Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar.
Vişnede gerek üretim gerek pazarlama yönünden herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Vişneler 4 – 5 yaşında verime geçerler, tam ve ekonomik olarak verime geçmeleri 8 – 10 yılı bulur. Ekonomik ömrü ise 20 – 25 yıldır.
Sulama Yıllık yağışın 600 mm ve üzerinde olduğu yerlerde kirazı 400 mm ve üzerinde ise, vişneyi sulamaya gerek yoktur. Ancak bu yağışların altında ki yerlerde ise yılda 2 – 3 kez sulama yapılması vegetatif ve generatif gelişme açısından yararlı olacaktır.
Ağaç başı verimi ise 60-70 kg civarındadır.
Hem sıcağa hem soğuğa dayanıklıdır. Vişnenin genel olarak, kışlık dinlenmesini sağlamak için yılda saatlik bir soğuklama ihtiyacı vardır.
İlgili 25 soru bulundu
Başta Ege Bölgesi olmak üzere İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde de vişne yoğun olarak yetişmektedir. Yağış miktarının yoğun olduğu yerleri seven vişne meyvesi Afyonkarahisar, Kütahya, Denizli ve Bayburt illerinde yetişir.
Vişne ağaçlarının yetiştiği bölgedeki toprak geçirgen, kuru ve kireçli olması verimini artırır. Vişne ağaçları eğer çok yağış alan bir yerde ise yılda 2-3 kez sulanması yeterli olur.
Çiçek tomurcukları -2 ila -4 derece soğuğa dayanmasına rağmen, açan çiçekler -2 derecede donar. Odunsu bölümler ise -40 derece soğuğa kadar dayanabilir. Vişne ilkbaharda geç çiçeklenmeye başladığından, bu dönem olan donlardan zarar görmez.
Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5-7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar.
Aşılı Açık Kök Yarı BodurAnaçlı Vişne Fidanlarında Dikim Mesafesi Nedir? Aşılı Açık kök yarı bodurvişne fidanlarını fidanlar arası 3 metre , sıralar arası 4-5 metre olacak şekilde dikebilirsiniz.
Vişne ağacı genel olarak kuru, kireçli ve kumlu topraklarda yetişir. Mahlep anacı kullanılan vişne ağaçlarının kuraklığa dayanıklılığı da artar. Vişne ağacı için süzek derin bir şekilde havalanan topraklar uygun olur. Vişne ağaçları kapama bahçe tesislere aralıklı olarak dikilmektedir.
Vişne, yaz meyvesi olarak bilinir. Temmuz ve Ağustos ayında hasat edilir, pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Vişne Ağacı Ne Zaman Dikilir? Vişne fidanı sonbahar aylarının sonundan Nisan ayının 2. haftasına kadar dikilebilir. Tüplü vişne fidanları ise 12 ay boyunca dikime uygundur.
Vişne yetiştiriciliğinde kaliteli ve bol ürün alabilmek için toprak işleme, sulama, gübreleme, mücadele gibi tedbirlerin yanında her yıl budamanın da yapılması zorunludur. Bu nedenle budama, meyvecilikte karlılık oranını artırmak için yapılması gereken en önemli bakım tedbirlerindendir.
İlk verim 4-5 yaşlarında olup, ağaçların ömrü 15-30 yıldır Soğuklara dayanıklılığı fazladır.
Anayurdu Anadolu ve Balkanlar olan vişne, 5–7 m kadar boylanabilir; 4 yaşındayken meyve vermeye başlar ve 40-50 yıl yaşar. Vişne, yuvarlak taçlı ve kiraza göre daha çalımsı görünüşlüdür.
Ev İçerisinde , Balkonda, Terasta Saksıda Vişne Fidanı-Ağacı yetiştirebilirsiniz.Yeterki güneş alan bir yer olsun.Saksıda Yetiştirmek için kullanacak olduğunuz saksı asgari ,9 litrelik bir saksı olmalıdır.Saksıda içerisinde kullanacak olduğunuz maddenin %85 i toprak geriye kalanı ise torf olmalıdır.Ev içerisinden ...
Vişne, Ilıman iklim kuşağı meyvesidir. Aşırı sıcakları sevmeyen vişne ağacı, soğuğa dayanıklı olsa da, don tehlikesi karşısında zarar görmektedir. Vişne ağacının iyi verim vermesi için, kışın yeteri kadar soğuğa maruz kalarak güçlenmesi gerekmektedir. Vişne ağacı sulaması da, iyi verim sağlanması açısından önemlidir.
Vişne çekirdeklerini güzelce yıkayıp üzerindeki kalıntıları arındırın ve birkaç gün güzelce çekirdekleri kurutun. Ardından bir pense yardımıyla çekirdeğin üzerindeki kalın kabuğa dikkatlice çentikler atın. Aman dikkat, çentik atarken çekirdeğin içindeki tohuma zarar vermeyin.
Yaz Meyveleri ile Yapabileceğin Reçeteler
Yaz meyveleri denilince ülkemizde ilk akla gelenler; karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, yeşil erik, çilek ve böğürtlen.
Vişne yaz aylarında yetişir genellikle haziran ile temmuzda yetişir...
Toprağın türü kumlu, kireçli veya kuru olabilir. Su oranı ve nitrojenin fazla olması gerekmektedir. Kütahya ve Montmorency olmak üzere iki çeşit vişne bulunmaktadır. Bu çeşitlerin özellikleri benzer olsa renk ve su miktarı gibi bazı farklılıkları da vardır.
Özellikle erik, kiraz, vişne gibi erken çiçeklenme gösteren diğer taş çekirdekli meyvelerde hasattan sonra fosforlu ve potasyumlu gübreleme yapmak meyve ağaçlarının kışa daha mukavim girmesini sağlayacağı gibi verim üzerine de olumlu etki yapar.
Az ya da çok sulama, yanlış budama, yanlış ilaçlama gibi hususlar vişne ağacının kurumasına neden olabilmektedir. Bu gibi durumların önüne geçmek için bilinçli bir şekilde bakım yapmak gerekmektedir. Tüm bunların yanı sıra çok sık görülen kuruma nedenlerinden birisi de toprakların mineralsiz kalmasıdır.
Vişne, kırmızı rengi ile Bebeklerin oldukça dikkatini çeken bir meyve olmaktadır. En az 8 ayı doldurmuş olan Bebekler için ideal bir besin kaynağı olarak verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri