Dahiliye ya da göğüs hastalıkları doktoru tarafından bu değerlendirme yapılıp fiziksel olarak sağlıklı oldukları anlaşıldığında terapi ile nefes egzersizleri yaptırılıp sağlıklı nefes alıp vermeleri sağlanmalıdır. Bunun sağlanamadığı durumlarda kaygı giderici ilaçlar işe yaramaktadır.
Dispne yani nefes darlığı, alınan nefesin yetmemesi hissi olarak tanımlanabilir. Nefes darlığına neden olan hastlıklar; * Astım: Astımdaki nefes darlığı tipiktir. Yani devamlı, sürekli olarak devam eden bir nefes darlığı değildir. Zaman zaman ataklar olur.
Nefes darlığı genellikle akciğer kaynaklı sorunlardan kaynaklanır. Sigara kullanımına, kilo alımına, kondisyon eksikliğine ve çevresel faktörlere nefes darlığı gelişebilir. Ancak altında yatan çok ciddi akciğer ve kalp rahatsızlıkları da olabilir.
Özellikle ani başlayan nefes darlığı sorununda mutlaka acil tıbbi yardım alınmalıdır. Kronikleşen nefes darlığı şikayetlerinde ise Göğüs Hastalıkları uzmanına gidilmelidir. Sorunun kalpten kaynaklı olması durumunda devreye Kardiyoloji uzmanı girer.
Psikolojik nefes darlığı belirtileri genellikle nefes alıp vermede zorluk, hızlı ve yüzeyel nefes alma, göğüs ağrısı, baş dönmesi ve hatta bayılma hissi gibi semptomları içerir. Bu belirtiler genellikle anksiyete veya stresle başa çıkmakta zorluk yaşayan kişilerde görülür.
İlgili 26 soru bulundu
Nefes darlığı gibi bir problem söz konusu ise öncelikle kardiyoloji bölümüne gidilir. Alınacak olan randevu ile beraber hastanelerin ilgili bölümler eşliğinde kontrolden geçilir. Akciğer grafisi ve solunum yolu testleri gibi pek çok farklı test bu konuda süreç içerisinde yer alır.
Anksiyete bozukluğu yaşayan hastalar, özellikle çok kaygı duyduklarında psikolojik olarak darlanma hissetmekte olup, buna bağlı olarak da psikolojik nefes darlığı yaşamaktadırlar.
Adaçayı, zencefil, karabiber çayı ya da limonlu su gibi birçok doğal bitki kaynağı nefes darlığına iyi gelir. Soğan ve bal uygulaması gibi farklı karışımlar hazırlayarak da nefes darlığını azaltmak ya da tamamen yok etmek mümkün.
ANİ GELİŞEN NEFES DARLIĞINA DİKKAT
Örneğin, ani gelişen nefes darlığına eşlik eden hırıltılı solunum astım ve kalp yetersizliğinin belirtisi olabilir. Çok hızlı gelişen nefes darlığı ve göğüs ağrısı durumunda yabancı cismin soluk borusuna kaçabileceği ya da kişinin kalp krizi geçirebildiğini bizlere haber vermektedir.
- Burnunuzdan 4 saniye uzunluğunda bir nefes alın ve içinizden sayın. - Nefesinizi 7 saniye boyunca tutun. - Ağzınızdan güçlü bir şekilde 8 saniye uzunluğuna nefes verin. - Bu döngüyü 4 kere tekrar edin.
Akciğer kanseri, obezite, guillain barre sendromu, myastenia gravis, verem, panik atak ve anksiyete bozuklukları da nefes darlığına yol açan nedenler arasında yer alır. Akut ya da farklı bir deyişle aniden ortaya çıkan nefes darlığının nedenleri ise şu şekilde sıralanır: Astım. Kalp krizi.
Nefes alma şeklimizle duygularımız arasında da bir bağ var. Duygularımızı ifade edemediğimizde ya da o duygularla bağ kuramadığımızda ilk verdiğimiz tepki nefesimizi tutmak oluyor. Bu da bu enerjinin doğal akışını engelleyerek vücutta gerilim yaratıyor.
Kalbe bağlı nefes darlığı belirtileri ani olarak ortaya çıkmaz. Şikayetler zamanla artarak devam eder. Bu durumda da hasta yaşadığı nefes darlığını uzun süre tolere edebilir. Kalp krizi belirtileri göğüste şiddetli ağrı ile karakterizedir ve erken evrede nefes darlığı şikayetine yol açabilir.
Nefes egzersizleri yapmak: Günde sadece on dakika süreyle yapılan nefes egzersizleri, bu yöndeki şikayetlerin yarı yarıya azalmasına vesile oluyor. Burundan nefes alıp ağızdan vermek de faydalı olmaktadır. Alkol ve sigaradan uzak durmak: Özellikle sigara kullanımı nefes darlığını tetikleyen başlıca nedenlerdendir.
İnsanların çoğu kendilerini duygusal hissettiklerinde iç çekerler. Bilimsel bir tanım olarak iç çekme derin bir nefes alma anlamına gelmektedir. Bunun yanında vücut için bir sıfırlama olarak da görülür. Bu sıfırlama nefesi düzenler, kaslardaki gerginliği ve solunumdaki düzensizliği azaltır.
Tıkanık burun; sinüzit, kulak iltihabı, kulakta sıvı birikimi, farenjit(boğaz tahrişi), larenjit(ses kısıklığı), bronşit(bronş iltihabı), yumuşak damak sarkması, horlama ve uykuda nefes durması hastalıklarına neden olabilir.
Akciğer ve kalp hastalıklarının yanı sıra psikolojik nedenlere bağlı olarak da gelişebilen nefes darlığı, bu yönüyle değerlendirildiğinde akciğere bağlı ve akciğer dışı sebepler olarak iki ayrı başlık altında incelenir. Akut gelişen nefes darlığı çoğunlukla kalp ve akciğerlere bağlı olarak gelişir.
Nefes darlığı; astım, KOAH gibi sadece solunum sisteminin bir yakınması olmayıp kalp hastalıklarında, kansızlık ve kan hastalıklarında, kas güçsüzlüğü ile seyreden nörolojik hastalıklarda da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle nefes darlığı oluştuğunda zaman kaybetmeden bir hekime başvurulmalıdır.
Kişide: nefes darlığı, inatçı öksürük, sık balgam çıkarma veya kanlı balgam, göğüs ağrısı, eforla ortaya çıkan nefes darlığı ve beklenmedik kilo kaybı görüldüğünde mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır.
En doğru nefes alma şekli, solunum esnasında diyaframınızdan faydalanmaktır. Diyafram nefesi almaya alıştığınızda derin nefes alamama sorunundan kurtularak kendinizi rahatlamış hissedebilirsiniz. Diyafram nefesi alırken karnınızdaki boşluğun genişlediğini hissedersiniz.
İlaç tedavisinde iki grup vardır; bunlar inhalasyon yoluyla kullanılan steroidler (kortizon) ve nefes açıcı ilaçlardır. Nefes açıcı ilaçlar hava yollarını genişleterek nefes darlığını azaltırlar. Üç grup nefes açıcı ilaç bulunmaktadır.
DOĞRU NEFES ALMA
Vücuda alınan oksijeni maksimum kullanmaktır. Bu yüzden nefes ile aldığımız oksijeni kan yoluyla hücrelerimize gönderebilmemiz için derin nefes alıp biraz bekleyip uzunca nefesimizi bırakmalıyız. Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir.
Anksiyete krizi belirtileri nelerdir? Anlık olarak gelen kötü bir şey olacakmış şeklinde endişeli haller, sürekli terleme, ellerde titreme hali, nefes darlığı, odaklanma sorunları, huzursuzluk ve panik hali anksiyete krizi belirtileri arasında yer almaktadır.
Anksiyete tedavi süresi, kişinin beynindeki kimyasal bozuklukların ne derece olduğuna göre değişmektedir. Anksiyete tedavi süresi, 4 ila 8 hafta olabileceği gibi kişinin yaşantısına ve anksiyete derecesine bağlı olarak daha fazla sürebilir.
Panik atağı önlemek için günlük hayattaki rutinlerinize dikkat ederek, düzenli egzersiz yapmak, düzenli beslenmek gerekir. Güne odaklanarak anı yaşamaya çalışın, yalnız olmadığınızı hatırlatarak zihninizi rahatlatın. Bu uygulamalar panik atağa iyi gelen şeyler arasında sayılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri