Adilcevaz, Doğu Anadolu Bölgesinin Van Bölümünde yer alan Bitlis iline bağlı bir ilçedir. İlçe, Van Gölünün kuzeybatısında yer alır. Adilcevaz ilçesinin; doğusunda Erciş, kuzeyinde Patnos, kuzeybatısında Malazgirt, batısında ise Ahlat bulunmaktadır.
Günümüzde, Bitlis vilayetinin bir kazası olan Adilcevaz, Van Gölü'nün kuzeybatısında yer alır. Kuzeyinde Bulanık ve Malazgirt ilçeleri, batısında Ahlat ilçesi ve Muş vilayeti, güneybatısında Tatvan ve Bitlis, doğusunda ise Van Gölü ve Erciş bulunmaktadır.
1929 yılında Bitlis'in Muş'a bağlı bir ilçeye dönüştürülmesine kadar Adilcevaz Bitlis'e bağlıdır. 1929'da Ahlat Van'a bağlanınca Adilcevaz'da Van'a tabii olmuştur.
Adilcevaz'da Ekim ayının ilk haftasında geleneksel olarak Ceviz Festivali düzenlenir. Çeşitli etkinliklerle beraber ceviz ağası seçimi yapılır. Etnik yapı olarak merkezde Türkmen kökenli, köylerde ise Kürt kökenli vatandaşların yoğunluğu söz konusudur.
Ceviziyle meşhur olan ilçemizin ekonomisi tarım ve hayvancılık üzerinedir. Adilcevaz'ın tarihi Kalkolitik (Taş–Bakır Devri) dönemine kadar uzanmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Bitlis'in meşhur yöresel yemekleri denilince ilk sırayı alan yemeklerden biri olan Ciğer Taplaması, şehir merkezinde pek çok lokanta ve restoranda rahatlıkla bulunabilir. Görünüşü Karadeniz yöresinin mıhlamasına benzeyen ve oldukça az malzemeyle yapılan bu yemeğin yapımı da oldukça basit ve kolay.
İlçemiz Van Gölünün en güzel sahillerini bünyesinde barındırır. Adilcevaz 42 km. lik sahil Şeridinde her yerinde yüzmek mümkündür. Adilcevaz Belediyesi ve özel işletmecilerin sahil boyunca oluşturdukları toplamda 9 adet halk plajı bölgede büyük ilgi görmekte ve talebi karşılamaktadır.
Adilcevaz'da 37 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Üçte biri İstanbul'da yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları bölgeler Ortadoğu Anadolu (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkâri, Muş, Van) ve Akdeniz.
Bitlis prensliği Bitlis'in 24 aşiretinin birleşmesiyle oluşan bir Müslüman Kürt beyliğidir.
"Bitlis Merkez 65 bin 670, Adilcevaz 31 bin 746, Ahlat 36 bin 577, Güroymak 45 bin 38, Hizan 39 bin 563, Mutki 34 bin 240,Tatvan 83 bin 790."
Bu dönemin hemen ardından Adilcevaz da görülen ilk tarihi kavim Hurriler dir. Hurriler Anadolu'ya Kafkasya dan gelip yerleşmişlerdir. Hurrilerin bu bölgede bulundukları dönem Tunç devri dir.
İstanbul - Adilcevaz arası toplam 1541 kilometre. İki konum arasındaki otobüs yolculuğu 23 saat sürüyor.
Bitlis'in Hizan, Mutki, Ahlat, Adilcevaz, Tatvan ve Güroymak olmak üzere 6 ilçesi bulunmaktadır.
Adilcevaz ilçe merkezinin batı kısmında olan kalenin kuruluş tarihiyle ilgili değişik görüşler vardır. Kale, Urartular döneminde inşa edilmiş olup bugün de çok silik Urartu izlerine sahiptir.
Sivas, Türkiye'nin en çok Alevî köyü bulunan ilidir. Sivas Alevîler'nin önemli bölümü Türkmenlerden oluşmaktadır. Sivas'ın belirli bölgelerinde, özellikle Zara ve İmranlı ilçesinde ise 500 senedir bölgenin yerlisi Koçgiri Alevileri oturur.
Bitlis'de 14 yerleşim . Çoğunluk Kürtlerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Türk ve Çerkezler mevcuttur.
Safevî ordusundaki askerler, kafalarına İsmâ'il'in babası Şeyh Haydar'ın icâdı olan ve On İki İmam inancını anımsatmak maksadıyla da “On İki kıvrımılı - kızıl renkli kumaş ile sargılanan mihverler” taktıklarından ötürü “Kızılbaş” olarak adlandırıldılar.
Adilcevaz'ın Etnik Yapısı,
Adilcevaz ilçesi Bitlis ilinde Türk nüfus oranının en yüksek olduğu yerleşimdir. İlçe merkezinin %80'i Türktür. Eskiden ilçe merkezinde sadece Türkler yaşarmış. Türkmen kökenli olan bu Türklerin ataları 13. yüzyılda Anadolu'ya gelen Oğuz boylarındandır.
Verilere göre, Kürt illerinin nüfusu Ağrı'da 535 bin 435, Bingöl'de 281 bin 768, Bitlis'te 350 bin 994, Elazığ'da 587 bin 960, Erzincan'da 234 bin 431, Erzurum'da 758 bin 279, Hakkari'de 280 bin 514, Kars'ta 284 bin 923, Malatya'da 806 bin 156, Muş'ta 411 bin 117, Dersim'de 83 bin 443, Van'da 1 milyon 149 bin 342, ...
Ahlat'da 36 yerleşim . Çoğunluk Türklerden oluşmaktadır. Azınlık olarak Kürt ve Çerkesler mevcuttur.
Adilcevaz - Ahlat otobüs yolculuğu ortalama 25d civarındadır. Ancak bu iki şehir arasındaki 23 km mesafeyi en hızlı otobüs ile 15d civarında gidebilirsiniz.
Aygır Gölü, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde bulunur. İlçe merkezine 8 kilometre, il merkezine 130 kilometre mesafede yer alır. Süphan Dağı'nın güney tarafındaki çanakta bulunur. Süphan Dağı Türkiye'nin en büyük üçüncü dağıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri