Yatak altları ve halı altlarını da süpürerek toz kaynaklarını azaltabilirsiniz. Evleri sık sık havalandırmak da sağlık için önerilen yöntemler arasında yer alır. Özellikle bahar aylarında evin ısınmasında kullanılan peteklerin içlerini temizleyerek tozların yuvalandığı en yaygın alanlardan birinden kurtulabilirsiniz.
Toz neden olur sorusunun ise yanıtları farklılık gösteriyor. Çünkü havlular, temiz çamaşırlar ve çarşaflardan önemli ölçüde toz çıktığını görmek mümkün. Halılar da toz oluşumuna büyük ölçüde katkı sağlıyor. Dışarıdan gelen polen, kir ve toprak parçaları da evde tozlu ortam oluşmasının başlıca nedenleri arasında.
Suya hiçbir şey karıştırmayın, sadece temiz suyunuzun olması yeterli. Birçok alanın tozunu almak için toz alma suyuna bir şey koymanız gerekmeyecektir. Genellikle bez ve sudan başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Yine de içiniz rahat etmiyorsa toz alma suyuna birkaç damla şampuan damlatabilirsiniz.
İlgili 26 soru bulundu
Ev yapımı toz tutmayan sprey için en çok tercih edilen limon esansiyel yağıdır. Limon, doğal bir yağ çözücüdür. Yapışkan kalıntıları, yağ birikintilerini, kiri ve tozu kolayca silmeye yardımcı olur.
Süpürgeden önce toz alırsak sonrasında tekrardan yerlerle uğraşmak zorunda kalmayız. Hızlıca toz almanın sırrı ise tozları oradan oraya sürüklemeden yapısında hapseden ve geride hav, iz, leke bırakmayan mikrofiber bez kullanmaktır.
Toz önleyici spreyi kullanmak için, bir sprey şişesine eşit miktarda sirke ve zeytinyağı ekleyin. Sonra birkaç damla sabun ekleyin ve iyice çalkalayın. Spreyi temizlemek istediğiniz yüzeye püskürtün ve yumuşak bir bezle silin. Sprey, tozu uzak tutan ince bir tabaka bırakacaktır.
“Yukarıdan aşağıya” kuralı, ev temizliğinin ve toz almanın ilk püf noktalarından biridir. Bir yüzeyi temizlerken de önce köşelerden geçerek daireler çizmek ve ortaya gelmek de iyi bir fikirdir. Böylece tozu alınmamış hiçbir nokta kalmadığından emin olursunuz.
Evin devamlı tozlanmasından evde bulunan mefruşat da belli oranda sorumludur. Bu nedenle evde bulunan nevresim, çarşaf, koltuk kılıfı, paspaslar, perdeler ya da kıyafetler yıkanmadan uzun süre bekletilirse üzerlerinde bolca toz birikir.
Bu öncelik sırasını oluştururken öncelikle evde en başta mutfağı temizleyerek başlayabilirsin. Ardından yaşam alanlarını temizleyerek en son banyo ve lavaboları tamamlarsan odaları sırayla bitirebilirsin. Bunun dışında önce süpürmeni, ardından toz almanı ve en son olarak da yerleri silmeni / paspaslamanı öneririz.
Su, kir tutmama özelliğiyle cam temizliğinde kullanılan gliserin mucizevi etkisiyle sizi hayrete düşürecek. 3 litre suya 7 damla gliserin ekleyin.
Her gün protein tozu alınıp alınmayacağı kişinin bireysel protein ihtiyacına, beslenme alışkanlıklarına ve yaşam tarzına bağlıdır. Protein tozu, bazı insanlar için pratik bir protein kaynağıdır. Fakat herkesin her gün protein tozu alması gerekmez.
İyi bir süpürme işlemi ile evin tozlanması ortalama yüzde 20 oranında azalacaktır. Süpürgenizi su filtreli veya Hepa filtreli seçerek süpürülen tozların makineyi temizlerken ortama dağılmasını engelleyebilirsiniz. Yatak altları ve halı altlarını da süpürerek toz kaynaklarını azaltabilirsiniz.
Bunlara canlıların meydana getirdiği diğer maya, bakteri, küf gibi maddeler de dahildir. Diğer taraftan bez lifleri, kağıt, saç, hayvan tüyleri, cilt hücreleri, kir ve diğer bitleri içeren küçük parçacıkların birikimi de toz oluşma nedenleri arasındadır.
Evinizi tozdan uzak tutmak için tavsiyemiz, tavan vantilatörü ve döşeme gibi ulaşılması kolay alanlar için en az ayda bir kez iyi şekilde toz alınmasıdır. Yüksek pencereler ve tavanlar, resim çerçeveleri ve raflar gibi küçük eşyaların ise her üç ila altı ayda bir tozu mutlaka alınmalıdır.
Doğal Temizleyiciler: Kimyasal temizleyiciler yerine doğal temizleyiciler tercih edebilirsiniz. Örneğin, su ve sirke karışımı veya su ve zeytinyağı karışımı gibi doğal malzemelerle temizleme yapabilirsiniz. Ancak, bu karışımları kullanmadan önce ahşabın cinsine uygun olduğundan emin olun.
Mikrofiber paspaslarla evin tüm zeminlerinin tozunu almalısınız. Süpürgenin ulaşamadığı yerlerde faraş ve saplı süpürge kullanabilirsiniz. Yerleri sık sık ıslak paspasla temizlemeli, yüzeylere özel Cif Yüzey Temizleyici gibi güvenilir temizleyiciler kullanmayı unutmamalısınız.
En iyi toz bezini seçmek, öncelik listesinin başında olmalıdır. Bir bezde aranacak ilk şeylerden biri, bezi yapmak için kullanılan malzeme veya kumaştır. Kumaş aşırı sert değil, yumuşak olması aranmalıdır. Ayrıca kiri, tozu, ölmüş derileri ve herhangi bir kalıntıyı kavrama yeteneğine sahip olmalıdır.
Toz; çok küçük toprak parçacıklarından ya da çok çeşitli atıklardan oluşan; yerde, nesnelerin üzerinde ya da havada taşınan çok ince madde.
Yüzey Temizleyici Kullanım Alanları
Yüzey temizleyicilerinin içerisinde bulunan maddeler yüzeylerdeki lekeleri kısa sürede yok eder. Öyle ki yüzey temizleyicileri mutfak dolaplarını, parke, fayans gibi toz tutmaya yatkın olan yüzeylerde oldukça etkilidirler.
Birçok uygulama için ev ve iş yerlerinde, hobi işlerinde, atölyede, vb. tek ürün olarak kullanılabilir. Korozyon koruması, pas sökme ve su değiştirme özellikleri ve olağanüstü yağlama etkisi olan ajanların mükemmel kombinasyonu. Kullanıldığı yüzeyleri yağlar, temizler, gevşetir, korur ve iyileştirir.
Ev temizliğini her zaman haftada birkaç kez gerçekleştirmelisiniz. Temizliğin çok daha önemli olduğu dönemlerde ise aralığı biraz daha kısa tutup en azından yerleri süpürme ve silme işlemlerini her gün ya da iki günde bir yapabilirsiniz. Tozları evinizden uzakta tutmak için mikrofiber bezlerden yardım alabilirsiniz.
Ev temizliğini yukarıdan aşağıya doğru yapmalısınız. İlk olarak tavandan başlayıp, sırasıyla duvarlar, camlar, ev eşyaları, mobilyalar ve son olarak da yerleri temizlemelisiniz. Bu şekilde tozların dağılmasını önlemiş ve aynı zamanda hem verimli hem de hızlı bir temizlik yapmış olacaksınız.
Apartman sakinlerinin her türlü gürültüden uzak durması gerekir. Mesai günleri içerisinde saat 13:00 ile 15:00 arasında ve geceleri saat 19:00 ile 07:00 yüksek ses çıkartmak yasaktır. Bunlara örnek olarak; yüksek sesle müzik dinlemek, elektrik süpürgesi çalıştırmak, matkap kullanmak vb. verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri