Othello sendromu, yoğun bir şekilde aldatma veya kıskançlık davranışları gösteren psikotik bir rahatsızlık olarak adlandırılır. Genel olarak benzer bozukluklar olarak bilinen şizofreni ve borderline kişilik bozukluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
Zina (aldatma), evli birinin eşinden başka birisiyle cinsel ilişkide bulunmasıdır. Zina kanunen iki halde gerçekleşmiş olur: Evli birinin eşinden başka biriyle cinsel ilişkiye girmesi veya. Evli birinin başkasıyla cinsel ilişkiye teşebbüs etmesidir.
Aldatma eyleminin temelinde genellikle ilişkideki eksiklikler, duygusal tatminsizlikler veya iletişim problemleri yatmaktadır. Bu faktörler, aldatan kişinin dikkatini başka bir ilişkiye çekmesine neden olabilir. Ancak aldatma, sadece dışsal faktörlerle değil, aynı zamanda içsel dinamiklerle de ilişkilidir.
Aldatma veya sadakatsizlik; evli ya da duygusal veya cinsel bir kapalı ilişki içerisindeki taraflardan birinin ilişkideki partnerinin bir başka kişi ile ilişkiye girmesi.
Aldatma, genellikle ilişkideki çözülmemiş sorunlar ve bu nedenle yaşanan hayal kırıklığı için bir çıkış noktası olarak görülebilir. İnsanlar partnerleriyle bir yere varamadıklarını düşündüklerinde, mevcut partnerleriyle yaşadıkları sorunlardan ve çatışmadan kaçmak için aldatabilirler.
İlgili 21 soru bulundu
Aldatan taraf suçluluk, utanç, pişmanlık vb. duygular hissederken aldatılan taraf öfke, üzüntü, ihanet duygularını yaşayabilir. Kısaca aldatma psikolojisi aldatma nedenleri, kişinin duygusal ve bilişsel süreçlerini ve aldatma sonuçlarını anlamayı içerir.
Bunun anlamı bir kere aldatan bir daha yapmayabilir. “Bir kere aldatırsa yine yapar” hem bilimsel araştırmalarla çelişen yanlış bir inanç, hem de yıkıcı aldatma davranışını tekrar ettiren bir koşullayıcı zararlı bir inançtır.
Aldatma, fiziksel, duygusal ve zihinsel olarak üç farklı şekilde olabilir. Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür.
“1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur. İkinci bir şahsa karşı cinsel, duygusal, fiziksel ve mekansal anlamda yakınlıktır.
8-Sosyal Medya üzerinden mesajlaşmak zina mıdır? Sosyal medya üzerinden bir başkasıyla yazışmak, cinsellik içeren görüntüler paylaşmak, sexting yapmak eşi aldatmak olarak sayılsa da fiziki olarak cinsel birleşme gerçekleşmediğinden zina olarak kabul edilmeyecektir.
Duygusal Aldatma: Bu tip aldatmalar ağırlıklı olarak çatışma içindeki bireyin psikolojisini yansıtır. Yani kafasında oturtamadığı, ortamın uygun olmadığı, karar almak yerine heyecanı yaşamak amaçlıdır. Uzaklık, merak, ilişkisindeki mutsuzluk, hayranlık, heyecan arayışı gibi etmenler duygusal aldatmayı doğurur.
- 20'li yaşlarının sonlarında, 30'lu yaşlarının başında, 4-5 yıldır evli olan kadınlarda aldatma vakaları sık görülüyor. Bu dönem kadınların orta yaş bunalımı olarak da adlandırılıyor.
En yaygın aldatma psikolojisi unsurlarından biri, otorite ve kontrol problemleridir. Bazı insanları bir otorite figürünün altında olmak onları rahatsız edebilir. Böyle bir insanın partneri daha baskın ve otoriter ise kişi, güç ve kontrol sahibi olma hissini elde etmek ve durumu eşitlemek için aldatmayı seçebilir.
Zinanın söz konusu olabilmesi için eşlerden birinin bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Sarılmak, öpmek zina sayılmaz ancak teşebbüs aşamasında kalan zinadan bahsedebilmek adına ispat kolaylığı sağlar.
Fiziksel sadakatsizlik boyutuna ulaşmayan ancak kendi içinde bir ihanet gibi hissettiren bu eylemlere 'mikro aldatma' deniyor.
Yalan söylemek başlı başına bir aldatmadır. Eşlerin birbirlerinden gizledikleri sırlarının olması, söylenmesi gerekten bir şeyin saklanması da bir tür yalandır. Bazı durumlarda eşler karşılaşacakları tepkiden rahatsızlık duyacakları için yalan söyler ya da sır saklarlar.
Aldatma (zina) davasında tanık beyanları geçerlidir. Tanıkların birebir kendi gözleri ile gördüğü aldatmalar delil olur. Aldattığını itiraf eden birini duymak da tanık beyanı ile ispat araçlarındandır. Hakim tanıklara soru sorar ve boşanma davasında yalan beyan olup olmadığını anlar.
Sonda söyleyeceğimizi, baştan yazalım: Aldatmak, bir kişilik bozukluğudur ve genellikle partnerle ilgili değildir. Ama bu korkuyla yaşamak; sizi de, ilişkiyi de bitirir. Kuşku genellikle korku duygusundan beslenir. İnsanı sürekli olarak olumsuz düşüncelere yöneltir.
Kur'an-ı Kerim'de aldatma, münâfıklar*a yakışan çirkin bir huy olarak belirtilmiştir. Münâfıkların en belirgin özellikleri Allah'a inanmadıkları hâlde, "inandık", diyerek başkalarını kandırmalarıdır. Allah'ı ve müminleri aldatmaya çalışan münâfıklar aslında kendilerini aldatmışlardır.
Ancak bir ilişkinin başlangıcı, iki başıboş insanın buluştuğu an ile aynı tutulmamalıdır. İşler, ilişkiye girecek kimse olmadan çok önce başlar. Kökenleri, ilişkinin içinde açılan, başlangıçtaki çok küçük çatlaklarda yatar. Aldatma, muhtemelen yeni bir kişinin adı anılmadan çok önce başlar.
Yani bir insan sevmediği için aldatmaz sadece. Bazen kızar aldatır, bazen hırslanır aldatır, bazen başkasını beğenir de aldatır bazen de kendini kanıtlamak için aldatır. Yani karısına sevgi beslediğini söyleyip de aldatan erkek sayısı hiç de az değildir. Bu anlamda sevgi kavramı, aldatmak için bir ölçü olmamaktadır.
Aldatma Oranları
Journal of Marital and Family Therapy dergisinde (ABD) yer alan 2012 yılında yapılmış bir araştırmaya göre: Eşini en az bir kez aldatan evli erkeklerin oranı %22, kadınların ise %14. Evlilik dahil herhangi bir ilişkide aldatma sonuçları çok daha yüksek: Erkeklerde %57, kadınlarda %54.
On bin kişiyle yapılan ankete göre; Eşini ya da partnerini aldatanların yüzde 68'i pişmanlık duyarken, yüzde 90'ı aldatılmayı affetmeyeceğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri