Alel veya alelmorf, belirli bir özelliği belirleyen bir genin değişik hallerinden her biridir. Gen ve alel sözcüklerinin her ikisi de, belirli bir özelliğin kalıtsal faktörünü ifade eder. Alel sözcüğü, özellikle bir kromozomun bir lokusundaki iki ya da daha fazla seçenekli gen çeşidini anlatmak için kullanılır.
Homolog (eş) kromozomların aynı lokuslarında yer alan, iki veya bazen daha çok sayıda alternatif karakterin genleri alel genler olarak bulunurlar. Genlerde aynı karakteristik özelliği kodlayan fakat farklı kodlar taşıdığı için farklı özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerden her biri aleldir.
Alel gen: Canlılarda tek karakter üzerine etki eden aynı veya farklı genlere alel gen denir. Örnek: Bezelyelerde meyve şeklinin yassı olması ile şişkin olmasını sağlayan genler birbirinin alel genleridir.
Biri anneden diğeri babadan gelen ve bireyin bir gen çiftini oluşturan genlere alel gen yada alel genler denir.
Homolog kromozomları, alel gen olarak bilinir. Diğer bir tanımla ise, biri anneden ve biri babadan gelen ve kişinin gen çiftini meydana getirmiş olan genlere alel gen ismi verilir. Bu durum bireyler üzerinde çeşitlilik yaratır ve anne ile babadan gelen genler arasındaki en çok görülen etki fiziksel açıdan ortaya çıkar.
İlgili 24 soru bulundu
Kısaca anlatmak gerekirse; Homolog kromozomları verilen isim alel gen olarak bilinmektedir. Diğer bir deyişle biri anneden ve biri babadan gelen ve bireyin gen çiftini oluşturmuş olan genlere alel gen adı verilmektedir.
Canlının kalıtsal özelliklerinden herhangi birini taşıyan DNA parçasıdır. Alel genler homolog kromozomların karşılıklı bölgelerinde yer alır.
Bir diğer deyişle, bir genin değişik biçimlerine genetikte verilen addır. Genlerde aynı karakteristik özelliklerin ortaya çıkmasını sağlayan genlerden her biri aleldir. Kan gruplarını belirleyen genlerin 3 farklı aleli vardır: A, B ve O.
Özelliklerimizi belirleyen kromozom üzerindeki genler biri anneden, biri babadan gelen iki kopya halinde bulunur ki; bunlardan her birine allel denir. Canlının genotipindeki taşıdığı karakterler açısından baskın olan genler dominant (baskın), etkisini gösteremeyen genler ise resesif (çekinik)genlerdir.
Allel genler aynı harfle gösterilir.
ÇOK ALELLİLİK
*Bir karakteri oluşturan alel çeşidinin ikiden fazla olmasına çok alellilik denir. Örneğin tavşanlarda kürk renginin, meyve sineğinde göz renginin, insanda kan gruplarının kalıtımında ikiden fazla allel gen rol oynar.
Allel olmayan gen etkileşimleri
Bazı karakterin oluşumunda birden fazla gen etkilidir. Farklı lokuslarda bulunan genler birbirleriyle çekinik ya da baskın olarak etkileşimde bulunabilir, diğer gen çiftinin etkisini maskeleyebilir ya da değiştirebilirler. Allel olmayan genler arasındaki bu etkileşimlere epistazis denir.
Genetik ve genetik hesaplama alanında lokus, bir genin, bu genin alellerinden birinin ya da bir DNA dizisinin kromozom üzerinde düşünüldüğü yer veya DNA üzerindeki fiziksel özel konumudur. Belirli bir lokus üzerindeki DNA dizisinin herhangi bir varyantına ise alel denir.
Alel gen: Bir karakterin kalıtımından sorumlu gen çeşitlerinin her birine alel gen denir. -Alel gen sayısı her karakter için biri anneden diğeri babadan olmak üzere en az iki tanedir. İkiden fazla olsa bile birçok canlı bunlardan en fazla ikisini taşır. -Lokus: Bir genin kromozom üzerindeki özgül yerleşim yeridir.
Her biri, bir karakterin farklı şekilde belirmesine sebep olan, tek bir gen lokusunun iki veya daha fazla sayıda olabilen alternatif şekilleri.
Bir hücrede birden fazla gen DNA vardır. Aynı DNA üzerindeki genlere bağlı genler, ayrı DNA'lar üzerindeki genlere ise bağımsız genler denir.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
Alel gen sayısı her karakter için biri anneden diğeri babadan olmak üzere en az iki tanedir. İkiden fazla olsa bile birçok canlı bunlardan en fazla ikisini taşır. **Lokus: Bir genin kromozom üzerindeki özgül yerleşim yeridir.
Canlılarda yeni alleller sadece mutasyonlar ile ortaya çıkarlar. Var olan allellerin mayoz bölünmede kombinasyonları ile de yani krossing over veya allel genlerin bağımsız ayrılması ile çok değişik sayıda varyasyon oluşur.
Her karakterden bir çift alel gen sorumludur. Bu alel gen çiftlerinden biri annenin yumurtasından diğeri ise babanın sperminden taşınarak, zigot oluşurken döllenme ile canlıya aktarılmıştır. Örneğin, bebeğinizin boy özelliği bir çift alel gen ile belirlenir.
Yumurta, sperm gibi gametlerde sadece bir tane alel bulunur.
Ten rengi insan genomundaki melanin sentezini düzenleyen genlerin etkisi sonucu oluşur. Melanin, cildi UV ışığından koruyan bir pigmenttir ve melanin miktarı ten rengini belirler. Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
Genetik hastalıklar anne ve/veya babadan bireylere geçen hastalıklardır. Anne veya babanın DNA ya da kromozomlarındaki herhangi bir anormallik doğacak bebeğin bu hastalıkla doğmasına neden olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri