Alerjik rinit tedavisinde antihistaminler, kortizonlu spreyler (kortikosteroid) ve tuzlu su kullanılabilir. Burunda tıkanıklık fazla olduğu takdirde, ilk etapta dekonjestanlar kısa süreli kullanılabilir. Burunda çok fazla akıntı olduğu takdirde ise ipratropium burun spreyleri yarar sağlayabilir.
Sık hapşırma, burun tıkanıklığı, gözlerde yaşarma ve kaşıntı, öksürük, hırıltı ve hatta nefes darlığı görülen belirtiler arasındadır. Tedavisi antihistaminikler, kortizon içeren burun spreyleri veya solunum yolu ile alınan ilaçlar, nefes rahatlatıcı ilaçlar ile yapılır. Şiddetli vakalarda immunoterapi de yapılabilir.
Alerjik bir reaksiyon değişen sürelerde sürebilir. Alerjik reaksiyon tipik olarak birkaç saatten birkaç haftaya kadar sürebilir. Alerjeninize uzun süre maruz kaldıysanız, alerjik reaksiyonunuz genellikle daha uzun sürer. Bir alerjik reaksiyonun semptom süresi ayrıca alerjene ve yanıtınızın ciddiyetine de bağlıdır.
Antihistaminik adı verilen burunda akıntı, hapşırma ve kaşıntıya iyi gelen haplar da 1 ya da 2 ay düzenli kullanılabilir. Burun tıkanıklığı dışında tüm alerjik rinit şikayetlerine iyi gelir. Özellikle yeni jenerasyon antihistaminiklerde yan etki de azdır.
İlgili 45 soru bulundu
Çay ağacı yağı gibi esansiyel yağlar, ciltteki iltihaplanmayı azaltabilir. Bazı bitkisel çayları tüketmek de alerji kaşıntısını hafifletebilir. Evcil hayvanlarınız varsa, düzenli temizlik yaparak ve hayvanlarınızı sık sık yıkayarak alerjiye sebep olan etkenlerin ev ortamında birikmesini engelleyebilirsiniz.
Tuzlu su gargaraları sayesinde genizde oluşan alerjiler azaltılabilir. Saman nezlesi buna iyi bir örnektir; boğazı şişirdiği için çok rahatsız edici olabilir. Tuzlu su gargarası şişliği hafifletebilir ve birkaç gün içinde alerjik reaksiyonu azaltabilir. Ayrıca boğaz ağrısını gidermede de etkili rol oynar.
En tehlikeli reaksiyon ise 'anafilaksi' adını verdiğimiz reaksiyondur. Aniden başlayıp ölüme neden olabilir. Eğer alerjen soluduğunuz bir şey ise gözleriniz, burun ve solunum sisteminiz etkilenir.
Ürtiker; kaşıntı, kırmızı şişlikler, geniş veya dar alanda kümelenmeler ile kendisini belli eder. Bunu başlatan etkenler, genellikle; gıdalar veya ilaçlar olmaktadır. Astım, öksürük, göğüs sıkışması, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi belirtiler ile kişide kronik akciğer hastalığının varlığı saptanmaktadır.
Çeşitli alerji türleri nefes darlığına neden olabilir. Örneğin, alerjik astım, genellikle çevredeki tahriş edici maddeler (kedilere, köpeklere veya diğer hayvanlara karşı alerjik bir tepkiye neden olan), toz akarları, hamamböcekleri, küf ve polen gibi tahriş edici maddeler tarafından tetiklenen bir alerji türüdür.
Alerji tedavileri arasında antihistaminik ilaçlar, dekonjestanlar, kortikosteroidler, alerji aşıları ve alerjen immünoterapisi gibi yöntemler bulunabilir. Tedavi seçenekleri, alerjinin türüne ve şiddetine göre değişebilir.
Alerji tedavi edilmediği takdirde nefes darlığı, bulantı, deride kaşıntı gibi pek çok rahatsızlığa neden olabilir. Hatta ileri derece vakalarda bu ihmal, bireyin hayatını kaybetmesine dahi yol açabilmektedir.
Alerjenlere maruziyet azaltılmalı
Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmakta; bununla birlikte tedavide antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve alerji aşıları kullanılmaktadır.
Alerjik kaşıntı tedavisi; Tedavide altta yatan bir hastalık varsa tedavi edilir, kaşıntı yapabilecek ilaçlar alternatifi ile değiştirilir, bir gıda alerjisi varsa o gıda kesilir. Antihistamin dediğimiz kaşıntı giderici ilaçlar ve cilt nemlendiricileri verilir.
Alerji Belirtilerini Azaltmak: Elma sirkesi, bağışıklık sistemini güçlendirmeye, balgamı temizlemeye ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan ve bazı alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olan özelliklere sahiptir.
Alerjiyi tetikleyen pek çok faktör vardır ve bunları şu şekilde sıralayabiliriz; Sık sık çikolata ve kakao tüketimi. Kızartma yemekleri sık tüketmek. Kola, kahve ve diğer kafeinli içecekler.
Alerjen maddeye ve alerjen maddenin girdiği yere bağlı olarak farklı bölgeler alerjiden etkilenebilir. Örneğin, polen, burun içinden solunduğunda, genellikle burun, göz, sinüs ve boğazda alerjik semptomlara neden olur. Gıda alerjisi genellikle mide veya bağırsak problemlerine neden olur ve ürtikeri getirebilir.
Ayrıca, tedavi edilmeyen alerjik rinit, sinüzit, kulak enfeksiyonları, uyku bozuklukları ve baş ağrısı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ayrıca, uzun süreli burun tıkanıklığı, kronik sinüzit, horlama ve hatta uyku apnesi gibi solunum problemlerine de yol açabilir.
Kan testinde alınan kan örneği laboratuvara gönderilir. Doktor tarafından kan örneğine alerjenler eklenir veiçindeki IgE antikorlarının düzeylerini ölçülür. Test sonucu pozitif çıktığında ise kişinin hangi maddeye karşı alerjisinin olduğu ortaya çıkar.
Alerjik belirtiler hafif, orta veya şiddetli şekilde ortaya çıkabilir. Anafilaksi hızlı gelişen ve ölüme neden olabilen ciddi bir alerjik reaksiyondur. Belirtileri tüm vücutta görülür.
Alerji iç organlara zarar verir mi? Alerji besin intoleransına sebep olduğu için kişinin iç organları etkilenebilir. Alerji, huzursuz bağırsak sendromuna neden olabilir.
Alerjinin etkilerini azaltmak için su içmek etkili bir yol. Bu sayede mukus üretimi artar, burun tıkanıkları azalır. Su aynı zamanda vücudun alerjenlerle savaşmasını da kolaylaştırır.
Termal su cildi yenileyici etkiye sahip bir içeriktir. Bu özelliği sayesinde de ciltte gelişen alerjik rahatsızlıkların giderilmesinde olumlu etkiye sahiptir.
Burun eti şişmesi tuzlu su sayesinde tedavi edilebilir. Tıpkı elma sirkesi gibi tuzlu su da burun içindeki bakterileri yok eder. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz ilave edip iyice karıştırın. Hazırladığınız bu karışımla her gün burnunuzu düzenli olarak temizleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri