarak 5 ya da 10 gün daha tekrar güneş altında kurumaya bırakılır. Bu şekilde istenen renk elde edildiğinde kayısı kurutma işlemi tamamlanmış olur.
Her mevsim, arzu edilen meyvenin kuru şekilde, besin değerlerinin kaybedilmeden tüketilmesi, kilo alımına değil, kilo kontrolüne yardım eder. Doğal kuru meyve sağlıklı ara öğünler ya da atıştırmalık olarak tüketilebilir. Her besinin aşırı tüketilmesi elbette kilo alımına yol açabilir.
Neden gün kurusu daha koyu renklidir? Gün kurusu, tamamen doğal bir şekilde olgunlaşmış kayısı meyvesinin dalından toplanıp kurutulmaya bırakılmasıyla üretimine başlanıyor. Kurutulmaya bırakılan gün kuruları daha sonrasında yıkanma ve ayıklanma işlemlerinden sonra sofralarımıza katılmaya uygun bir hale gelmiş oluyor.
Tat olarak, gün kurusu çok daha tatlıyken sarı kayısının biraz daha mayhoş bir tadı vardır. Bunun sebebi ise kayısının dalında olgunlaşma süresidir. Gün kurusu tamamen olgunlaşmış kayısılardan elde edilir ve şeker oranı yüksektir. Sarı kayısı daha az olgunlaşmış, daha sert kayısılardan üretilir.
Kalsiyum, fosfor, demir ve magnezyum bakımından zengin olan gün kurusu aynı zamanda A, B, C ve E vitaminlerini içerir.
Kayısıyı kurutmak için en çok kullanılan yöntem, güneşte kurutmaktır. Kayısı güneşin altında bekletildiğinde suyu emilir ve rengi koyulaşmaya başlar. Bu sayede 'gün kurusu kayısı' adı verilen kayısılar elde edilir.
Kaliteli Gün Kurusu Kayısı Renginden Ve Tadından Anlaşılır. Rengi Koyu Sarı – Kahverengi Arası Olmalıdır. Fazla Sarıya Çalan Gün Kurusu Kayısılar Erken Hasat Edilmiştir Ve Tadları Yeterince Tatlı Değildir.
Kuru kayısı ile neler yapılabilir?" denilince akla reçeli, marmelatı, kompostosu🥤🍹, hoşafı🥤🍹, suyu🥤 yanında pek çok tatlı yapımında malzeme olması gelir. Kuru kayısı tatlısı (Malatya) başrolü aldığı nefis bir lezzettir. Cevizli sağlıklı tariflerden sayılır.
Aşırı sülfitlenmiş ise bu herkes için zararlıdır ve aşırı sülfitlenmiş kayısı tadından anlaşılabilmektedir. En doğal kuru kayısı çeşidi ise gün kurusudur. Sarı renkte kurumaya bırakılan kayısı güneşin etkisi ile koyu kahverengi-siyah bir renge bürünür. En sağlıklı kuru kayısı çeşidi gün kurusudur.
İçeriğinde A, C vitamini ile demir, fosfor, potasyum, kalsiyum mineralleri barındıran gün kurusu bağışıklık sitemini de destekler. Kansızlığa karşı da faydalı olan gün kurusu yüksek potasyum içeriği sayesinde kalp koruyucu etkiye sahiptir. Kalp atış hızının düzenlenmesine yardımcı olur.
kabızlığa birebirdir. google'dan "malatya kayısısı" yazarak malatya'daki yerel satıcılardan güzellerini yiyiniz, yediriniz.
Ülkemizde kayısı, ''Gün Kurusu'' ve ''Kükürtleme'' olmak üzere halen iki metotla kurutulmaktadır. Kuruma süresini kısaltmak, doğal rengi korumak, böceklenmeyi önlemek ve muhafaza süresini artırmak amacıyla yapılan kükürtleyerek kurutma, toplam üretimin %80'inden fazlasını oluşturmaktadır.
Öncelikle 1 kuru kayısı kaç kalori eder sorusu ile başlamak gerekir: 1 adet, yani yaklaşık 10 gr ağırlığındaki kuru kayısı kalori olarak ortalama 25 kaloridir.
Ne kadar yememiz gerektiğine gelince, genel tavsiye, günde iki kâse meyvedir, daha çok çeşitlilik daha iyidir. Yarım kâse kuru meyve, bir kâse taze meyveye eşittir. Su, kalori ve vitamin ile minerallerin yüzdeleri, meyvenin çeşidine göre değişir.
Gün kurusu olarak adlandırılan koyu renkteki kuru kayısılar ise, doğal yollarla güneşe maruz bırakılarak kurutulan kuru kayısı çeşididir.
Fırın tepsisinin üzerine yağlı kağıt koyun ve kayısıları etli kısımları yukarıya bakacak şekilde tepsiye dizin. 70 derecede önceden ısıtılmış fırına tepsiyi yerleştirin ve bu ısıda kayısıları ara ara çevirerek ortalama 6-7 saat boyunca kurutun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri