Aleksitimi, duyguların ifade edilmesi ve anlaşılması konusunda zorluk yaşayan bir durumu tanımlayan bir terimdir. Bu durum, bireyin kendi duygusal deneyimlerini kelimelerle ifade etmekte güçlük çektiği, duygusal tepkileri tanımlayamadığı veya başkalarının duygusal ifadelerini anlamakta zorlandığı bir durumu içerir.
Aleksitimi, bireyin duygularını adlandırma, fark etme ve ifade etme becerisinde zorluk yaşadığı bir durumdur. Bu kişiler genellikle duygusal deneyimlerini tanımlayamazlar veya ifade etmekte güçlük çekerler. Aleksitimi, genellikle psikolojik ve psikiyatrik bozukluklarla ilişkilendirilir.
Aleksitimik bireyler, duygularını fiziksel semptomlarla ifade edebilirler ve bu da somatizasyonla ilişkilendirilir. Ancak araştırmalar, aleksitimi ile psikosomatik belirtiler arasında doğrudan bir neden-sonuç ilişkisi olmadığını göstermektedir.
Bazı insanlar belki de genetik nedenlerle doğuştan aleksitimi ile hayata başlarken, bazıları da yetiştikleri ortamdan ya da travmadan kaynaklı olabilir.
Vücutta uyuşma hissi sinir hücrelerinin aşırı uyarılması veya hasar görmesi sonucu oluşur. Uyuşma hissi yaygın olarak, el, ayak, bacak, kollar ve vücudunun diğer bölgelerinde görülebilir. Uyuşmanın hangi bölgede olduğundan daha çok şiddeti daha büyük önem taşır. Uyuşan bölgede yokmuş hissi yaşanır.
İlgili 39 soru bulundu
Ayaklarda ve ellerde, en uçlardan, yani parmaklardan başlayıp yukarı doğru uzayan, çorap veya eldiven biçimini çağrıştıran his kaybı ile ayak ve el kaslarında hareket azalması genellikle birlikte olur. Bu durum ağrı, ısı ve dokunmayı az ya da çok hissetme, karıncalanma, yanma, batma şeklinde tanımlanabilir.
Aleksitimi Kimlerde Görülür? Kadınlarda aleksitimi görülme oranı erkeklere oranla daha azdır. Kadınların sözel dünyaları erkeklere oranla daha gelişmiş olduğundan kendilerini erkeklere oranla daha iyi ifade edebilmektedirler. Ancak aleksitimi, etkisi yaşla birlikte daha çok belirmektedir.
Romantik bir ilişki bağlamında, aleksitimi olan insanların neler yaşadığını anlamak önemlidir. Diğer herkes gibi aşık olurlar, duyguları yaşarlar, mutlu hissederler ve acı çekerler.
Kişinin duygularını tanıyamaması, duygusal farkındalığın düşük olması sonucunda ise, düşünce ve duygu arasındaki doğru bağlantıyı kuramamasına verilen addır. Aleksitimi problemi yaşayan insanlarda, madde bağımlılığı, kumar, yeme bozukluğu gibi bağımlılıklara yatkınlık olduğu gözlemlenmiştir.
Duygu Körlüğü ya da Aleksitimi testi, kişinin kendi duyguları anlama, tanımlama veya ifade etme seviyesini ve duyguları anlamakta bir eksiklik yaşayıp yaşamadığını ölçmektedir. Duygu Körlüğü Ölçeği, Taylor ve meslektaşları tarafından 1986'da geliştirilmiştir.
Söz konusu olan ister vücudumuzdaki bir yara, ister hissettiğimiz bir duygu olsun, bir şeyleri uyuşturmak bir savunma mekanizmasıdır. Aynı acıyı ya da rahatsızlığı sürekli olarak hissetmemize engel olur.
Aleksitimi bir hastalık mıdır? Klinik bir tanı veya ruh sağlığı bozukluğu değildir. Ancak bazı ruh sağlığı sorunlarıyla birlikte ortaya çıkabilir. Ruh sağlığı bozukluğunu tetikleyebilir.
Ancak güncel çalışmalar aleksiti- minin birçok farklı patolojik grupta ve hatta sağlıklı popülasyonda da karşımı- za çıkan bir kişilik özelliği olabileceğini ortaya koymuştur.
Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır. Öfkelenmesi, kızması, sevinmesi hiçbir belli olmaz. Deyim yerindeyse her birini kendince kuru kuru yaşar. Bir robot gibidir.
Hissizlik, bazı koşullarda o kadar yoğun bir hâl alır ki, var olduğumuzu hissetmenin yolunun acı çekmek, kendimize zarar vermek olduğunu dâhi düşünebiliriz. Zaman geçtikçe kaçarak başa çıkmaya çalıştığımız duyguların daha da büyümüş olarak, hatta suçluluk duygusuyla beraber bizi beklediği gerçeğiyle yüzleşiriz.
Aleksitimi “duygular için söz yokluğu” anlamına gelmekte ve kişideki aleksitimi düzeyi arttıkça, psikoterapi sürecinin de olumsuz etkilendiği bilinmektedir. Dolayısıyla aleksitimi skorlarından da hastaların klinik tedavisinde uzmanlara yol gösterecek önemli bir araç olarak yararlanılabileceği düşünülmektedir.
Eski Yunanca'da ''yok'' ve ''söz'' sözcüklerinin bir araya gelmesinden oluşan aleksitimi, kişinin duygularını tanıma ve ifade etmede zorlanmasıdır (Cengiz, 2019). Aleksitimisi olan kişiler, duygularını bedensel duyumlarından ayırmada zorluk yaşarlar. Anlatımları daha çok eylemler üzerinden olur.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Aleksitimi, aynı zamanda duygu körlüğü, hatta duygusal renk körlüğü olarak tanımlanabilir. Aleksitimik kişiler, kendi duygularını anlamlandıramamanın yanı sıra başkalarının duygularını da anlamlandıramazlar. Bu nedenle empati bakımından zayıf oldukları için duygusal yanıtlarda da yetersizdirler.
Duygusuz gibi görünen biriyle ilişkiniz varsa, büyük olasılıkla bu kişi çocukken duygusal ihmale maruz kalmış olabilir. Bunun farkında olmanız gerekir çünkü birçok durumda bu kişiler sağlıklı yetişkin bağ kuramazlar; bu yüzden bu ilişkide kendi duygusal ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılamanız gerekebilir.
Hayatınıza ya da size yansıması olan herhangi bir yaşam aşaması ya da durumu da sizde geçici olarak boşluk hissine neden olabilir. Her durumda olmamasına rağmen, boşlukta hissetmek depresyon, bipolar bozukluk, travma sonrası stres bozukluğu gibi bazı ruh sağlığı durumlarının işaret olabilir.
Boşluk hissi ne kadar sürer? Boşluk hissi birkaç gün sürebilir ve sonra kendi kendine düzelebilir. Diğer zamanlarda, iki hafta veya daha uzun sürebilir. Durum böyle olduğunda, bilişsel çarpıtmaları tanımak ve bir ruh sağlığı uzmanının desteğini aramak yardımcı olabilir.
Kronik boşluk hisleri majör depresif bozukluk, komplike yas, borderline kişilik bozukluğu, narsistik kişilik bozukluğu, alkol, uyuşturucu ve seks bağımlılıkta sıklıkla görülmektedir: Depresyon: Boşluk hissi, umutsuzluk duyguları, zevk kaybı, düşük öz değer ve düşük motivasyon duyguları ile ilgilidir.
İnme (beyin krizi), beyni besleyen atardamarların tıkanması sonucunda kişinin hareket, his, konuşma veya algılama fonksiyonlarından biri veya birkaçını ani kaybetmesidir. Konuşma, hareket etme, görme, duyma, hafıza, gibi değişik fonksiyonlar, beynimizin farklı bölgeleri tarafından yönetilerek gerçekleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri